Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?
Myslicielka - Pon Wrz 10, 2012 15:35
Także podaję wodę z kranu.. lecz po dzisiejszym poście siberii w dziale "odeszły" zaczynam mieć wątpliwości co do swojego wyboru.. a może by tak chuchać na zimno? ..
Kto wie co za paskudztwa tam siedzą.. wiele nie stracę kupując nawet najtańszą wodę źródlaną (np dla siebie, bo uzależnienie od coli kiedyś trzeba pokonać )
Mamy też kawałek dalej źródełko z którego ludzie czerpią.. może by tak ruszyć w końcu tyłek i w ramach utrzymania formy przejechać się po ten darmowy skarb .
O ile dobrze mówię.. szczurkom prędzej źródlaną, niż mineralną, tak?
Martini - Pon Wrz 10, 2012 15:48
Myslicielka napisał/a: | Kto wie co za paskudztwa tam siedzą.. wiele nie stracę kupując nawet najtańszą wodę źródlaną |
Wolę swoją dobrze przebadaną kranówę płynącą rurami pod ziemią niż najtańszą wodę źródlaną, która pewnie w sklepie lub gdzieś po drodze nastała się w swojej nagrzanej plastikowej butelce:)
smeg - Pon Wrz 10, 2012 16:04
No właśnie, najtańsza źródlana jest często gorszej jakości niż kranówa. Szczurom dałabym mineralną średniozmineralizowaną, tak ok. 700 mg, gdybym już miała wybierać.
Myslicielka - Pon Wrz 10, 2012 16:09
smeg,
dzieki za odpowiedz, no chyba, ze tak
a co z wodą ze źródełka?
Martini - Pon Wrz 10, 2012 16:14
Off-Topic: | Myslicielka napisał/a: | a co z wodą ze źródełka? |
Podziwiam, że chce Ci się po nią dygać. Odkąd mi otworzyli studnię niemal pod domem kilka lat temu, to przeszłam się raz. |
Myslicielka - Pon Wrz 10, 2012 16:25
Martini, cieszę się że w ogóle jeszcze mogę dygać bo jestem strasznym leniem, a bez ruchu to zdechne..
płucząc wciąż organizm kwasem fosforowym długo nie podygam, a tak dla 6 osobowej rodziny będzie lepiej .
Po prostu pytam czy w razie czego może być..
szlajfka - Czw Gru 13, 2012 20:42
A kompot domowej roboty można dawać? Oczywiście z cukrem, ale nie ciągle tylko jako smakołyk od czasu do czasu. Albo świeżo wyciskany sok z jabłek, marchewki?
Kasia_89 - Czw Gru 13, 2012 20:50
Kompotu raczej bym nie dawała nawet jako smakołyka, za dużo cukru mimo wszystko. Ale świeżo wyciskany sok z jabłek i marchwi czemu nie, samo zdrowie.
Martini - Czw Gru 13, 2012 20:56
Moje piją czasem kompot - bezcukrowy:) niezbyt namiętnie, ale z nudów poliżą.
Cegriiz - Czw Gru 13, 2012 21:05
Kasia_89 napisał/a: | świeżo wyciskany sok z jabłek i marchwi |
Ale po co ?
Można dać kawałek jabłka albo marchewki i na to samo wyjdzie
Martini - Czw Gru 13, 2012 21:11
Off-Topic: | Cegriiz napisał/a: | Ale po co ? |
W zasadzie szczury piją tylko wodę, można by pomyśleć o likwidacji działu... |
Kasia_89 - Czw Gru 13, 2012 21:18
Ot tak o, bo czemu nie?
Jak się będzie robiło sobie to przy okazji i ogonkom coś może skapnąć
szlajfka - Czw Gru 13, 2012 22:18
Ok, to kompot nie. Ale mam np. teraz sok z jabłek i marchwi kupny, firma słoneczna tłocznia, soki ponoć tylko wyciskane z owoców, warzyw. Sama to piję i jest super w smaku. Szczury średnio zainteresowane, ale troszkę lizną. One są kurde bardziej zainteresowane wszystkim innym.... Najczęściej dostają wodę przegotowaną lub mineralną z butelki.
Myslicielka - Czw Gru 13, 2012 22:25
A ja mysle, ze lepsza drobina kompotu z tym cukrem niz smakolyki ktore rowniez go zawieraja ;p
A czemu? Bo jak im smakuje to maja tak malutka rodoche raz na jakis czas ?
noovaa - Czw Gru 13, 2012 22:26
Myslicielka napisał/a: | Bo jak im smakuje to maja tak malutka rodoche raz na jakis czas ? |
Off-Topic: | Moje mają równie wielką radochę z ogórka czy papryki bez dodatków cukru. |
|
|
|