To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?

Karena - Pią Lut 17, 2012 00:09

mmarcioszka, to jest temat 'co dajecie ogonkom do picia'
i każdy ma prawo napisać co wlewa do poidła.
Wszyscy (albo większość) zna zalety vibovitu i nie trzeba tu non stop przypominać o nim ;P
Trochę herbaty lipowej nie zaszkodzi ;)

mmarcioszka - Pią Lut 17, 2012 19:14

Karena, wiem. Nie twierdzę, że nie można dawać herbaty ligowej tylko odpowiadam na zadane pytanie i wyrażam swoją opinię ha ten temat ;) A jesli chodzi o vibowit, to jest to tylko przykład witamin, które można podać i są łatwo dostępne. EOT :)
K3 - Czw Lut 23, 2012 14:34

Wczoraj podałam mleko owsiane rozcieńczone z małą ilością wody.
:shock:
Pikku wypiła ogromne ilości i wszystko było zalane 8)
W każdym bądź razie mleko owsiane na razie zrobiło największą furorę :)

Agniech - Pią Lut 24, 2012 12:19

wodę mineralną, innych rzeczy się jakoś boję im wlać
K3 - Sob Lut 25, 2012 17:00

Agniech napisał/a:
wodę mineralną, innych rzeczy się jakoś boję im wlać

Czemu?Np. mleko owsiane jest bardzo zdrowe, robione na bazie płatków owsianych. Płatki się zalewa gorącą wodą, czeka i miksuje... :wink: Są tez inne metody otrzymywania z płatków mleka.

Martini - Sob Lut 25, 2012 17:12

Off-Topic:
K3, to nie jest mleko owsiane:) to zmiksowana ekspresowa owsianka:) Mleko trzeba jeszcze odcisnąć

K3 - Sob Lut 25, 2012 17:46

Off-Topic:
Martini spotkałam się z odciśniętym i nie, ja podawałam szczurkom kupowane, ale zamierzam za niedługo spróbować sama zrobić, bo wyjdzie znacznie taniej.

Martini - Sob Lut 25, 2012 18:24

Off-Topic:
mogłaś się spotkać z nieodcśniętym napojem, ale to na pewno nie było tak zwane mleko roślinne, bo one z założenia są substytutem mleka i możesz je sobie wlać do kawy na przykład. Nieodciśniętego bym nie wlała :mrgreen:

Moje szczury dostają czasem do picio-jedzenia owsiankę i jedzą, chociaż nie bardzo umieją to załatwić technicznie (nie są za dobre w jedzenie papek) - wolą surowe płatki owsiane.

K3 - Nie Lut 26, 2012 01:25

Off-Topic:
No to możliwe, że zamiast mleka to była nazwa - napój owsiany. Podawałam mleko, czyli tą klarowną wersję. Jeden szczurek lubi płatki zalane takim ciepłym mlekiem (dostaje troszkę po ostudzeniu oczywiście) :P Drugi gardzi 8)

Kasik - Nie Lut 26, 2012 01:33

Oj, moje się rzucają na świeżą cieputką owsiankę na mleku tak, że świata nie ma poza nią ;) Aż chyba im jutro zrobię :mrgreen: Choć to w sumie już bardziej jedzenie niż picie :P
majlena - Wto Lut 28, 2012 01:34

owsianka? muszę spróbować, czytałam o tym już wcześniej, ale podchodziłam do tego pomysłu bez przekonania, pewnie dlatego, że sama nie lubię owsianki, hehe

moje szczurzynki dostały dziś wywar, który otrzymuje się z gotowania na parze. Gotowałam w parowarze (latem pomrożone) buraczki, kalafior, zieloną fasolkę, marchewkę, pietruszkę... i szkoda było mi wylewać wywar. Dorwały się do niego od razu :) ale nie wypiły tak dużo. zobaczymy czy jutro też się rzucą.

edit:
wywar daje radę i kompocik z rabarbaru, truskawek, porzeczek i wiśni też, jak najbardziej!

a owsianka z dodatkiem truskawek, matko! ledwo się nie pozabijały. następnym razem chyba trzeba dać im w oddzielnych miskach...

gurumis - Wto Kwi 03, 2012 08:07

a ile powinien dziennie wypijać dorosły szczur?

wydaje mi się, że moje bardzo mało piją ;/

AngelsDream - Wto Kwi 03, 2012 08:33

gurumis,
Cytat:
Odżywianie
Dzienne spożycie jedzenia: 5 g/ 100 g masy ciała
Dzienne spożycie wody: 8-11 ml/ 100 g masy ciała

gurumis - Wto Kwi 03, 2012 11:37

AngelsDream napisał/a:
gurumis,
Cytat:
Odżywianie
Dzienne spożycie jedzenia: 5 g/ 100 g masy ciała
Dzienne spożycie wody: 8-11 ml/ 100 g masy ciała

Dziękuję AngelsDream.

W takim razie sam Cherry powinien wypijać ok 20 ml wody dziennie.
Tyle nie wypija na pewno.... w sumie nie jest odwodniony....

Co w takim razie zrobić, żeby szczur pił więcej?

AngelsDream - Wto Kwi 03, 2012 13:13

gurumis, pamiętaj, że wodę zawierają także warzywa, owoce i inne dodatki. Zwierzę zdrowe raczej nigdy nie pije za mało. Nie słyszałam w każdym razie o takim przypadku.