To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Ogonowy offtopic - Szczury w mediach

najeli - Śro Paź 31, 2012 09:51

No w sensie, że nie są to przypadki odosobnione i wyjątkowe. Sklepy wypuszczają niesprzedane, za duże szczury, wypuszczają je dzieciaki, uciekają itp.
Mangusta - Śro Paź 31, 2012 10:33

najeli napisał/a:
Sklepy wypuszczają niesprzedane, za duże szczury, wypuszczają je dzieciaki, uciekają itp.
Bzdura. Duże szczury albo się skarmia na stanie, albo oddaje terrarystom po znajomości. Albo, jak ktoś ma wystarczająco mocne nerwy, ubija się na mrożonkę.
unicorn - Śro Paź 31, 2012 13:48

najeli napisał/a:
uciekają
hahah, ok.
smeg - Śro Paź 31, 2012 13:54

Może ekipa podrzuciła parę kapturków, żeby materiał filmowy wyglądał bardziej dramatycznie :P
najeli - Śro Paź 31, 2012 14:03

Mangusta, tak przynajmniej raz zrobili w zoologu koło mnie. zrobiłam im awanturę i teraz nie mają szczurów w ogóle....

unicorn, a czemu nie miałyby uciec jak bywają źle trzymane i nie kochane? w podstawówce mieliśmy klasowe chomiki i klasowe szczury. biedaki trzymane w mini-akwariach zamkniętych kawałkiem dykty od góry. regularnie co 2-3 miesiące znajdowaliśmy rano wygryzione dziury i brak zwierzaków. a potem jakiś głupi rodzic kupował następne... i tym sposobem wypuszczone na wolność zostało conajmniej 5 szczurów i 6 chomików. chomiki pewnie szybko sobie nie dały rady, ale szczury? pewnie ich potomkowie żyją do dziś w podstawówkowych zakamarkach.

szczurowata - Czw Lis 01, 2012 11:58

najeli napisał/a:
klasowe chomiki i klasowe szczury

Uff, na szczęście my nie mamy "klasowych zwierzątek", i bardzo się cieszę z tego powodu.

Cegriiz - Czw Lis 01, 2012 12:01

U mnie w podstawówce były tylko żółwie czerwonolice, którym się nigdy nie chciało sprzątać więc śmierdziały. Nie wspominając że były notorycznie przekarmiane ;)
Myslicielka - Czw Lis 01, 2012 23:35

Off-Topic:
My mielismy chomika w podstawowce.. z tego co pamietam mial ladnie urzadzone i spore mieszkanko, po lekcjach zawsze ktos zostawal by to uzupelnic cos, wyjac chomika, umyc.. ostatni raz w zyciu gdy zostawalam z checia po lekcjach w szkole :P . Chomik tez byl brany na weekend do domkow, ale to juz Ci ktorzy mieli tam ew klatke by przetrzymac (to chyba jasne, ze pod okiem rodzicow.. :P )

[ Komentarz dodany przez: Kluska: Sob Lis 03, 2012 11:56 ]
Poprawiłam błąd ortograficzny.

limomanka - Pią Lis 02, 2012 21:55

Pewnie, że uciekają od nieodpowiedzialnych właścicieli. Sama przyniosłam kiedyś do domu chomika, który mieszkał latem na balkonie (to był parter), "bo śmierdział". Po ucieczce błąkał się kilka dni po osiedlu, aż prawie wlazł mi pod nogi pewnego wieczora i tak wylądował u nas. Niestety z tym wystawianiem gryzoni na balkon to dość częsty przypadek na osiedlach - jeśli nie usmażą się na słońcu, to uciekają.
Jestem więc w stanie uwierzyć, że są wśród szczurów jakieś pół- czy ćwierćlaborki. Niedawno przecież na forum ktoś szukał domu dla szczurki znalezionej na śmietniku, która przeżyła tam ponoć jakieś pół roku, zanim ją przygarnięto. Nie wierzę, że nie spotykała się z dzikimi szczurami - przecież na śmietnikach ich pełno.

Myslicielka - Pią Lis 02, 2012 22:22

Szczurki glupie nie sa.. bledy takie jak nie do konca dobre zabezpieczenie mieszkanka ogonkowego pozwala im "na poznanie swiata".. ludzie sami nieraz wypuszczaja "znudzone, nietrafne, lub problematyczne zabawki"...
Budo - Czw Gru 27, 2012 12:42

Szczur hodowlany trzymany w klatce nie jest żadnym kłopotem, ale... Szczury, które żyją dziko niszczą kable elektryczne (czasami wybucha przez to pożar), niszczą elewacje i dachy (robią tunele w styropianie). Szczur to nie tylko radość, ale i nieproszony gość.
Layla - Czw Gru 27, 2012 13:05

Budo, a jaki to ma związek z tematem "Szczury w mediach"?
Lavi - Czw Gru 27, 2012 13:12

Layla, wydaje mi się, że Budo próbuje tu reklamować swoje usługi, do których link ma w podpisie:D
Myslicielka - Czw Gru 27, 2012 17:16

Off-Topic:
Boze.. :rotfl:

unicorn - Czw Gru 27, 2012 17:31

Trudno. My lubimy nieproszonych gości. :<