To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty urodzone - rok 2009 - Miot G of Anahata - Gina [*]

yes - Pon Mar 12, 2012 19:22

super pomysl z zebraniem wszystkiego o zdrowiu calego miotu. no to u nas niestety aktualizacja: bo przeciez Gwiazda przeszla zabieg wycinania polipa z ucha, a miala kilka stanow zapalnych, moze nie ostrych, ale to jej "pięta achillesowa", a dziś zostal jej usunięty gorny siekacz. ząb byl uszkodzony, mozliwe, że zlamal się gdy Gwiazda coś gryzla, a powodu ropnia usunięty z całosci. i dzięki temu okazało się, że jest na calej dlugości zdeformowany. ma niejednorodną strukturę. możliwe, ze to wada genetyczna
Oli - Pon Mar 12, 2012 21:51

ah, ja o Gonzusiu nic nie pisałam, a pan Gonzales miał bardzo brzydkiego, bardzo szybko rosnącego guza, który został w pełni usunięty, rana wygojona (z małymi problemami) i pan jest znów jak pączuś w maśle :)

jak będą wyniki hp guza to też dam znać

susurrement - Pon Mar 12, 2012 22:06

16 lutego 2012 została uśpiona Groteska of Anahata.
miała dokładnie 2 lata i 4 miesiące.

walczyłyśmy z ropniem żuchwy oraz siekaczy, ale w pewnym momencie przyszedł czas, aby się poddać. nie było poprawy, ona mimo ogromnego apetytu i silnych leków przeciwbólowych nie dawała już rady jeść, a stan buzi oraz całego organizmu (chudnięcie i ogólne wyniszczenie) z dnia na dzień się pogarszał.

oto wynik histopatologii:
"Przedmiot Badania: Zmiana w okolicy żuchwy

Opis makroskopowy:
Rozpoznanie:
- Liczne ogniska pobudzonych wielokątnych osteoblastów o silnie wyrażonej anizocytozie i anizokariozie.
- ogniska metaplazji chrzęstnokostnej
- ogniska nacieku zapalnego złożonego głównie z granulocytów obojętnochłonnych, obecne ognisko mikroropnia

Komentarz:
powyższy obraz wskazuje na toczący się proces nowotworowy o charakterze kostniakomięsaka- osteosarcoma, wikłany procesem zapalnym o
charakterze ropnym."

edit:
poza tym sekcja nie wykazała żadnych zmian narządowych, poza "nieładną" wątrobą - pewnie na skutek podawanych leków oraz ogólnego procesu ropnego oraz nowotworowego w organizmie.

yes - Wto Mar 13, 2012 09:00

sus, nieco mnie wystraszyłaś :( oby u Gwiazdki nic takiego się nie zaczynało :(
emileczka - Wto Mar 13, 2012 19:21

Geruś dupka trochę bardziej siadła, ale nadal dzielnie człapie, trochę schudła, ale pozatym czuje się bardzo dobrze, wczoraj była na kontroli serduszko trochę mocniej pracuje, narazie dostała fuosemid i miała wyczyszczonego kaszaka na pleckach. Trzeba czyścić uszyska, bo samej już ciężko w zamian słodko liże.
magnes - Śro Mar 14, 2012 08:56

Goofiś ma praktycznie nie sprawne tylne łapcie, ale przednie radzą sobie doskonale. Ma dobry humor, jest radosny, ma wilczy apetyt. Obecnie ma zapalenie ucha. :( Musi go strasznie boleć, a liże mnie przy czyszczeniu o.O nawet wetkę całą obślinił zamiast uciekać czy drapać :serducho: :serducho:
Oli - Śro Mar 14, 2012 09:01

u Gonza nowotworem był włókniak, więc nie jest to bardzo poważne, czy złośliwe.

magnes napisał/a:
Goofiś ma praktycznie nie sprawne tylne łapcie, ale przednie radzą sobie doskonale.
to samo u Gonza - podciąga się na nich do poidła, trzyma się za brzeg kuwety i tak pije :) myślałam żeby mu obniżyć jakoś poidło, ale nie wygląda by mu to przeszkadzało, a to zawsze jakaś gimnastyka jest.

przy uchu to często jest tak, że czyszczenie daje ulgę, zwłaszcza jak ucho swędzi, a podrapać się nie ma jak. :wink:

kciuki od nas lecą :kciuki:

emileczka - Śro Mar 14, 2012 18:16

Kurczę, jednak chłopcy jednak szybciej tracą sprawność w tylnych łapkach, szkoda :(
yes - Pią Mar 16, 2012 09:01

no Gwiazda klapcia już z 2,3 miesiace. więc chyba to nie kwestia płci, dziewczynki też to dotyka w tym miocie :( uszka trzeba czyścić od dawna
heniok - Pią Mar 16, 2012 09:36

Dzisiaj Gietki kończą 2 lata i 5 miesięcy, Geruś schudła, ale jak na swój wiek trzyma się całkiem dobrze, a jak dzisiaj wystraszayła się szelestu to popierdzielała z taką prędkością że byliśmy w ciężkim szoku :lol:
Karena - Pon Mar 26, 2012 11:00

W związku ze zmianami wprowadzanymi na forum, temat został przeniesiony.
emileczka - Pią Cze 15, 2012 19:06

Gerthruda of A jutro kończy 2 lata i 8 miesięcy, waży 309g nasze słodkie łyse, mięsni prawie w zadku nie ma ale jeszcze ślicznie chodzi, bardzo dobrze radzi sobie w klatce, nie pogardzi drapaniem po leckach i za uszkami, na wybiegach jest aktywna do niedawna jeszcze za Kundzią ganiała. Nasze łyse cudo.

Nakasha - Pią Gru 28, 2012 17:57

Kochani, chciałabym sporządzić aktualny spis zdrowia szczurków z moich i Ren miotów. ;)

Niektórzy z Was regularnie do mnie piszą i bardzo Wam za to dziękuję. :)

Niestety nie miałam czasu, a bywało że możliwości, aby wszystko na bieżąco zapisywać. :oops: Teraz do końca stycznia mam w pracy urlop i czas, aby to porządnie ogarnąć. Dlatego, bardzo Was proszę, o ponowne (lub po raz pierwszy, jeśli jeszcze nie pisaliście) przekazanie mi informacji o szczurkach: jeśli żyją jak się mają, na co chorowały, jeśli zmarły, na co zmarły i kiedy. Chodzi mi o dane od początku 2012 roku.

Najchętniej na maila, bo duża ilość Pw powoduje skasowanie najstarszych.
anahata_rattery@interia.eu

lub w temacie miotu.

Z góry Wam dziękuję. :)