O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory
amandakkaa - Wto Cze 04, 2013 10:02
Nie wiem czy dobrze umieściłam post, szukałam tematu bardziej odpowiadającego ale nie znalazłam nic takiego.
Takie moje pytanie: jeśli chodzi o albinoski czy potrzebują one innej opieki niż szczurki które mają normalny pigment? Jeśli chodzi o psy albinosy, wiem że mają ogromną tendencje do wszelkiego rodzaju uczuleń, czy ze Ogonkami również tak jest?
I jeszcze jedno pytanie, jeżeli albinosy widzą w dzień słabiej niż cała reszta szczurków to czy zabieranie ich na spacer nie będzie bardziej stresem a niż przyjemnością?
AngelsDream - Wto Cze 04, 2013 10:06
amandakkaa, spacery dla szczurów są bardziej ludzkim wymysłem niż czymś przyjemnym dla szczurów, z których większość preferuje znajome kąty i półmrok lub delikatne oświetlenie. W zależności od pochodzenia niektóre albinosy mogą być bardziej chorowite, ale najważniejsze to pamiętać, że czerwone oko jest bardziej wrażliwe na gwałtowne zmiany światła oraz że szczurki widzące słabiej bywają strachliwsze, bardziej niepewne i trzeba to szanować.
L. - Wto Cze 04, 2013 11:56
Szczury z czerwonymi oczami widzą black&white, szczury z czarnymi podobnie jak psy, czy koty, czy w kolorach ale w niepełnej palecie barw.
Cegriiz - Wto Cze 04, 2013 12:02
Tutaj jest temat, jak widza szczury : http://forum.szczury.biz/...?t=1086&start=0
Trzeba zjechać trochę w dół.
ol. - Wto Lip 30, 2013 16:24
Zastanawiałam się czy zapytać tutaj czy w indywidualnych, w sumie chodzi o moje szczury, ale interesuje mnie kwestia ogólna. Już od dłuższego czasu - a że mam urlop i trochę czasu na kwestie błache;) - to:
Czy w barwa aguti jest jakoś szczegółowiej różnicowania w nazewnictwie ?
Chodzi mi o różnicę między takim aguti:
- jednorodnym kasztanowatym (?), jaśniejszy odcień pojawia się tylko na brzuszku,
a feerycznym takim
- futro przebogate w odcienie i kolory - od bieli, wszystkie odcienie brązu, po czerń na czubkach włosów na osi szczura oraz w runie.
Dodam, że ten drugi wyewoluował z takiej oto "popielicy":
Tutaj obok aguta w tym pierwszym typie:
Słowem, kto mi powie co za Bies ?..
quagmire - Wto Lip 30, 2013 16:30
ol., ogólnie agouti może być na różnych kolorach. Znając geny danego szczura można np określić, czy nie jest jaśniejszy, bo jest np choco-agouti (o co można by u Ciebie podejrzewać tego pierwszego szczurka).
Dodatkowo mówi się, że homozygotyczny agut ma bardziej intensywną barwę, ale często trudno to zweryfikować. Homozygotyczny to taki, który ma dwie kopie genu agouti, czyli AA. Szczur Aa także jest agutem, bo agouti jest cechą dominującą (czyli wystarczy tylko jedna kopia genu, żeby cecha się ujawniła).
Off-Topic: | Nie wiem, na ile znasz się na szczurzej genetyce, więc piszę łopatologicznie. Bez urazy więc. |
Tu na zdjęciu babyduck widać trochę różnicę między choco-agouti a agouti. Z tym, że różnica jest mniej widoczna, bo Pavan był rexem, więc wygląda na jaśniejszego, bo mu bardziej podszerstek widać, a do tego oba szczurki są jeszcze młode.
ol. - Wto Lip 30, 2013 17:34
Czyli stawiasz, że ten pierwszy, nazwijmy go Stanzą, oraz Humbak, który niżej służy do porównania, są choco-aguti, a drugi - z popiołka powstały Bies - homozygotycznym aguti ? Nie ma to specjalnej nazwy ?
Zastanawia mnie tylko, może to przypadek, ale więcej widuję agutów w typie Stanzy i Humbaka, natomiast dodatek "choco" czy nie sugeruje, że jest to odmiana uzyskana w ramach selekcji hodowlanej, tj. nie powinna być rzadsza ?
Czy po prostu wszystkie heterozygotyczne a. są choco ?
quagmire - Śro Lip 31, 2013 11:07
ol., stawiać to nie stawiam. Nie znając przodków szczura trudno jest to na 100% określić, a niekiedy nawet znając jest to trudne.
Agouti, czyli ticking może być dodatkiem do każdego jednolitego koloru, i tak:
- na black daje tradycyjnego agouti
- na chocolate daje choco-agouti
- na russian blue daje russian blue agouti
- na minku daje cinnamona
- na beige daje topaza
itd.
Czyli zwykły agouti i choco-agouti to są 2 różne kolory, mają inny kolor bazowy.
Każdy z tych kolorów może być homozygotycznym (AA) i heterozygotycznym (Aa) agouti.
Jeśli chodzi o tego "tradycyjnego" aguta, czyli na bazie black, to występują różne odcienie. Bo po prostu kolory się różnią. Nie jest jakoś na 100% udowodnione, że te homozygotyczne aguty są ciemniejsze, ale jest to prawdopodobne. Nawet wśród rodzeństwa kolor agouti bywa bardzo różny i może mieć np. 3 różne odcienie. Więc trudno mówić o czymś na pewno. Aczkolwiek na pewno maluchy, które w dzieciństwie były bardzo ciemne, z wiekiem pozostają ciemniejsze.
babyduck - Śro Lip 31, 2013 13:46
Porównując agouti na blacku i choco warto spojrzeć na brzuchy. Na tym zdjęciu nie można się pomylić, który to który.
Pyl - Śro Lip 31, 2013 14:27
babyduck, a możesz rozwinąć? Bo ja jakoś nie za bardzo rozumiem
babyduck - Śro Lip 31, 2013 15:02
Na brzuchu, tam gdzie więcej podszerstka, lepiej widać różnicę w kolorze. Przynajmniej tak było u moich panów. Bo z wierzchu niewiele się różnili.
ol. - Śro Lip 31, 2013 15:28
Quagmire, dziękuję za wyjaśnienia:)
Babyduck, ja laik na brzuszkach akurat nie widzę , po karczkach już bardziej oraz dzięki temu, że stoją jeden obok drugiego (ale to ja )
Pyl - Śro Lip 31, 2013 15:51
To ja muszę to zobaczyć w realu
babyduck - Śro Lip 31, 2013 20:04
Serio nie widzicie różnicy na przedpiersiu? Happy jest ciepło brązowy (choco agouti), Pavan jest szary (agouti).
Vaco - Śro Lip 31, 2013 20:18
Ten po prawej jest na blacku, tak? Ciemniejszy jest "od spodu" o wiele od tego drugiego
|
|
|