Klatki i wyposażenie - Hamaki
Oluś - Pon Sty 28, 2013 19:53
Nikaa, Ja używam głównie takich ręczników jako hamaki. Żaden Ciur sobie jak do tej pory nic nie zrobił, ani sie nie skarżył.
Ninek - Pon Sty 28, 2013 19:56
Naciol napisał/a: | Nikaa, pewnie, że możesz używać, nawet jak zahaczą pazurkiem o te pętelki to nic im się nie stanie, ręcznik ucierpi, a nie ogony |
Z tym sie akurat nie zgodze.
Wiele zależy od samego szczura. Moje pierwsze stado miało duże ręczniki frotte jako łapacze w towerze i nic nikomu sie nie stało przez kilka lat. A teraz mam szczurzyce, która notorycznie zahacza pazurami o niemal każdy materiał, nawet o sztywną bawełne. Przejście przez ręcznik frotte to dla niej niezła gimnastyka, bo każdy pazur sie zaczepia i ma problem z odczepieniem go, często sie wyginając w strasznie dziwne pozycje.
Naciol - Pon Sty 28, 2013 20:03
No to już faktycznie zależy od szczura Ale póki nie sprawdzi to się nie przekona.
Ninek - Pon Sty 28, 2013 20:08
Dokładnie, trzeba po prostu obserwować. Bo jak sie zaczepi i spierdzieli z hamaka, to może sobie krzywde zrobić.
Ta moja sierota nawet o polar potrafi sie zaczepiać, wyjątkowy talent ma.
A wszystko przez to, że nie chce sie jej obgryzać pazurków, więc ma dłuższe niż szczur dbający o to. Obcinam jej sama, ale to nie to samo co profesjonalne obgryzanie
Nikaa - Pon Sty 28, 2013 20:08
To będę musiała się przekonać... ciekawe tylko kiedy
Ale dziękuję bardzo za odpowiedzi
Varinia - Pią Mar 01, 2013 21:11
Moje Szczurosławy to wolą hamaki i wiszące domki z dziurą niż domek z drewienka, do którego wkładam sianko... Nie wiem, dlaczego tak bardzo upodobały sobie wiszenie z głową w dół i przymulanie! Sądzę, że jest to i dla nich wygoda i dla mnie radość, ponieważ mogę patrzeć na ich słodkie minki Nie miałam jak dotąd problemów ze spadającym szczurkiem z hamaka, ale skoro Wasze milusińskie to spotkało, to będę uważała na swoje.
mmarcioszka - Pią Mar 01, 2013 22:27
Varinia, ciesz się, bo zasikany domek z drewna może zabić zapachem
Asaurus - Pią Mar 01, 2013 23:56
Ekhmm, to temat o hamakach, ten o domkach jest tutaj.
(scaliłam wspomniane posty do tematu o domkach - limomanka)
Co do spadania szczurów z hamaków, to rzeczywiście szczury niedbające o pazury mogą się zaczepić i potknąć, ale to nie kwestia samych hamaków, bo nieraz widziałem szczura zahaczającego pazurem o drewno czy gładki plastik. Przed obrażeniami od upadku, możemy zabezpieczyć ogony odpowiednim umeblowaniem klatki. Nie powinno być miejsc gdzie szczur wewnątrz klatki mógłby spaść z wysokości większej niż około 45cm. Jeżeli mamy wysoką klatkę, to hamaki i półki należy powiesić na przemian, tak aby szczur schodząc czy spadając z jednego poziomu trafiał bezpośrednio na kolejny poniżej a nie spadał przez całą wysokość klatki.
Varinia, to normalne zachowanie, pewnie hamaki masz powieszone w górnej części klatki a domek w dolnej. Szczury instynktownie wolą siedzieć wyżej, bo tam jest mniejsza szansa na zalanie wodą (kanały), brud itp (nieczystości spadają na dół) oraz drapieżniki ( z góry jest lepsza pozycja obronna, to są uwarunkowania, które przez setki czy tysiące lat ukształtowały dzisiejszego szczura. Takie dziedzictwo kanalarzy
Varinia - Sob Mar 02, 2013 00:00
Rozumiem, że temat jest o hamaczkach. Po prostu chodziło mi tylko o porównanie. Nic więcej. Wybaczcie. Zresztą szczurki uwielbiają patrzeć na świat z góry. Mają szersze pole widzenia, leżąc na hamaku, który jest zawieszony w górnej części klatki. Mam nadzieje, że żaden, jak do tej pory mi nie spadł, tak i teraz się to nie stanie!
Asaurus - Sob Mar 02, 2013 11:35
Varinia, spokojnie jeszcze za taki offtop mieszczący się w tematyce działu to tutaj nie strzelamy.
Co do spadania to bardzo ważny jest wiek, wielu starszym szczurom przysiadają łapki i nie mają takiej chwytności jak młodziki.
Edyta820917 - Wto Maj 21, 2013 16:01
a co powiecie o takich hamaczkach fretkowych ale dla szczurków
łóżeczko wiszące: http://animalia.pl/produk...se-campbed.html
jaskinia: http://animalia.pl/produk...-materialu.html
budka (nie mylic z :wódka ) http://animalia.pl/produk...5x25x25-cm.html
Pyl - Wto Maj 21, 2013 16:08
Edyta820917, że są drogie w stosunku do tego co można kupić na forum. Tutaj masz cały dział o hamaczkach.
mmarcioszka - Wto Maj 21, 2013 19:54
Edyta820917, hamaki szyje wiele użytkowniczek na forum, często taniej, a kolor i dokładny wymiar możesz sobie wybrać. Zajrzyj do działuHAMACZKI
Edyta820917 - Wto Maj 21, 2013 21:02
właśnie czytam forum od 3 dni non toper niedługo będe miec bryle jak cała klatka szczurki nomalnie mnie łoczy tak bolą że nie widze szczurci mojej teraz niedługo chyba sie poloze bo co za duzo to nawet swinie nie chca
bede paczec na te hamaczki kto co oferuje i sie wtrynżole do kolejki
LawinaPL - Pią Maj 24, 2013 21:32 Temat postu: Hamaki Witam !
Zauważyłam że wiele ludzi ma w klatkach hamaczki dla szczurków .. w sumie wszyscy..
Ja sama nie mam ale mam skarpete taka polarowa na ktorej i tak nie spią prawie nigdy
Więc czy są potrzebne koniecznie?
|
|
|