To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory

babyduck - Śro Lip 31, 2013 21:06

Vaco, dokładnie.
Lizz - Pią Sie 02, 2013 21:03

Czym się różni 7 dniowy osesek dzikuska od szczurka hodowlanego? Da się to w ogóle rozróżnić?
blueturk - Wto Sie 27, 2013 13:23

Z ciekawości: kaptur to, czy co innego? Bo się nie znam.

Lizz - Wto Sie 27, 2013 16:50

Bareback?;p
Vaco - Wto Sie 27, 2013 18:23

Raczej niestandardowy kaptur (widzę że jest chyba "poprzerywany"), spotted (z kropką) ale ten biały policzek jest intrygujący :) Wiesz może, jak wygląda jego pyszczek z drugiej strony?
Boska.Schi - Wto Sie 27, 2013 22:34

mój fuzz- teoretycznie miał być łysy... ma teraz 6 tyg i rośnie mu sierść :shock:
czy to znaczy że nie jest fuzzem i będzie miał "normalne upierzenie"?
Ma kręcone wąsy i po bokach takie jakby kepki białych długich włosków na tułowiu :roll:
do tego śierść rośnie mu tylko w lini grzbietu... brzuszek i boczki nadal łyse, ale łepek delikatnie opierzony
co to za rasa? i czy w ogóle jakaś rasa? a może wada genetyczna?

quagmire - Wto Sie 27, 2013 22:50

Boska.Schi, u szczurów nie ma ras, tylko odmiany. Twój chłopak może być double rexem, czyli będzie czasami miał więcej futerka, a czasem mniej. futro może też rosnąć kępkami. A może też być rexem. Okaże się z czasem.
Lizz - Wto Sie 27, 2013 23:26

Vaco napisał/a:
Raczej niestandardowy kaptur (widzę że jest chyba "poprzerywany"), spotted (z kropką) ale ten biały policzek jest intrygujący :) Wiesz może, jak wygląda jego pyszczek z drugiej strony?

A ja gdzieś czytałam, że ta kropka na głowie ( spotted jak to nazwałaś) jest charakterystyczny dla bareback. Sama mam w domu dwóch takich panów i jeden ma właśnie znaczenie. Mam też 4 kapturki i widzę duże różnice;)

pszczoła - Wto Sie 27, 2013 23:33

Lizz, spotted jest niezależny od reszty. Chociaż też miałam chłopaka bareback spotted. ;)
Lizz - Śro Sie 28, 2013 05:21

Może i tak, ja się tam na odmianach nie znam, ale czy ten uroczy ogon wygląda na kapturka?
quagmire - Śro Sie 28, 2013 07:53

Nom, wygląda :)
blueturk - Pon Wrz 02, 2013 21:45

Vaco napisał/a:
Wiesz może, jak wygląda jego pyszczek z drugiej strony?

Cały czarny. Szczur "Dwie Twarze" ;) od spodu pyszczek cały biały z tego, co pamiętam.

edit/ a to jakieś variegated nie będzie?

Kluska - Nie Wrz 15, 2013 14:07

kustra przeniosłam Twój post do odpowiedniego działu.
Vaco - Nie Wrz 15, 2013 18:45

kustra, zdjęcie otwiera się jedno, jest strasznie prześwietlone dlatego ciężko ocenić kolor, ale przypomina beige, prawdopodobniej hooded lub varieberk . Nie popieramy kupowania gryzoni w sklepach zoologicznych, ponieważ są to fabryki nastawione na zarobek, a nie zdrowie i socjalizację zwierząt. Przejrzyj http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=1635 . Dodatkowo szczury są stadne, więc powinnaś adoptować jak najszybciej towarzystwo tej samej płci dla swojego szczura, ponieważ samotny szczur jest nieszczęśliwy, a nie zastąpisz mu nigdy towarzystwa jego gatunku ;) Jeżeli nie ma szczurów do adopcji z miasta w którym mieszkasz, możesz rozejrzeć się po grzecznościowych ogłoszeniach dotyczących transportu na naszym lub innym forum.
kustra - Nie Wrz 15, 2013 19:56

http://zapodaj.net/images/0238f5ec27b34.jpg o,może tak :D

co do kupna szczura ,szukałam na różnych forach , ale nie było nikogo kto oddałby szczurka , więc musiałam wziąć z zoologicznego, dopiero jakiś czas temu znalazłam osobę która ma szczurki , dlatego też za jakiś czas wezmę mu kolegę :)