To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?

Myslicielka - Pon Wrz 10, 2012 15:35

Także podaję wodę z kranu.. lecz po dzisiejszym poście siberii w dziale "odeszły" zaczynam mieć wątpliwości co do swojego wyboru.. a może by tak chuchać na zimno? :| ..
Kto wie co za paskudztwa tam siedzą.. wiele nie stracę kupując nawet najtańszą wodę źródlaną (np dla siebie, bo uzależnienie od coli kiedyś trzeba pokonać :P )
Mamy też kawałek dalej źródełko z którego ludzie czerpią.. może by tak ruszyć w końcu tyłek i w ramach utrzymania formy przejechać się po ten darmowy skarb :) .

O ile dobrze mówię.. szczurkom prędzej źródlaną, niż mineralną, tak?

Martini - Pon Wrz 10, 2012 15:48

Myslicielka napisał/a:
Kto wie co za paskudztwa tam siedzą.. wiele nie stracę kupując nawet najtańszą wodę źródlaną

Wolę swoją dobrze przebadaną kranówę płynącą rurami pod ziemią niż najtańszą wodę źródlaną, która pewnie w sklepie lub gdzieś po drodze nastała się w swojej nagrzanej plastikowej butelce:)

smeg - Pon Wrz 10, 2012 16:04

No właśnie, najtańsza źródlana jest często gorszej jakości niż kranówa. Szczurom dałabym mineralną średniozmineralizowaną, tak ok. 700 mg, gdybym już miała wybierać.
Myslicielka - Pon Wrz 10, 2012 16:09

smeg,

dzieki za odpowiedz, no chyba, ze tak ;)

a co z wodą ze źródełka?

Martini - Pon Wrz 10, 2012 16:14

Off-Topic:
Myslicielka napisał/a:
a co z wodą ze źródełka?

Podziwiam, że chce Ci się po nią dygać. Odkąd mi otworzyli studnię niemal pod domem kilka lat temu, to przeszłam się raz.

Myslicielka - Pon Wrz 10, 2012 16:25

Martini, cieszę się że w ogóle jeszcze mogę dygać :P bo jestem strasznym leniem, a bez ruchu to zdechne..
płucząc wciąż organizm kwasem fosforowym długo nie podygam, a tak dla 6 osobowej rodziny będzie lepiej :mrgreen: .
Po prostu pytam czy w razie czego może być..

szlajfka - Czw Gru 13, 2012 20:42

A kompot domowej roboty można dawać? Oczywiście z cukrem, ale nie ciągle tylko jako smakołyk od czasu do czasu. Albo świeżo wyciskany sok z jabłek, marchewki?
Kasia_89 - Czw Gru 13, 2012 20:50

Kompotu raczej bym nie dawała nawet jako smakołyka, za dużo cukru mimo wszystko. Ale świeżo wyciskany sok z jabłek i marchwi czemu nie, samo zdrowie.
Martini - Czw Gru 13, 2012 20:56

Moje piją czasem kompot - bezcukrowy:) niezbyt namiętnie, ale z nudów poliżą.
Cegriiz - Czw Gru 13, 2012 21:05

Kasia_89 napisał/a:
świeżo wyciskany sok z jabłek i marchwi

Ale po co ? ;)
Można dać kawałek jabłka albo marchewki i na to samo wyjdzie ;)

Martini - Czw Gru 13, 2012 21:11

Off-Topic:
Cegriiz napisał/a:
Ale po co ?

W zasadzie szczury piją tylko wodę, można by pomyśleć o likwidacji działu... :mrgreen:

Kasia_89 - Czw Gru 13, 2012 21:18

Ot tak o, bo czemu nie?
Jak się będzie robiło sobie to przy okazji i ogonkom coś może skapnąć ^^

szlajfka - Czw Gru 13, 2012 22:18

Ok, to kompot nie. Ale mam np. teraz sok z jabłek i marchwi kupny, firma słoneczna tłocznia, soki ponoć tylko wyciskane z owoców, warzyw. Sama to piję i jest super w smaku. Szczury średnio zainteresowane, ale troszkę lizną. One są kurde bardziej zainteresowane wszystkim innym.... Najczęściej dostają wodę przegotowaną lub mineralną z butelki.
Myslicielka - Czw Gru 13, 2012 22:25

A ja mysle, ze lepsza drobina kompotu z tym cukrem niz smakolyki ktore rowniez go zawieraja ;p

A czemu? :D Bo jak im smakuje to maja tak malutka rodoche raz na jakis czas ^^ ?

noovaa - Czw Gru 13, 2012 22:26

Myslicielka napisał/a:
Bo jak im smakuje to maja tak malutka rodoche raz na jakis czas ^^ ?

Off-Topic:
Moje mają równie wielką radochę z ogórka czy papryki ;) bez dodatków cukru.