Odżywianie - Ile i co szczur powinien jeść? - temat ogólny
sachma - Sob Mar 14, 2009 11:59
Mass, a co mają do jedzenia? czy woda jest non stop? bo moje np jak dolewam wody (nawet jesli bylo pół poidła) to rzucają się do picia jakby dwa tygodnie nie piły
Jeśli dajesz im same suche to pewnie w nocy się najedzą a później je suszy dodatkowo teraz jest okres grzewczy.. u mnie na stado 5 chłopa w ciągu dnia idzie 500ml wody a na stado 5 babeczek idzie około 400ml wody dziennie..
Azi - Sob Mar 14, 2009 12:04
sachma napisał/a: | bo moje np jak dolewam wody (nawet jesli bylo pół poidła) to rzucają się do picia jakby dwa tygodnie nie piły | u mnie to samo...
a tak w ogóle, to polecam JR Farm dla małych szczurów
Mass - Sob Mar 14, 2009 13:18
sachma napisał/a: | Mass, a co mają do jedzenia? |
Przygotowuję im własną mieszankę suchą - wszelkiego rodzaju nasiona, bakalie, płatki owsiane, rodzynki, dostają też trochę "ludzkiego" jedzenia, czasem jogurty. Mają też kolby owocowe.
sachma napisał/a: | czy woda jest non stop? [...] na stado 5 babeczek idzie około 400ml wody dziennie.. |
Woda jest non stop, codziennie świeża, jednak nie jest tak, że rzucają się na nią jak ją dolewam Po prostu piją, i piją, i piją
Na 5 babeczek 400 ml, w takim razie mniej więcej tyle samo schodzi proporcjonalnie u mnie na 2 babki.. Tyle, że one są młodziutkie..
sachma - Sob Mar 14, 2009 13:58
ja bym się nie przejmowała, pewnie masz ciepło w pokoju, a one po prostu dużo siusiają ja jestem zdania że szczury wszystko powinny mieć do oporu - dużo piją, no cóż dużo się leje, dużo jedzą to niech jedzą tylko mokre jedzenie im ograniczam, żeby się nie spasły.
babyduck - Sob Mar 14, 2009 14:20
Off-Topic: | Taki offtop w związku z tym piciem - czy szczury mogą mieć cukrzycę? |
harpoonka - Pią Mar 27, 2009 16:42
Czytam ten temat i czytam... Ale muszę zapytać, bo wciąż mnie wątpliwości męczą...
Kiedy brałam moje dwie szczurki ze sklepu, dostałam taką kartkę jak się nimi opiekować. Wytłuszczonym drukiem napisano dokładnie: bardzo ważne jest, aby przez pierwsze miesiące nie podawać zwierzątkom świeżych warzyw i owoców.
Ile w tym prawdy?
[ Komentarz dodany przez: Hally: Pią Mar 27, 2009 22:26 ]
błąd popr.
Niamey - Pią Mar 27, 2009 16:50
Ja tylko powiem, że z takich sklepowych prawd to słyszałam, żeby broń Boże mięsa nie dawać Off-Topic: | (bo się zmieni w krwiożerczego potwora?) |
sachma - Pią Mar 27, 2009 21:35
harpoonka napisał/a: | Ile w tym prawdy? |
zero.. jeśli owoce i warzywa są świeże i umyte to nie powinno być kłopotu.. oczywiście jak cały życie były na suchym to trzeba podawać stopniowo, żeby brzuszki się przyzwyczaiły
Anonymous - Pon Kwi 27, 2009 06:46
A ja mam takie pytanie, czy szczurkom ktore urodzily sie 21 marca i zyly w niezbyt dobrych warunkach zywieniowych jak mniemam mozna podawac doslownie odrobinke roboranu H do jedzenia, aby je wzmocnic?
Akane - Wto Mar 23, 2010 19:32
Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i dokształciłam się nieco
Aless - Nie Sty 16, 2011 12:19
hm, a jeśli chodzi o młode fuzzy?
Ile suchej karmy podawać dziennie?
I czy smakołyk mokry raz dziennie mały może być?
Nie mam zielonego pojęcia jak karmić młodego i boje się aby nie zaszkodzić mu niewiedzą swoją A odbieram go w piątek i chciałabym prosić o rady co do zakupów jedzonka/orzechow/smakołyków. Co można już bedzie mu podawać a czego raczej nie....
Niamey - Nie Sty 16, 2011 14:25
Aless, ale w jakim wieku jest ten maluch? jeśli 5 tygodni, to po prostu karm go normalnie, jak każdego normalnego szczura, chyba że będzie jakiś zabiedzony i chudy. Na Twoim miejscu martwiłabym się przede wszystkim, że szczurek nie ma towarzysza swojego gatunku
Aless - Nie Sty 16, 2011 17:35
Dziękuję za odpowiedź
Naczytałam się, że fuzzy mają wrażliwe nerki itd. I chyba niepotrzebie się boję
A czekam już na kolegę mojego ogonka. Ale jeszcze miesiąc do odbioru
Do tego czasu postaram się aby mu się nie nudziło
Niamey - Nie Sty 16, 2011 18:51
no, jak maluch jest z pseudohodowli, to być może jest się czego obawiać
Anonymous - Nie Sty 16, 2011 19:42
Aless napisał/a: | Naczytałam się, że fuzzy mają wrażliwe nerki itd. |
fuzzy nie mają bardziej wrażliwych nerek niż standardy czy rexy. to sphinxy mają genetycznie uwarunkowane problemy z nerkami
ale jeśli maluch pochodzi z pseudo, to niestety zamiast być fuzzem, może okazać się sphinxem (pseudohodowcy prowadzący domowy biznes z często nie rozróżniają fuzzów od sphinxów), a wtedy rzeczywiście będziesz mieć problem.
w życiu bym się nie zdecydowała na szczura z takiego źródła, a już zwłaszcza na łysego o niewiadomym genotypie...
|
|
|