O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Nakasha - Śro Wrz 14, 2011 13:40
karola, masz piękną american blue agouti.
karola - Śro Wrz 14, 2011 13:42
Nakasha napisał/a: | masz piękną american blue agouti. | Dumnam niezmiernie
Iskrunia - Śro Wrz 14, 2011 13:57
ja nie chce hima to ma być albino i tak go kocham co tam,będę sobie wmawiać że to albino
pizmol - Śro Wrz 14, 2011 14:02
tzn że himalayan nie ma zupełnie białego futerka tylko jakby lekko kremowe? i delikatny kurz na pyszczku?
quagmire - Śro Wrz 14, 2011 14:23
pizmol, himalayan powinien mieć białą bazę. Kremowe są syjamy.
pizmol - Śro Wrz 14, 2011 14:29
aha, ok. czyli himalayan od albinosa różni się ryjkiem? strasznie to skomplikowane
klauduska - Śro Wrz 14, 2011 14:33
himalayan ma przypruszony nos. albinos jest całkowicie biały.
link do googli himalayan: http://www.google.pl/sear...iw=1280&bih=592
link do googli albinos: http://www.google.pl/sear...iw=1280&bih=556
Nakasha - Śro Wrz 14, 2011 14:33
pizmol, albinosy są pozbawione ubarwienia. Są białe, mają różowe oczy. Himalayany mają znaczenia - np. u selfów ciemniejsze plamki na pyszczku, dupce i łapach.
Zdjęcia albinosów:
Zdjęcia himalayanów:
Siamese:
pizmol - Śro Wrz 14, 2011 14:34
no to Klakson w takim razie jest raczej himalayan. dzienx.
[ Dodano: Sro Wrz 14, 2011 14:36 ]
aa, hmm... ale ten brudny nosek u himów może być w różnym natężeniu?? bo nasz Klakson ma ledwo widoczne, na dupce w zasadzie wcale. O ile futro może mieć obsikane i lekko kremowe to pyszczek raczej sobie pucuje i na pewno to nie jest brudek zatem nie jest całkowicie pozbawiony koloru.
quagmire - Śro Wrz 14, 2011 14:36
pizmol, różni się tym, że ma pointy - czyli wybarwiony nosek i dupkę.
Himy wybarwiają się słabiej niż syjamy, więc dlatego można powiedzieć, że chodzi o nosek i dupkę.
Aczkolwiek him może być też znaczony (choć teoretycznie nie powinien), więc jeśli będzie kapturkiem, to nie będzie mu widać pointa na pupie, a jeśli byłby np. blazed, to strzałka na głowie mogłaby zakryć całego pointa i nie byłoby go widać. Him husky zapewne szybko by się wybarwił i nie można by było go odróżnić od albinosa. Chyba że miałby czarne oczy (himalayany i syjamy mogą mieć czarne oczy), to wtedy stał by się BEWem.
Iskrunia - Śro Wrz 14, 2011 14:37
a ja już nie wiem bo mój Lajt tak ciemnej mordki nie ma jak te himy na fotkach,tyłek też ma czysty, łapska również.
EDYT:
czy himy wybarwiają się jakoś z wiekiem??może u Lajta to porpstu nie jest jeszcze tak widoczne,ma 4 miesiące więc nie wiem czy to się może jeszcze zmeinić??
quagmire - Śro Wrz 14, 2011 14:40
Iskrunia, wszystko zależy od koloru pointa - na zdjęciach są seale i aguty jeśli się nie mylę, Twój jest raczej niebieski.
Wybarwiają się z wiekiem, aczkolwiek 4 miesięczny jest już raczej wybarwiony. Maluszki są białe.
Tu jest Vigo, który jest siamese russian blue black eyed:
Vigo jest bardzo słabo wybarwiony, na żywo może ciut lepiej widać pointa, ale nie dużo lepiej.
Tu na zdjęciu jest Vigo z Hirusiem - Hiro jest "kapturkiem", więc tył ma biały. Widać więc dobrze różnicę między bazą Vigo a bielą:
pizmol - Śro Wrz 14, 2011 14:45
myślałam jednak, że z tymi kolorami, znaczeniami i całą resztą to trochę prostsza sprawa szacun, że to ogarniacie.
Iskrunia - Śro Wrz 14, 2011 14:46
czyli dupala nie musi mieć znaczonego??bo włosy na dupce ma raczej białe albo żółte od brudu z czego jest niezmiernie dumny czy jest jakiś sposób żeby za młodu rozpoznać hima od albino?? jeżeli oba są białe maluchy??
ok mam hima i się tego nie wstydzę a tak na poważnie to prawda że ludzie którzy tu doradzają mają łeb jak sklep chyba,co oczywiście piszę z szacunku do wszystkich.Wasza wiedza robi wrażenie
klauduska - Śro Wrz 14, 2011 14:47
no za młodu to himy mają ciemniejsze znaczenia właśnie
|
|
|