Klatki i wyposażenie - Nasze klatki vol. 2
mmarcioszka - Sob Mar 05, 2016 17:20
Halo, spokojnie.
Niektóre szczury lubią kołowrotki, oczywiście odpowiednio duże.
Dobrze odpylone trociny też nic szczurom nie zrobią, polecam np.te do końskich boksów. Chociaż chłoną mocz całkiem dobrze, to przykry zapach pozostaje i w dodatku bardzo się noszą po całym pokoju i wczepiają w tkaniny. Dlatego też polecamy różne inne ściółki, ale nie wykluczamy trocin.
Jolasia, klatka którą masz faktycznie jest za mała, dołączony do niej kołowrotek również. Ponadto dla bezpieczeństwa szczurzych łapek lepsze będą pełne półki - plastikowe tacki, koszyki, tarasy, czy po prostu zabezpieczone (np.przeplecione) Twoje piętra z prętów.
Polecam przejrzenie poszczególnych tematów w dziale dotyczącym klatek. W razie wątpliwości pytaj oczywiście.
Jolasia - Sob Mar 05, 2016 18:23
Czytałam teraz o tych kołowrotkach i podobno szczurom się w mózgach po nich przewraca xd Idę je wywalić. mmarcioszka, OK, to zostawiam te trociny.
Rusałka - Sob Mar 05, 2016 18:30
Jolasia większość szczurów po prostu nie interesuje się kołowrotkami. Po tym druga istotna kwestia; kręgosłup. Zwykle dostępne kołowrotki są po prostu zdecydowanie za małe dla szczurów.
Jolasia - Sob Mar 05, 2016 18:33
mmarcioszka, tata zamówił mi taki worek http://sprzedajemy.pl/sprzedam-trociny,17763837
A co do kołowrotków, to nawet mama mi powiedziała dziś, żebym nie robiła ze szczura idioty xd
Vaco - Sob Mar 05, 2016 19:12
Jolasia, olejki eteryczne zawarte w trocinach z drzew iglastych są bardzo szkodliwe dla układu oddechowego gryzoni. Jeżeli wybieramy trociny, najlepiej żeby były one z drzew liściastych. Z trocin polecam TierWohl dla koni, jednak czasem zdarzają się mniej odpylone serie (niestety), dlatego jeżeli chcemy mieć pewność, lepiej wyprać wersję super, a nie classic (classic są na stronie animalia.pl). Minusem jest to że dostępne są one w workach 500l i osoby z mniejszym metrażem w pokoju mogą mieć problem z ich przechowywaniem.
Kołowrotki i talerze dla szczurów dostępne są na stronach zagranicznych, ale zazwyczaj służą tylko właścicielom dla samego posiadania, a nie szczurom do zabawy
quagmire - Sob Mar 05, 2016 20:38
Tak wygląda klatka Mati i Cielo z nowymi hamaczkami
Poprzednie zagęszczenie podobało mi się ciut bardziej, chociaż tak naprawdę niewiele się zmieniło.
Pyl - Sob Mar 05, 2016 20:42
quag, jaką Ty masz piękną klatkę
Rusałka - Sob Mar 05, 2016 20:43
Jakie mebelki i kolor miętowy, aww śliczności
quagmire skąd wytrzasnęłaś tą wiszącą myszkę-grzechotkę (?)
quagmire - Sob Mar 05, 2016 20:58
Kupiłam dawno temu na ratwarehouse.com. Chyba już nie mają, ale też nie do końca się sprawdza. To jest taka zabawka - nudołamacz, ale ma tak duże dziurki na dole, że nie da się nasypać karmy. Sprawdza się jedynie przy kiełkach czy jarmużu.
Pyl, możliwe, że Ci się tak podoba, bo to Twoja klatka
Tylko miętowej kuwetki mi jeszcze brakuje
Oluś - Nie Mar 06, 2016 18:12
I tutaj się pochwalę
Wczoraj nareszcie złożyłam moją wymarzoną klaciochę, Savic Royal Suite XL
Chłopcy zachwyceni, a ja mam zaciesz od wczoraj
quagmire - Nie Mar 06, 2016 18:33
Wspaniała jest
Karena - Nie Mar 06, 2016 18:37
Superaśna
tuśka - Pon Mar 07, 2016 05:26
quagmire jaki ja tam widzę piękny durszlaczek Fajny patent z odpływem nieczystości
Rusałka - Pon Mar 07, 2016 09:26
Ach, Savic Royal Suite XL, może niedługo...
Aska - Pon Mar 07, 2016 12:28
Ladna . Mnie moje baby wkurzaja. Dziurawia wszystkie polarkowe domki, hamaki tunele :-/. I sikaja na polki :-/. Po 3 dniach musze sprzatac, prac wyrzucac co wpierdzielily
|
|
|