Mioty urodzone - rok 2012 - Poziom-E-czki Emerald Moon
L. - Wto Mar 26, 2013 22:54
Poprosiłabym w takim razie wszystkich o przebadanie maluchów pod kątem serducha.
Pojutrze roześlę zbiorowego maila.
Aczkolwiek dodam, że to co ma Elena nie ma znanego podłoża, a jeśli się pojawia to najczęściej w wyniku działań zewnętrznych jak np. wirus.
Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że:
Edwin, który odszedł - miał prawidłowe serducho na sekcji,
Eulalia miała EKG w grudniu - wyszło prawidłowe.
Do Olsztynian i okolicznych
W LWIE p. Marzena specjalizuje się w kardiologii. Dzisiaj z nią gadałam o kosztach - za EKG szczurka chce 10 zł + opłata za wizytę.
Wystarczy tylko powiedzieć, że macie szczura ode mnie.
Polecam jednak pójść po świętach, bo teraz mają miesiąc sterylizacji i jest zalatana.
AngelsDream - Wto Mar 26, 2013 23:32
Wg naszego lekarza nie można wykluczyć, że oba szczury mają problem z sercem po przebytych infekcjach płuc. Ale nie można też tego potwierdzić. Tym niemniej zdarzają się infekcje dużo ostrzejsze w przebiegu (tu nawiązuję do Eschera), które nie uszkadzają serca od razu i w takim stopniu. Jeśli nawet problemem nie jest dziedziczna choroba serca (Escher i Elena mają inny typ kardiomiopatii), nie można wykluczyć, że w linii lub miocie pojawiła się skłonność do chorób serca na tle zupełnie niedziedzicznych chorób płuc.
L. - Wto Mar 26, 2013 23:47
AngelsDream napisał/a: | Wg naszego lekarza nie można wykluczyć, że oba szczury mają problem z sercem po przebytych infekcjach płuc. Ale nie można też tego potwierdzić. |
Dokładnie, czyli tak jak ostatnio o tym rozmawiałyśmy.
Dziękuję, że podpytaliście.
AngelsDream napisał/a: | nie można wykluczyć, że w linii lub miocie pojawiła się skłonność do chorób serca na tle zupełnie niedziedzicznych chorób płuc. |
Jasne, to zrozumiałe.
Mam jednak nadzieję, że wszystko potoczy się pozytywnie dla szczurzaków.
AngelsDream - Wto Mar 26, 2013 23:54
L., żaden problem.
Poprosiłaś, M. zapytał.
Zobaczymy, co wykaże kontrolne echo za kwartał.
Ostre HCM powinno się rozwijać, pomimo leków.
AngelsDream - Śro Kwi 10, 2013 11:50
U Eschera na RTG pokazały się zmiany w prawym płucu, dostał dawkę conveni. Nie zadziałała. W tej chwili dostaje antybiotyk z innej grupy, furosemid i prilium. Sercowo, wg echa się ustabilizował, niestety oddechowo nadal nie wygląda to dobrze.
http://youtu.be/4IaGjgDBW6k
Widać zresztą.
Mao - Śro Kwi 10, 2013 12:11
Dobrze widzę, że iska? Kochany łysy
Boczki chodzą... trzymam kciuki cały czas.
Nie wszyscy może wiedzą, że u Eleny póki co na samym Prilium nie ma poprawy. W piątek dołączymy wreszcie Vetmedin i zobaczymy, jak będzie na obu lekach.
AngelsDream - Śro Kwi 10, 2013 12:14
Mao napisał/a: | Dobrze widzę, że iska? Kochany łysy |
Iska i liże. Nie nazwałabym go mistrzem subtelności, ale też nie jest namolny.
Mao napisał/a: | Boczki chodzą... |
Chodzą i osłuchowo też jest słyszalny, serca przez to nie da się jednoznacznie ocenić.
L. - Śro Kwi 10, 2013 12:48
Mao, ale czy u niej oprócz tych nagłych "wyskoków" były jakiekolwiek inne objawy?
A u Eschera faktycznie boczki chodzą, ale poza tym zupełnie nie wygląda na chorego
Mao - Śro Kwi 10, 2013 13:13
L., oprócz stójek nic. Wydaje mi się jednak, że po takim czasie nawet po samym Prilium powinna chociaż trochę rzadziej się wieszać i te stójki robić, a tego nie widzę i to mnie martwi
Pewnie w maju pojedziemy na jeszcze jedno echo, na kontrolę, czy poprawa jest tam, gdzie jej sama nie zobaczę.
L. - Śro Kwi 10, 2013 20:01
Mam wiadomość.
ETA CARINAE [dumbo standard russian burmese husky], która jest aktualnie w Poznaniu u ze względu na zmianę sytuacji życiowej właścicielki i jej alergie szuka domu tymczasowego, a najlepiej stałego.
Domku będą szukać też jej 4 koleżanki z hodowli SunRat;s.
Może ktoś chciałby przygarnąć siostrzyczkę?
Mao - Czw Kwi 11, 2013 15:10
Jakbym miała pewność, że moja siostrzyczka miło lub mniej miło, ale przyjmie ją do stada, to może i bym chciała.
Siostrzyczka to kawał paskudy przy łączeniach, obcych nie lubi, ale rozbraja mnie posłuszeństwem, przy zdjęciach zwłaszcza.
Krótki filmik z dzisiejszej sesji
Wsadzili do buta, no to trzeba siedzieć, niech sobie baba te foty cyka
Oluś - Czw Kwi 11, 2013 18:54
Mao, oja
Edzio by chyba tyle nie usiedział. A jeśli już to z miną "co Ty, głupia? Czego mnie do buta wsadzasz?"
L. - Czw Kwi 11, 2013 19:00
O jaaaaaa, jaka modelka ;D
Mao - Czw Kwi 11, 2013 20:24
L., różne rzeczy można jej zarzucić, ale do zdjęć pozowanych to jest szczur idealny
olus_165, Elena prawdopodobnie rozkminiła, kiedy jestem zadowolona i że jak jestem zadowolona, to krócej zawracam jej głowę
Oluś - Czw Kwi 11, 2013 20:33
Mao, Edward ma w swoim poważanym zadku to czy jestem z niego zadowolona Ja mam go miziać, albo dać święty spokój
Takie lustrzane odbicie mnie samej, bo też ponad wszystko cenię sobie spokój
|
|
|