To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty urodzone - rok 2010 - Miot H of Anahata - 26.01.2010

Nakasha - Pon Sty 31, 2011 17:59

Tylko musisz mu dać dużego orzeszka :lol:
wuwuna - Pon Sty 31, 2011 22:16

Hó po kastracji się raczej już uspokoił. Ma tak bardzo niebieściutkofioletową skórkę gładką jak pupa u dziecka. I coraz bardziej jest skrajny. Bardzo lubi kontakt z człowiekiem. Zdrowy cały czas.
Anka. - Wto Lut 01, 2011 16:41

O jaaa, Hiro naprawde jak Wiewiór :D

moje:
Hiś

Hammerth, Halik i lepsza połowa Napiego

Hurek

quagmire - Wto Lut 01, 2011 16:44

Hiś jest taki podobny do brata :)
A Hammerth (wiem, że to nie ten miot ;) ), jak zawsze piękny :serducho:

[ Dodano: Pon Lut 14, 2011 12:27 ]
W czwartek będziemy kastrować Hiroakiego - za bardzo się denerwuje na zapachy obcych szczurów i nie toleruje gości (tych ludzkich), którzy pachną za bardzo :(

Nakasha - Wto Kwi 12, 2011 11:40

Uzupełniam informacje dotyczące zachowania i zdrowotności szczurów z naszej hodowli. ;) Prosiłabym więc o wysłanie mi na maila hodowli, nie PW! krótkiej notatki w formie odpowiedzi na poniższe pytania. To nie musi być wywód na kilka stron A4, ale proszę chociaż o kilka zdań. ;) Chodzi o szczurki, które jeszcze żyją, jak i o te, które już odeszły…

W temacie maila najlepiej umieścić literkę miotu, tak będzie mi łatwiej wszystko segregować. Niektóre osoby same z siebie regularnie piszą mi co słychać u wnuków, czytam też forumowe tematy, ale wolę mieć wszystko ładnie opisane, aby nie było wątpliwości. :)

1. Imię szczurka:

2. Data urodzenia:

3. Zachowanie
- w stosunku do ludzi:
- w stosunku do szczurów:

4. Zdrowie i choroby
- choroby serca:
- choroby neurologiczne:
- ropnie:
- guzy (jakie):
- inne:

5. Data śmierci:

6. Przyczyna śmierci (wyniki sekcji):

[ Dodano: Sro Lip 06, 2011 20:22 ]
Pocahontas miała dwa guzki. Zmarła po operacji...

Sekcja wykazała powiększone serce i zmiany w płucach, to było przyczyną śmierci.

Guzki były łagodnymi gruczolakami.

Prosiłabym domki o kontrolę stanu serduszek jej dzieci. Poca miała prawie dwa latka, więc stan serca można częściowo przypisać jej wiekowi, ale tylko częściowo.

Anka. - Czw Paź 13, 2011 19:42

Jak zdrowie Waszych malucHów?

Obecnie cała moja trójka ma problemy z oddechowym( na stado 21 osobników, tylko one dostają antybiotyk), dodatkowo Hurek bierze nasercowe.
Hurek miał też usuwanego tłuszczaka z lędźwi, na razie nic nie wskazuje aby miał odrastać.

Kochane są myszki, tylko chorowite :(

EpKee - Czw Paź 13, 2011 20:46

Hisoka cały czas coś tam sobie grucha, ale poza tym, jest wszystko ok.
zuuzuushii - Czw Paź 13, 2011 20:55

mój Hota jest zdrowiutki, czasem ma problemy z oczami, być może niedowidzi. I pulsuje - pani weterynarz powiedziała, że to mały parkinsonek :D
Ale jest cudowny, wspaniały i ma najwspanialszy charakterek pod słońcem. Uwielbiam jak się na głos focha, zawsze wtedy prycha noskiem.
Poza tym podejrzewam, że jest trochę autystyczny ponieważ uwielbia ściskanie :D
Jak jest zdenerwowany to trzeba go utulić mocno, ścisnąć za łepek wtedy od razu mu lepiej.

quagmire - Pią Paź 14, 2011 08:35

Na Hiro w tym momencie nie mogę narzekać.
On ciągle pokichuje, tak więcej niż normalny szczur, ale, tfu tfu, to jedyny problem, bo osłuchowo jest wszystko w porządku. Niecały miesiąc temu miał RTG, które też nie wykazało żadnych zmian.
A poza tym zrobił się przekochanym słodziakiem. Dzięki kastracji nie jest już taki nerwowy i dużo bardziej cieszy się życiem :)

emileczka - Pią Paź 14, 2011 08:57

zuuzuushii napisał/a:
mój Hota jest zdrowiutki, czasem ma problemy z oczami, być może niedowidzi
może częściej mu wpadają jakieś paproszki do oczu, bo w sumie to łysolek i nie ma ochrony sierstnej wokół nich, być może stąd problemy z oczami
babyduck - Pią Paź 14, 2011 09:06

Happy też w porządku. Tylne nóżki troszkę mu siadają, ale jest w pełni sprawny - może biegać, skakać i wspinać się bez problemu. Wczoraj miał robione USG - nerki, śledziona, jelita, jądra i generalnie wnętrze ma ok, mamy tylko obserwować wątrobę.
Nakasha - Pią Paź 14, 2011 10:11

Hotaru nie kicha bardziej niż inne szczury, serce też zdrowe... ale problemy z układem oddechowym u rodzeństwa są niepokojące. :(
wuwuna - Sob Paź 15, 2011 23:48

Pozwolę sobie przekopiować z drugiego forum.
'Hóódzól 05.10.2011 miał wycinanego guza podskórnego na boku, podejrzenie pada na nerwiakowłókniaka, ponieważ był połączony z 2 nerwami, a minimalnie ukrwiony.
Jak tylko dostanę wyniki histo napiszę niezwłocznie.'

EpKee - Czw Lis 10, 2011 14:42

Guz, który był usuwany u Hisoki okazał się po badaniu histopatologicznym zwykłym tłuszczakiem.
quagmire - Czw Lis 10, 2011 14:46

To dobrze :)
Trochę się bałam tu zajrzeć - w końcu nasze potworzaki mają już rok i 10 miesięcy :mrgreen: