To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Karma dla psów i kotów w diecie szczurów - temat ogólny

AngelsDream - Czw Lut 22, 2007 14:44

Ja z psio - kociej karmy, to tylko saszetki Royal Canin, kiedy maluch słabuje.
Oli - Czw Lut 22, 2007 17:40

Off-Topic:
Psy sa tzw wzglednymi miesozercami (to nie oznacza jednak ze bez miesa moga sie obyc), a koty to bezwzgledni miesozercy. Psy takie zostaly "stworzone" przez czlowieka. Koty sie nei daly. :wink:

Nika - Sob Lut 24, 2007 20:41

Off-Topic:
Olimpia napisał/a:
Psy sa tzw wzglednymi miesozercami (to nie oznacza jednak ze bez miesa moga sie obyc)

Royal Canin uważa, ze jednak mogą... stworzyła ta firma karmę Royal Performance...Karma na bazie warzyw, biaka roslinnego...jedynym dodtakiem zwierzecego pochodzenia jest tran ok 1%
ja na ten temat mam odmienne zdanie, ale nie o tym mowa.

Off-Topic:
Pedigree/chapi/whiskas/felix etc. to bezwartosciowe karmy, ktore zawieraja moze 4% miesa niewiadomego pochodzenia....chcecie podawajcie... dla mnie to jakby dziecko zamiast pelnowartosciowych obiadow jadlo chipsy!

Polecam Nutro Choice- karma majaca 80 lat tradycji, prosukowana w stanach, nie zawierajaca soi....nawet hills zawiera soje :roll:

Polecam firmy (i sama moim szczura podaje te karmy): animonda,miamor, iams, nutro.

za duzo bialka zwierzecego wywoluje u szczurow jakies powazne skutki uboczne?

AngelsDream - Sob Lut 24, 2007 20:54

Off-Topic:
Wywołuje tzw. przebiałczenie.

Oli - Sob Lut 24, 2007 21:00

Off-Topic:
Nika napisał/a:
4% miesa niewiadomego pochodzenia

Off-Topic:
ciekawa jestem gdzie na opakowaniu Royala jest napisane pochodzenie... kazda fabryka podlega pewnym scislym wymaganiom, m.in. sanepidu i mieso trafia z rzezni/prywatnych hodowcow ktorzy maja atest od weta ze mieso jest przebadane (mowie tu o kazdej fabryce przetwarzajacej produkty spozywcze)

Nika - Sob Lut 24, 2007 21:17

AngelsDream napisał/a:
Off-Topic:
Wywołuje tzw. przebiałczenie.

tak tak.. chodzilo mi raczej o obiawy-mam hodowle psow, wiem co to oznacza, ale u kazdego zwierzatka moze przejawiac sie to w rozny sposob (wetem nie jestem, dlatego pytam) ...poczytam o tym, nie bede robic offw...:)

Olimpia napisał/a:
Nika napisał/a:
4% miesa niewiadomego pochodzenia

Off-Topic:
ciekawa jestem gdzie na opakowaniu Royala jest napisane pochodzenie... kazda fabryka podlega pewnym scislym wymaganiom, m.in. sanepidu i mieso trafia z rzezni/prywatnych hodowcow ktorzy maja atest od weta ze mieso jest przebadane (mowie tu o kazdej fabryce przetwarzajacej produkty spozywcze)

zle sie wyrazilam....
na nutro choice bo o niej pisalam napisane jest dokladnie...miesa z kurczaka tyle, wolowiny tyle etc.
Na chapi jest napisane 4% produktow ubocznych pochodzenia zwierzecego.. (niewiadomego pochodzenia) o to mi chodzilo....

Oli - Sob Lut 24, 2007 21:22

Off-Topic:
Nika napisał/a:
produktow ubocznych pochodzenia zwierzecego

Off-Topic:

bez ubocznych,a te produkty to wnetrznosci ktorymi glownie si edzikozyjace miesozerne zywia - pisalam o tym wczesniej. Na takich opakowaniach jest napisane: iles tam % miesa, w tym 4% kurczaka (czy czego tam np. wolowiny),a reszta to wlasni ete produkty pochodzenia zwierzecego.

Anonymous - Sob Lut 24, 2007 21:23

Off-Topic:
proszę o trzymanie się tematu :) temat to karmy dla psów i kotów a szczury ^^

Oli - Sob Lut 24, 2007 21:26

Off-Topic:
Sie robi szefowa. :wink:

To napisze,ze daje moim szczurom Duo Ferret tak jako przysmak i Filip oraz dziewczyny bardzo lubia,a Gizmo i Capri nie.

helen.ch - Czw Mar 29, 2007 18:11

A ja dostałam dzis gratis takie oto jedzonko dla kotów firmy Sheba , wersja z piersiami kurczaka i kaczki http://www.zoolandia.pl/s...n,1,1,6853.html , dac szczurkom spróbować czy podarować znajomym kociakom?
Anonymous - Czw Mar 29, 2007 21:51

Ja daje od czasu do czasu karme z puszki Purine, taka w malej puszeczce. Mysle ze mozna dac, ale lepiej zeby ktos inny sie wypowiedzial ;)
helen.ch - Pią Mar 30, 2007 15:11

Dałam, dziewczyny zachwycone, karma to mięso w zalewie, dwa rodzaje, wyraźnie widac co kurczak co kaczka i widac że to pierś, bo rozdziela się na pasma. Pięknie pachnie, nie posiadając nic innego z czym to mogłabym zmieszać, dodałam troszkę bułki pokruszonej, wymieszałam i wciagnęły miche w mgnieniu oka, resztę z apetytem zjadł pies :mrgreen: , koty muszą obejść sie smakiem.
Fea - Sob Mar 31, 2007 00:31

O ja pierniczę : ) Jutro pójdę do sklepu i kupię takie cudo.
Bajdełej, odkryłam fajny sklep z kocim i psim żarciem, rozmaite rodzaje i dużo tych ze sporą zawartością mięsa - klik

marhef - Sob Mar 31, 2007 01:08

A ja odkryłam, że popularna karma Chappi ma tylko 16% białka.
Można ją podawać?

Ratata - Sob Mar 31, 2007 06:08

Marchew, ale Chappi i tego typu karmy mają poza tym masę badziewia, typu barwniki i polepszacze... sprawdź najpierw skład, ja bym raczej nie podawała :|