Odżywianie - Karma dla psów i kotów w diecie szczurów - temat ogólny
AngelsDream - Czw Lut 22, 2007 14:44
Ja z psio - kociej karmy, to tylko saszetki Royal Canin, kiedy maluch słabuje.
Oli - Czw Lut 22, 2007 17:40
Off-Topic: | Psy sa tzw wzglednymi miesozercami (to nie oznacza jednak ze bez miesa moga sie obyc), a koty to bezwzgledni miesozercy. Psy takie zostaly "stworzone" przez czlowieka. Koty sie nei daly. |
Nika - Sob Lut 24, 2007 20:41
Off-Topic: | Olimpia napisał/a: | Psy sa tzw wzglednymi miesozercami (to nie oznacza jednak ze bez miesa moga sie obyc) |
Royal Canin uważa, ze jednak mogą... stworzyła ta firma karmę Royal Performance...Karma na bazie warzyw, biaka roslinnego...jedynym dodtakiem zwierzecego pochodzenia jest tran ok 1%
ja na ten temat mam odmienne zdanie, ale nie o tym mowa. |
Off-Topic: | Pedigree/chapi/whiskas/felix etc. to bezwartosciowe karmy, ktore zawieraja moze 4% miesa niewiadomego pochodzenia....chcecie podawajcie... dla mnie to jakby dziecko zamiast pelnowartosciowych obiadow jadlo chipsy!
Polecam Nutro Choice- karma majaca 80 lat tradycji, prosukowana w stanach, nie zawierajaca soi....nawet hills zawiera soje
Polecam firmy (i sama moim szczura podaje te karmy): animonda,miamor, iams, nutro. |
za duzo bialka zwierzecego wywoluje u szczurow jakies powazne skutki uboczne?
AngelsDream - Sob Lut 24, 2007 20:54
Off-Topic: | Wywołuje tzw. przebiałczenie. |
Oli - Sob Lut 24, 2007 21:00
Off-Topic: | Nika napisał/a: | 4% miesa niewiadomego pochodzenia | |
Off-Topic: | ciekawa jestem gdzie na opakowaniu Royala jest napisane pochodzenie... kazda fabryka podlega pewnym scislym wymaganiom, m.in. sanepidu i mieso trafia z rzezni/prywatnych hodowcow ktorzy maja atest od weta ze mieso jest przebadane (mowie tu o kazdej fabryce przetwarzajacej produkty spozywcze) |
Nika - Sob Lut 24, 2007 21:17
AngelsDream napisał/a: | Off-Topic: | Wywołuje tzw. przebiałczenie. |
|
tak tak.. chodzilo mi raczej o obiawy-mam hodowle psow, wiem co to oznacza, ale u kazdego zwierzatka moze przejawiac sie to w rozny sposob (wetem nie jestem, dlatego pytam) ...poczytam o tym, nie bede robic offw...:)
Olimpia napisał/a: | Nika napisał/a:
4% miesa niewiadomego pochodzenia
Off-Topic: | ciekawa jestem gdzie na opakowaniu Royala jest napisane pochodzenie... kazda fabryka podlega pewnym scislym wymaganiom, m.in. sanepidu i mieso trafia z rzezni/prywatnych hodowcow ktorzy maja atest od weta ze mieso jest przebadane (mowie tu o kazdej fabryce przetwarzajacej produkty spozywcze) |
zle sie wyrazilam....
na nutro choice bo o niej pisalam napisane jest dokladnie...miesa z kurczaka tyle, wolowiny tyle etc.
Na chapi jest napisane 4% produktow ubocznych pochodzenia zwierzecego.. (niewiadomego pochodzenia) o to mi chodzilo.... |
Oli - Sob Lut 24, 2007 21:22
Off-Topic: | Nika napisał/a: | produktow ubocznych pochodzenia zwierzecego | |
Off-Topic: |
bez ubocznych,a te produkty to wnetrznosci ktorymi glownie si edzikozyjace miesozerne zywia - pisalam o tym wczesniej. Na takich opakowaniach jest napisane: iles tam % miesa, w tym 4% kurczaka (czy czego tam np. wolowiny),a reszta to wlasni ete produkty pochodzenia zwierzecego. |
Anonymous - Sob Lut 24, 2007 21:23
Off-Topic: | proszę o trzymanie się tematu temat to karmy dla psów i kotów a szczury |
Oli - Sob Lut 24, 2007 21:26
Off-Topic: | Sie robi szefowa. |
To napisze,ze daje moim szczurom Duo Ferret tak jako przysmak i Filip oraz dziewczyny bardzo lubia,a Gizmo i Capri nie.
helen.ch - Czw Mar 29, 2007 18:11
A ja dostałam dzis gratis takie oto jedzonko dla kotów firmy Sheba , wersja z piersiami kurczaka i kaczki http://www.zoolandia.pl/s...n,1,1,6853.html , dac szczurkom spróbować czy podarować znajomym kociakom?
Anonymous - Czw Mar 29, 2007 21:51
Ja daje od czasu do czasu karme z puszki Purine, taka w malej puszeczce. Mysle ze mozna dac, ale lepiej zeby ktos inny sie wypowiedzial
helen.ch - Pią Mar 30, 2007 15:11
Dałam, dziewczyny zachwycone, karma to mięso w zalewie, dwa rodzaje, wyraźnie widac co kurczak co kaczka i widac że to pierś, bo rozdziela się na pasma. Pięknie pachnie, nie posiadając nic innego z czym to mogłabym zmieszać, dodałam troszkę bułki pokruszonej, wymieszałam i wciagnęły miche w mgnieniu oka, resztę z apetytem zjadł pies , koty muszą obejść sie smakiem.
Fea - Sob Mar 31, 2007 00:31
O ja pierniczę : ) Jutro pójdę do sklepu i kupię takie cudo.
Bajdełej, odkryłam fajny sklep z kocim i psim żarciem, rozmaite rodzaje i dużo tych ze sporą zawartością mięsa - klik
marhef - Sob Mar 31, 2007 01:08
A ja odkryłam, że popularna karma Chappi ma tylko 16% białka.
Można ją podawać?
Ratata - Sob Mar 31, 2007 06:08
Marchew, ale Chappi i tego typu karmy mają poza tym masę badziewia, typu barwniki i polepszacze... sprawdź najpierw skład, ja bym raczej nie podawała
|
|
|