To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Ogonowy offtopic - Szczury w mediach

Kasia_89 - Pon Paź 29, 2012 23:49

Noooo o to mi chodzi dokładnie :D
Fajnie brykały ze zdobyczami :P

Helcia - Wto Paź 30, 2012 09:24

"szczur nie może mieć czysto"
Od dziś nie sprzątam klatki :rotfl:

babyduck - Wto Paź 30, 2012 09:52

Mnie rozwaliła wypowiedź pani, że szczury są pożyteczne, bo robi się na nich badania. LOL, ale chyba nie na dzikusach? A nawet jeśli już, to w jakimś marginalnym stopniu.
Dla mnie nasze szczury i dzikie szczury to dawno dwa różne gatunki.

Niamey - Wto Paź 30, 2012 10:03

Program sponsorowany przez firmę deratyzacyjną :] Jedynie bezdomni mają trochę oleju w głowie i nie dają się wkręcić w panikę i "konieczność monitoringu"
Ninek - Wto Paź 30, 2012 10:25

Ta, przenoszą dżume. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach i w naszym kraju. Normalnie epidemia dżumy na każdym kroku :]

EDIT
Dobrze chociaż, że mówią o niebezpieczeństwie rozstawiania trutki na tackach...

PACZEK - Wto Paź 30, 2012 10:51

Niamey napisał/a:
Program sponsorowany przez firmę deratyzacyjną :] Jedynie bezdomni mają trochę oleju w głowie i nie dają się wkręcić w panikę i "konieczność monitoringu"

Tylko czemu tak mało osób to rozumie?

L. - Wto Paź 30, 2012 12:59

PACZEK, bo ludźmi rządzą stereotypy.
Kasia_89 - Wto Paź 30, 2012 20:20

A jeszcze żeby było śmieszniej szczury nie przenoszą i nigdy nie przenosiły dżumy. Gdzieś kiedyś artykuł czytałam na ten temat tylko już nie pamiętam gdzie.
klauduska - Wto Paź 30, 2012 21:13

Kasia_89, to nie były szczury, ale pchły, które na szczurach zerowaly.
taivas - Wto Paź 30, 2012 22:33

Helcia napisał/a:

:lol: Dobre, ja też nie, przynajmniej będę miała wymówkę. :mrgreen:

Ej, a to "Naukowcy szacują, że w Polsce żyje prawie dwadzieścia milionów szczurów." - a jeszcze nie doliczyli naszych forumowych. :mrgreen:

A w ogóle widzieliście te maleństwa słodkie wychodzące ze studzienki? :serducho:

Noxa - Śro Paź 31, 2012 07:11

Helcia napisał/a:

Przyłączam się!

Mi osobiście śmiać się odrobinę chce z tego filmiku, szkoda że nie powiedzieli jeszcze że szczury przenoszą wściekliznę :mrgreen:

Gorzej że przeciętny polaczek, nie będzie widział nic zabawnego w tym filmie i weźmie go bardzo na poważnie...

Swoją drogą, oficjalnie rodzicielka stwierdziła ze mam "coś nie tak" z głową. Na widok tych małych klusków wychodzących ze studzienki i tego bobka przebiegającego wyrwało mi się takie przesłodzone "ojeeej". A wcześniej jeszcze "ooo kapturek na wolności... Jaaak on uroczo kica z tym chlebkiem!"

Poza tym, to intryguje mnie ten kapturzak na wolności...

unicorn - Śro Paź 31, 2012 08:02

Noxa napisał/a:
Poza tym, to intryguje mnie ten kapturzak na wolności...
A mnie irytuje. Zapewne jakiś dzieciak przytargał do domu, ale rodzice się nie zgodzili, ojej. Wątpię, żeby takie biedactwo przeżyło, np. zimę.
najeli - Śro Paź 31, 2012 08:35

z tego co wiem, to w tej chwili bardzo wiele dzikusów już nie jest agutowych... i to nie tak, że ktoś wypuścił swojego szczurka, tylko wypuszczanych tych szczurów jest podobno bardzo dużo no a szczury jak wiemy uwielbiają się rozmnażać. i często zdarzają się teraz dzikusy z białym albo nawet czasem jakieś jeszcze bardziej ą ę ;)
i jedyne w czym im to przeszkadza, to fakt, że są bardziej widoczne dla kotów...

Noxa - Śro Paź 31, 2012 09:04

unicorn, to, skąd w naturze takie stworki wydało mi sie smutną oczywistością. Co prawda, widok tych maluchów ma też swoje pozytywne strony, bo znaczy że przynajmniej część tych maluchów, które w bezmyślności ludzkiej zwracane są "naturze", przetrwała na tyle długo żeby się rozmnożyć i zasymilować się z dzikuskami.
Mi bardziej chodziło o to jak takie umaszczenie wpływa na ich życie na wolności i ogólnie jaki wpływ na geny i charakter dzikusków mają przodkowie z laba.

unicorn - Śro Paź 31, 2012 09:26

najeli napisał/a:
i to nie tak, że ktoś wypuścił swojego szczurka, tylko wypuszczanych tych szczurów jest podobno bardzo dużo
Hę?

A tak w ogóle dzisiaj o 11:50 na dwójce "Szczury, moja miłość" :)