To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Ogonowy offtopic - Szczury w mediach

Sysa - Śro Cze 23, 2010 16:20

Żebyście wiedzieli jakie cuda sa w innych broszurkach :] Nie wiem, kto je robił, ale na zwierzetach to się nie znał za dobrze... Ewentualnie bazował na książce Gorazdowskiego o szczurach :roll:
mc - Śro Cze 23, 2010 16:34

Też widziałam te ulotki, chyba nawet już była o nich mowa na forum :drap: Wg mnie i tak zdobyli się na szczyt łaski zaznaczając, że szczury to niezwykle płodne zwierzęta i że "klatka musi być w miarę duża żeby szczurek mógł się w niej swobodnie poruszać". Jakiś piarowiec kakadu musiał się połapać, że poprzez wrogą zwierzętom politykę firmy tracą klientów dlatego dla złagodzenia wizerunku wypuścił ulotki, zrobił kącik adopcyjny kotów, okleja miejsce przy kasach ogłoszeniami i zbiera pieniążki na schronisko :roll:
quagmire - Śro Cze 23, 2010 16:39

Tylko po jakiego diabła pisać, że najlepiej kupić samca i samiczkę lub samca i kilka samiczek, a w kolejnym akapicie, że się szybko rozmnażają i lepiej tej samej płci.
Płacili mu od ilości słów?

Mangusta - Śro Cze 23, 2010 16:40

mc napisał/a:
dlatego dla złagodzenia wizerunku wypuścił ulotki, zrobił kącik adopcyjny kotów, okleja miejsce przy kasach ogłoszeniami i zbiera pieniążki na schronisko :roll:
no i co, źle?
alken - Śro Cze 23, 2010 18:42

ja tam uważam akurat że te adopcje w sklepie to w miarę pozytywny skutek uboczny PR ;) pozytywny dla zwierzaków. chyba nawet wyprawkę dają do tych zwierząt?
aczkolwiek to nie zmienia mojego stosunku do sklepów zoo i dalej się tam nie zaopatruję.

baradwys - Śro Cze 23, 2010 18:44

alken, tak karmę dla szynszyli i królików ;)
Miłe z ich strony ale jak ktoś chce to oddać a została mi dla szynszyli :)

Sysa - Śro Cze 23, 2010 18:50

mc, akurat karma dla zwierząt w schroniskach i pieniądze są już zbierane od ponad 2 lat. :)
rysia.13 - Pią Sie 13, 2010 12:30

przedwczoraj na animal planet leciał film "Nigel Marven i szczury"
czy ktoś go widział ?

(mi się podobał :mrgreen: )

Julita - Wto Sie 17, 2010 11:13

Co do ulotek, nie jest tak źle. Zawsze lepiej wiedzieć coś, niż wejść do sklepu i powiedzieć "o szczurek, jest taki fajny, moze sobie go kupie". Nie raz była świadkiem takich sytuacji, oczywiście próbawałam rozmawiać z tymi ludzmi, ale bez skutku. Stojący obok pracownik sklepu, spojżał sie namnie jakby chciał powiedzieć " chyba ja lepiej sie znam na zwierzętach, niz jakas nastolatka (mając mnie na myśli), i jak Ci sie nie podoba to spadaj na rabarbar" Wziął na stronę tą dziewczynę i wręczył jej ulotkę " Szczur", powiedział cos w stylu " z tej ulotki mozna dowiedziec się wiele ważnych informacji o szczurach". Troche prawdy w tych ulotkach jest, więc może, choć odrobinę wiedzy będzie miała zanim kupi szczura. Zresztą wiele zainteresowanych sięgało po te ulkotki z własnej woli :wink:
Sysa - Wto Sie 17, 2010 16:05

Julita, bo jednak powiem Ci, że sama się wkurzam jak mi klient wchodzi w słowo jak rozmawiam z innym klientem i faceta rozumiem :wink: Dla mnie to po prostu niegrzeczne.
Swoją drogą, ze większość klientów to "eksperci" często jeszcze gorsi niż pracownicy zoologików..

gratis - Wto Sie 17, 2010 16:06

Julita, myślisz o ulotce z kakadu?
Porażka, w pierwszym wersie o stadności czytasz, że szczury to zwierzęta stadne i najlepiej od razu kupic parkę - samca i samicę, lub kupic kilka samic i samca.
Jak to przeczytałam to zdębiałam.

Znowu w kolejnym akapicie piszą, że szczury to zwierzęta, które szybko się rozmnażając więc lepiej kupic dwie samice lub dwóch samców.

Masakra.

Oli - Wto Sie 17, 2010 16:07

gratis napisał/a:
Jak to przeczytałam to zdębiałam.
ja doszłam tylko do info, że żyją 2-5 lat i dalej nie czytałam :P
gratis - Wto Sie 17, 2010 20:52

Off-Topic:
Oli, ja przeczytałam tylko o "stadności" i zabrałam do domu ku przestrodze. W sumie racja, całej przeczytac nie zdołałam. xD

Julita - Wto Sie 17, 2010 21:22

Sysa, ja rozmawiałam z tą dziewczyną a on stał z boku i usłeszł więc podszedł, a ja już wtedy od niej odchodziłam
:wink:

ja tą ulotkę tak zrozumiałam, że na wolności, żyją w stadach mieszanych, dlatego na chlopski rozum to tak powinny byc trzymane (tylko nie myślcie że ja tak uważam), potem piszą że są bardzo płodne dlatego tego odradzają, z tym wiekiem troche przecholowali, ale ja kiedyś (dlaj jaj bo to wszystkon już wiedziałam) zapytałam, w jakimś zoologu, ile żyją szczury to mi powiedzieli, że przeciętnie około 5 lat, ale zazwyczaj do 8 (roześmiałam sie, i pomyślałam "chciało by się"), troche prawdy piszą, nie obrażajmy ich ,bo nie mogą napisać żę nie powinno się kupować szczurów w zoologach, ale wymiary klatki mogli duże podać, to zarobili więcej :lol:

greenfreak - Pią Sie 20, 2010 00:33

Julita napisał/a:
ale wymiary klatki mogli duże podać, to zarobili więcej :lol:
Tego też nie pojmuję, im więcej bajerów doradzą, tym lepiej dla szczurów i dla nich też, bo zarabiają na tym - sam szczur kosztuje zwykle właściwie grosze.