O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory
wilczek777 - Sob Wrz 01, 2012 00:14
Mam rozumieć, że ciężko np. po zdjęciach wywnioskować co jest co. Moje destruktory(avatar) mają właśnie sierść taką że nie wiadomo co to za 8 cud świata... Raczej się nie dowiem co tot takiego.
Lavi - Wto Wrz 11, 2012 21:52
Chciałam spytać, czy ktoś może mi powiedzieć, czy na podstawie miękkości sierści rexa można okreslić jego ,,jakość". Gdzieś kiedyś na forum uczestniczyłam w dyskusji, że prawdziwy dobry rex ma twardą sierść a taki nijaki rex ma miękką. Mój szczur ma mięciutką sierść jak puszek ale mimo to ma widocznego rexa.
wuwuna - Śro Wrz 12, 2012 00:27
Lavi napisał/a: | Chciałam spytać, czy ktoś może mi powiedzieć, czy na podstawie miękkości sierści rexa można okreslić jego ,,jakość". Gdzieś kiedyś na forum uczestniczyłam w dyskusji, że prawdziwy dobry rex ma twardą sierść a taki nijaki rex ma miękką. Mój szczur ma mięciutką sierść jak puszek ale mimo to ma widocznego rexa. | Na ocenianie futra czy koloru na odległość nie ma rady. A miękkość, czy skręt nie powie nam wiele nie zwracając uwagi na inne aspekty czy podstawowo genetykę i przodków.
Prawdziwy rex jest twardy, gruby i gęsty. Ale sama miękkość nie oznacza, że szczur rexem nie jest. Nie każdy przedstawiciel swojej odmiany jest prawidłowy. Są brązowe czarne czy rude niebieskie i to nie oznacza, że mają inny kolor.
Jeśli mówisz o swoim szczurze U, to ich tata był prawdopodobnie TR, więc nie jest powiedziane, że on też nie.
Kasik - Śro Wrz 12, 2012 00:43
wuwuna napisał/a: | ich tata był prawdopodobnie TR | Co to znaczy?
wuwuna - Śro Wrz 12, 2012 00:44
Kasik napisał/a: | wuwuna napisał/a: | ich tata był prawdopodobnie TR | Co to znaczy? | Kasik. TR = teddy rex = rexovelveteen. Połączenie dwóch typów sierści.
Kasik - Śro Wrz 12, 2012 10:56
Aaa Czasem nie ogarniam tych skrótów. I on wtedy mimo wszystko ma ładny skręt futra i wąsów, czy słabszy? Czy jak to działa?
Lux - Śro Wrz 12, 2012 11:33
Kasik, po przyszlym tygodniu wpadaj do nas to pomacasz
Kasik - Śro Wrz 12, 2012 11:42
Lux, dobra
A mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie velveteen i TR - jakie jest prawdopodobieństwo u nierasowych szczurów na taką odmianę? Rozważać np. velveteen czy TR, czy raczej określać, że to prawdopodobnie kiepski rex?
wuwuna - Śro Wrz 12, 2012 20:36
Kasik napisał/a: | I on wtedy mimo wszystko ma ładny skręt futra i wąsów, czy słabszy? | genetycznie są co najmniej 2 typy bardzo różnorodne. Trzeba znawcy by dobrze takie odmiany określać.
Kasik napisał/a: | jakie jest prawdopodobieństwo u nierasowych szczurów na taką odmianę? | prawdopodobieństwo jest jednakowe duże. Ale przez duży chów wsobny dosyć duże jest prawdopodobieństwo TR. Ale nie ma reguły. I trzeba oceniać na żywo.
Lux - Śro Wrz 12, 2012 21:41
Kasik, spoko, jeden jest pewny, a drugi się okaże, jak tylko się ogarniemy z nowymi bajerami i maluchami po przyszłym tygodniu, wpadasz na mizianko
Sama jestem ciekawa jakie to będzie w dotyku.
Irsa - Pią Paź 05, 2012 16:20
Mam pytanko,jakiej odmiany jest moja nowa szczurcia? zdjęcie mam tylko takie,jak widać, trochę przypomina kapturka,ale czy to jest kaptur?
To jest moja ok. 6 tygodniowa Malka .
babyduck - Pią Paź 05, 2012 17:57
Z tego co widać, to jest kapturek.
L. - Pią Paź 05, 2012 18:50
Irsa, standard standard black hooded
Irsa - Pią Paź 05, 2012 19:41
No to mam dwa kapturki bo Pepin tez jest kapturkiem,kaptur agouti. Nie byłam pewna co do małej,bo u niej ten kapturek jest mniej wyrazny. Malkę mam dopiero 4 dni... ma zastąpić Węgielka,który odeszedł w poprzedni czwartek. Ona jest jednak malutka,Pepin jest kastratem i obchodzi małą z daleka. No i jeszcze nie jest dobrze oswojona.
Bel - Wto Paź 09, 2012 18:50
a tu się przeniosę.
Czym są fuzzorexy?
Cytat: | Bel, jest po prostu skrajnym fuzzem.
Mój Jumanji był "fuzzorexem" i był goły jak kolano.
Mniej skrajne fuzzrexy miewają problemy z oczami, bo im się ten meszek kręci i włazi do oczu.
Tak jak wszystkie fuzzy, mają meszek, nie futro, lub nie mają nic poza bardzo (bardziej niż u standardowego fuzza) kótkimi, pozawijanymi wibrysami.
| co oznacza skrajny fuzz? goły jak kolano to chyba sphinx ? czy ktoś mnie oświeci?
|
|
|