To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty urodzone - rok 2012 - Poziom-E-czki Emerald Moon

AngelsDream - Wto Kwi 23, 2013 18:39

Wieści odEscherowe.

Pozytyw: osłuchowo jego płuca brzmią lepiej.
Negatyw: nie wiadomo, czemu jego oddech wygląda jak wygląda. Na obu RTG nie widać w płucach na tyle znaczących zmian, żeby serce miało prawo zachowywać się tak kapryśnie.

Wkraczamy z nowymi lekami kardiologicznymi.
Furosemid na stałe, ale niecodziennie.

Mao - Śro Kwi 24, 2013 19:48

Na życzenie L. kilka szybkich fotek :)

więcej informacji o Eti tu.

AngelsDream - Wto Maj 07, 2013 09:12

Escher po dłuższym okresie stabilizacji bez pogorszeń niestety wczoraj w nocy znów mocno robił bokami, a bierze wszystkie z zapisanych leków. Nie jest to jeszcze stan alarmowy, ale wygląda na to, że cokolwiek mu jest, leki początkowo na to pomagają, a potem szczur wraca do punktu wyjścia. Niestety, to bardzo pasuje do HCM, w związku z tym rozważam echo po weekendzie, bo wyczerpały mi się pomysły. Jeśli echo pokaże, że serce jest bez zmian, będziemy mogli szukać powodu gdzieś indziej.

I tylko sprostuję, że furosemid Escher w małej dawce bierze codziennie, opcjonalnie co kilka dni możemy go podawać w iniekcji.

L. - Wto Maj 07, 2013 20:12

AngelsDream, przyjęłam do wiadomości.
cóż mogę rzec. za każdym razem jak ma pogorszenia to serducho mi się kraja i jest mi z tego powodu smutno, ale cały czas wierzę, że może być dobrze, przynajmniej stabilnie.
całuję gołą pupcię.

AngelsDream - Wto Maj 07, 2013 20:22

L., w poniedziałek mamy echo.

Całuję go i kocham mocno. Dziś ciężki dzień, może stąd spadek formy. Escher ma apetyt i chęci.
To trwa dwa miesiące, boję się o niego coraz bardziej, nie mam już pomysłów.

AngelsDream - Śro Maj 08, 2013 19:18

Nie ryzykowałam, miał dosłownie 5 ujęć, jedno wyszło.

Mao - Śro Maj 08, 2013 19:23

Aż tak źle zdjęcia znosi? :dontgetit:
AngelsDream - Śro Maj 08, 2013 19:25

Mao, zdjęcia nie, upał.

Nie wiedziałam, jak zareaguje, bałam się mu zaszkodzić z powodu takiej pierdółki jak zdjęcia.

Oluś - Śro Maj 08, 2013 20:05

No, teraz ciężki czas dla sercowców :|
Ale sam Escher piękny :serducho:

L. - Pon Maj 13, 2013 18:48

Z miłych wiadomości spieszę donieść, że Eulalia została Najlepszą Samicą Sierść Rex :mrgreen:
Oluś - Pon Maj 13, 2013 19:22

Gratulacje dla siostrzyczki :serducho:
Mao - Pon Maj 13, 2013 19:22

Gratulacje! I dumne jesteśmy z siostry :)
AngelsDream - Pon Maj 13, 2013 19:28

Escherowe echo wykazało, że lewa część serca się ładnie ustabilizowała.
Za to powiększyła się prawa komora, co może świadczyć o niewydolności płuc. Samo w sobie byłoby tylko domniemaniem, ale w płucu jest obecna zmiana, naciekająca i dość duża. Ropa? Możliwe.

Mao - Pon Maj 13, 2013 19:31

Taa, to byłoby na tyle dobrych wieści :roll:

Ile się biedny łysy nacierpi :glaszcze:

AngelsDream - Pon Maj 13, 2013 19:37

Mao, on jest bardzo ładnie wysycony lekami, stabilny i wydolny na tyle, że jeszcze nie ma sensu lać nad nim łez. Jasne, najlepiej byłoby, gdyby był zdrowy i tak bym wolała, ale nie jest, a ja po prostu próbuję ustalić, co mu jest. Uznałam, że skoro szczur bierze leki i nie zdrowieje, trzeba szukać dalej. Stąd echo, by wykluczyć, że jednak wysiada serducho. I teraz tak. Normalnie prawa komora u szczura jest niemal niezauważalna. Mniejsza od lewej. Od marca prawa komora Eschera urosła o milimetr. Z drugiej strony miał dwa zdjęcia RTG w przeciągu miesiąca, które nie wykazały znacznych zmian w płucach, więc to, co wykryło echo, pojawiło się stosunkowo ostatnio.