To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?

Kasik - Pon Lut 13, 2012 14:46

A ja i tak nie rozumiem tych pomysłów ;) Po co bawić się w wyciskanie soków, skoro szczur i tak potrzebuje wody? A jabłko spokojnie mógłby zjeść w całości, dodatkowo spożywając błonnik, który się traci podczas wyciskania soku? :)
LuxTorpeda - Pon Lut 13, 2012 14:50

moje piją wodę albo zieloną herbatę:)
mmarcioszka - Pon Lut 13, 2012 23:46

Kasik :serducho: Wreszcie ktos, kogo rozumiem i popieram. Najlepiej czysta woda w pudełku(ew. z jakims vibowitem), a owoce całe do miseczki ;)
Alexxx - Wto Lut 14, 2012 14:58

Kasik, chodzi mi o mieszanie `smaków` typu sok marchew-jabłko jako urozmaicenie, poza tym moje ogony niechętnie jedzą marchew, a sok wypijają.
Co do vibovitu, próbowałam i nie wchodzi : P

Martini - Wto Lut 14, 2012 15:32

Off-Topic:
Alexxx, jak koniecznie chcesz im dawać marchew, to spróbuj ugotowaną. Moim surowa nie wchodzi, a ugotowana owszem.
A może po prostu nie lubią marchwi i tyle:P

Alexxx - Wto Lut 14, 2012 17:03

Off-Topic:
Martini, no nie wchodzi im w ogóle marchewka w stanie stałym, ale sok wypijają :)

didko - Wto Lut 14, 2012 18:56

czy można dać szczurom herbatę lipową??? :?:
mmarcioszka - Wto Lut 14, 2012 23:38

didko napisał/a:
czy można dać szczurom herbatę lipową??? :?:
Słabą i nie dużo tak, ale po co?
aneczka1-13 - Śro Lut 15, 2012 11:19

Kasik napisał/a:
A jabłko spokojnie mógłby zjeść w całości, dodatkowo spożywając błonnik, który się traci podczas wyciskania soku?

ale tego błonnika to one i tak już chyba mają wystarczająco dużo w karmie. Przecież tam są zboża lub ekstrudaty zbożowe te wszystkie chrupki itp. To ma jak dla mnie już wystarczająco dużo go.

Kasik - Śro Lut 15, 2012 19:48

aneczka1-13 napisał/a:
ale tego błonnika to one i tak już chyba mają wystarczająco dużo w karmie. Przecież tam są zboża lub ekstrudaty zbożowe te wszystkie chrupki itp. To ma jak dla mnie już wystarczająco dużo go.

Bo błonnika z pokarmu nigdy za dużo? Poza tym, czemu wyrzucać połowę wartości odżywczych (witaminy, itp) do kosza?

didko - Czw Lut 16, 2012 12:54

herbata lipowa jest dobra na przeziębienie.........
K3 - Czw Lut 16, 2012 16:57

Moje dostają przegotowaną wodę (nie wiem jak w Opolu jest z wodą, dlatego wolę przegotować). Czasami rozcieńczam ziołowe herbatki (pokrzywa, melisa, mięta itp.) z wodą. Na razie nie wybrzydzają :]
mmarcioszka - Czw Lut 16, 2012 20:14

didko napisał/a:
Na przeziębienie lepsze są leki i wet.
K3 - Czw Lut 16, 2012 21:58

mmarcioszka napisał/a:
didko napisał/a:
Na przeziębienie lepsze są leki i wet.

Może i tak, ale jak się ma tę herbatę to można podać zanim się pójdzie do weta :wink:

mmarcioszka - Czw Lut 16, 2012 22:02

Nie twierdzę, że nie można, tylko realnie patrząc to taką herbatą i tak ich nie wyleczysz... Lepszy już będzie jakis vibowit dodawany do wody, żeby zapobiec chorobie. A najlepiej nie chodzic i nie robić przeciągow ;)