To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?

Myslicielka - Czw Gru 13, 2012 23:03

Off-Topic:
To najlepsze :D

pigi81 - Sob Sty 05, 2013 21:43

Moje niestety nie chca pić ani wody z kranu anie przegotowanej. Więc dostaja wodę źródlaną :-P
mmarcioszka - Nie Sty 06, 2013 01:08

pigi81, co znaczy "nie chcą"? Nie piją wcale jak dasz im wodę z kranu albo przegotowaną?
pigi81 - Nie Sty 06, 2013 09:28

Jakoś bardzo niechętnie to im idzie a widzę w jakich ilościach piją źródlaną. Dlatego taką im daje. Owszem,pewnie by wypiły ale jak widzę, że w ogóle nie ubywa jej to po co mam im taką podawać :wink:
K3 - Śro Sty 09, 2013 15:10

Wydaje mi się, że jakbyś przez pare dni dawała im przegotowaną wodę to w końcu by się przyzwyczaiły :)
krysztalowy_noz - Czw Sty 10, 2013 11:51

Haha, mój ogonek ma odwrotnie. Nie ruszy wody mineralnej, musi być kranówa, przegotowana. Ja mojemu dodaje do wody kilka kropel witaminy C. Uwielbia taką wodę. :mrgreen:
Cegriiz - Czw Sty 10, 2013 12:07

krysztalowy_noz, witamina C w przypadku szczurów to taki kiepski pomysł (same ją w organizmie wytwarzają). Już lepiej krople witaminowe lub rozpuścić Vibovit.
krysztalowy_noz - Czw Sty 10, 2013 12:28

Cegriil, wiem wiem, ale daje mu raz na jakiś czas ;) nie zawsze, co za dużo to nie zdrowo.
Cegriiz - Czw Sty 10, 2013 12:30

krysztalowy_noz, to na przyszłość, zamień wit C na multiwitaminę, zdrowiej, a prawie to samo :)
krysztalowy_noz - Czw Sty 10, 2013 12:42

Zmienię :) Dzięki za radę :d
Mroczek - Sob Sty 19, 2013 20:24

A czy szczurom można dać do picia Profilaktin czy lepsze będzie vibovit?
Cegriiz - Nie Sty 20, 2013 13:51

Lepszy Vibovit. Profilaktin zawiera" sorbinian potasu i benzoesan sodu"- czyli konserwanty.
jancia - Nie Sty 20, 2013 15:32

Ja od kilku dni rozpuszczam moim w poidle po kilka kropli Echinacei,bo sama jest chora i psikały wszystkie. Ku mojemu zdziwieniu, Fredowi zeszła porfi z oczu i z noska (On od dziecka ma z tym problemy), a reszta przestała kichać. Jednak jeżówka a działa. Do wkraplania zastosowałam zwykły zakraplacz w pipetce do oczu.
krysztalowy_noz - Śro Sty 23, 2013 12:40

Można dawać szczurom trochę naparu do poidełka z mięty pieprzowej?. Aktualnie przerzucam się na tego typu herbaty ziołowe, i mój szczuras chętnie mi pod pija z kubka :)
A akurat nie wiem, czy mogą mięte pieprzową pić, czy lepiej mu dawać tylko napary z rumianku, albo z soku z cytryny?. Jeśli o wodę chodzi, jest wybredny, musi być jakiś w niej smak. :roll:

Na starość robi sie baaardzo wymagający :shock:

wilczek777 - Śro Sty 23, 2013 13:05

W jakich proporcjach rozcieńcza się Vibowit?