Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?
taivas - Wto Lut 07, 2012 14:17
Ja dzisiaj moim po raz pierwszy dałam Vibovit. Na razie nie ruszyły, bo śpią, ciekawe jak się będą zapatrywać, jak już spróbują.
yumeha21 - Sob Lut 11, 2012 13:08
moje dostają szału jak im daje vibovit a tak ogólnie to chleją kranówkę jak ja i reszta osób w domu. od czasu do czasu dostaną ciut soku w rodzaju kubusia.
dałam dziś im miodku z wodą to nie były zainteresowane.
co myślicie o herbacie? wydaje mi się ze ma zbyt dużą zawartość teiny.
mmarcioszka - Sob Lut 11, 2012 20:32
Jak zrobisz taką słąbiutką, to nie powinno się nic stać, ale ja osobiście nie widzę sensu w dawaniu herbaty, co najwyżej jakieś witaminki w stylu vibowitu etc.
Kasik - Sob Lut 11, 2012 20:41
Ewentualnie "herbatka" owocowa - malinowa, czy jaka tam jeszcze
Hanami - Nie Lut 12, 2012 05:05
yumeha21,
mocna herbata ma dużo teiny, słaba mniej. Ale po co dawać szczurom herbatę?
Dobrze by było gdyby ta kranówka była przegotowana.
Jeżeli nie ma wskazań zdrowotnych, to niech piją tylko wodę. Najbezpieczniej. Resztę witamin i minerałów powinny czerpać z pożywienia.
smeg - Nie Lut 12, 2012 09:00
Na tym albo na drugim forum czytałam, że ktoś podaje szczurom zieloną herbatę, która ma działanie przeciwnowotworowe dałam swoim kilka razy i bardzo im smakowała, tylko poidełko ciężko domyć
furburger - Nie Lut 12, 2012 09:44
smeg, można mieć drugie poidełko właśnie na tą herbatę
mi ostatnio weterynarz polecił podawać w niewielkiej ilości rumianek z miętą przy szczurze bardzo osłabionym (zaznaczam że weterynarz jak o kant d.. roztrzaskać)
Hanami - Nie Lut 12, 2012 10:28
smeg,
może to pomaga. Jan napisałam, że woda bez żadnych udziwnień, gdy nie ma wskazań od weta.
A trochę offtopowo, przeciwnowotworowo działa likopen zawarty w pomidorach. Można też dawać odrobinę koncentratu pomidorowego, bo jest bez konserwantów,a likopenu więcej niż w pomidorze. To jedyna substancja, któa nie ulega "zniszczeniu" podczas obróbki cieplnej pomidorów (przetwarzanie na koncentrat).
yumeha21 - Nie Lut 12, 2012 10:52
Hanami, tak się zastanawiałam czy ich nie poczęstować, dużo osób tu pisze, że daje.
Szczerze- nie sądzę, by trzeba było dobrą kranówę gotować. Olsztyn i Białystok mają dobrą wodę w kranie.
Zielona herbata jest po prostu zdrowiej "robiona" niż czarna. Fakt obniża troszkę cholesterol przy regularnym piciu, poprawnym zaparzaniu i ogólnie tak jak każda roślinka posiada witaminy itd. Często mają dodatki takie jak bławatek, opuncja, cytrusy, sztuczne aromaty itp więc myślę, ze na to trzeba uważać i szukać jakie dodatki zawarte w herbacie zielonej nie szkodzą ogonkom.
Na owocowe herbatki (ze sklepu) też bym uważała bo po za owocami maja hibiskus, imbir, dodatkowa witaminę c, oraz dodatkowe aromaty.
mmarcioszka - Nie Lut 12, 2012 18:38
Jeśli już konicznie chcecie coś parzyć dla ogonków, to bezpieczny będzie rumianek, szałwia, ew. mięta(ale wszystko to niezbyt mocne ), chociaż ja dalej nie rozumiem po co... Nie sądzę zeby im to jakoś pomogło, chyba że im zasmakuje.
Martini - Nie Lut 12, 2012 18:45
Moje dzisiaj dostały kompot gruszkowy i grzecznie wypiły ćwiartkę najmniejszego poidła. To jedyne, na co się skusiły, odkąd je znam. Nie lubią nic poza wodą - nie namawiam.
Znając życie, to nie poleciały na gruszki, bo nie lubią owoców, tylko na cynamon
Alexxx - Pon Lut 13, 2012 00:38
Dzisiaj dalam chłopcom pierwszy raz do picia sok pycholandia, wypiły calą miskę i wydaje mi sie, ze im posmakowało, ale nie mam pewnosci co do tego jak często można podawać ogonom takie soki ; P
mmarcioszka - Pon Lut 13, 2012 00:43
One są dość mocno słodzone, z tego co mi się wydaje. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi
Alexxx - Pon Lut 13, 2012 07:31
A taki sok naturalny wyciskany w domu z jabłek czy marchewki chyba bez oporu można podawac, hm?
Licho - Pon Lut 13, 2012 08:59
Alexxx, taki własnoręcznie wyciskany jak najbardziej. Pamiętać musisz jedynie, że ma on bardzo krótką datę przydatności, czyli można szczurkom dać do napicia się i schować do lodówki. Nie wolno zostawić go w cieple na dobę, bo takie soki szybko fermentują.
Nawet różnego rodzaju kubusie czy soki z kartonów po otwarciu należy przechowywać w lodówce do 24h.
|
|
|