To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty urodzone - rok 2010 - Miot P of Anahata

asia030984 - Śro Lip 28, 2010 15:03

Dużo zdrówka :urodziny:
Anonymous - Śro Lip 28, 2010 15:28

Jak ten czas leci :shock: . Zdrówka i wycałować od babci :urodziny:
babyduck - Śro Lip 28, 2010 17:57

Całusy dla wszystkich. I Pierońskiego zdrowia!
Anouk - Śro Lip 28, 2010 20:11

Jeej, jak to minęło :mrgreen:
Sto lat dla Piskawek :serducho:

[ Dodano: Pią Paź 01, 2010 14:26 ]
Pippi waży 300g
Jest maksymalnie przytulaśna, daje się miziać i nie przepada za szalonymi zabawami. :)
Piskawki 28.09 skończyły 8 miesięcy.

baradwys - Pią Paź 01, 2010 17:13

ja może będę miała jakieś zdjęcia jeśli mi wyślą z dzisiejszego pokazu pasji nauczycieli ;)
ale Pierdu się spisał na medal, tyle dzieci a On dał się głaskać i się nie bał :pęka_z_dumy:
a Piposzka piękna :*

Anonymous - Pią Paź 01, 2010 17:26

Anouk napisał/a:
Piskawki 28.09 skończyły 8 miesięcy

:shock: kiedy to zleciało!
heh, to muszę zapodać jakieś nowe foty Phoenixa ;]

AngelsDream - Sob Paź 02, 2010 13:04

Anouk, http://www.fotosik.pl/pok...a906428e6.html, sama słodycz. :serducho:
baradwys - Pon Paź 25, 2010 18:37

I co tam u Pimposzków?
mam krótki filmik z Pierdem :P
http://picasaweb.google.p...595928093206034
waży 520g, różnica między nim a Bountym wynosi 80g.

Pierdu strasznie grucha co jakiś czas ale nie ma nic na płucach czy gdziekolwiek :/
Przeszliśmy masę leków i nic :/
czy ktoś też zauważył coś podobnego u swoich szczurów?

Anonymous - Pon Paź 25, 2010 18:55

Shy_Lady, Spark z innego forum zgłaszała mi ostatnio podobny problem, poradziłam jej zrobienie RTG, bo pamiętam, że jakiś szczur tak gruchał z powodu wady anatomicznej (krzywa przegroda?) i poza tym nic mu nie było.
baradwys - Pon Paź 25, 2010 19:00

Primka tez tak ma. U nas RTG nic nie wykazało.
Anouk - Pon Paź 25, 2010 19:17

Ja nie zauważyłam u Pippi takiego problemu, wszystko ok.
LunacyFringe - Pon Paź 25, 2010 20:29

U Pandka też wszystko ok.
Anonymous - Pon Paź 25, 2010 22:15

Ren napisał/a:
jakiś szczur tak gruchał z powodu wady anatomicznej (krzywa przegroda?) i poza tym nic mu nie było

np. moja Nezumi - miała wadę budowy tchawicy, gruchała prawie całe życie.

Phoenix zdrowy, zmężniał i wyliniał ;)

L. - Pon Paź 25, 2010 23:40

moja JJ gruchała po długo leczonym zapaleniu górnych dróg oddechowych (wirusówka). - kuzynka miotu P AR
Lizak gruchała z powodu nabytej wady anatomicznej przegrody nosowej, która nastąpiła z wiekiem (nigdy nie chorowała). - babcia miotu P AR (mama Elektrona)
a Elka grucha po przeziębieniu i jak gorszy ma humor. - ciotka miotu P AR (siostra Elektrona, córka Lizaka)

widać ta linia już tak ma :p

w przypadku dwóch ostatnich gruchanie bardzo zmniejszyło przejście z pinio na chipsi mais.
większy wydatek, ale szczęśliwsze szczury :wink:

Anonymous - Pią Paź 29, 2010 12:36

Spark pozwoliła wkleić swoją wiadomość do mnie:

Cytat:
Petiśka miala dzisiaj rtg . Zdjęcie bylo porównywane z rtg Psotki z ubiegłego tygodnia ( Ma ona jak to powiedziała wetka normalny układ oddechowy zdrowego szczura ) . Okazało się że , Petiśka ma wady . Oskrzela lekarz porównał do oskrzeli kota chorego na astmę , były inne niż u Psotki jednak wetka nie ma porównania z innymi oskrzelami szczurzymi bo spotyka się z czymś takim pierwszy raz więc tak dokladnie nie wie jak to zinterpretować jako wadę czy czy po prostu trochę inne w budowie . Przeciwko oskrzelom jako przyczynie gruchania jest też brak zmian osluchowych . Natomiast tchawica jest totalnie inna niż u Psoty . W niektorych miejscach zwężona , w innych szersza a jej ściany grubsze . I to zgadzałoby się bo są zmiany osłuchowe w niej podczas nasilenia gruchania . Będziemy ją inchalować aby nie dopuszczać do zapalenia ( wadliwa budowa nie pozwala na prawidlowe odprowadzanie śluzu w którym namnażają się bakterie ) prawdopodobnie do końca życia . Niestety zdjęcia przegrody nosowej nie wyszły więc nie wiemy czy i tam jest jakaś wada . Nie chcę już ani jej stresować ani podawać narkozę więc chyba już tego się nie dowiemy . Będę śledzić temat miotu bo bardzo zainteresowały mnie te przypadki nie leczone .