To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Hamaki

Oluś - Pon Sty 28, 2013 19:53

Nikaa, Ja używam głównie takich ręczników jako hamaki. Żaden Ciur sobie jak do tej pory nic nie zrobił, ani sie nie skarżył. :wink:
Ninek - Pon Sty 28, 2013 19:56

Naciol napisał/a:
Nikaa, pewnie, że możesz używać, nawet jak zahaczą pazurkiem o te pętelki to nic im się nie stanie, ręcznik ucierpi, a nie ogony :)

Z tym sie akurat nie zgodze.
Wiele zależy od samego szczura. Moje pierwsze stado miało duże ręczniki frotte jako łapacze w towerze i nic nikomu sie nie stało przez kilka lat. A teraz mam szczurzyce, która notorycznie zahacza pazurami o niemal każdy materiał, nawet o sztywną bawełne. Przejście przez ręcznik frotte to dla niej niezła gimnastyka, bo każdy pazur sie zaczepia i ma problem z odczepieniem go, często sie wyginając w strasznie dziwne pozycje.

Naciol - Pon Sty 28, 2013 20:03

No to już faktycznie zależy od szczura :) Ale póki nie sprawdzi to się nie przekona.
Ninek - Pon Sty 28, 2013 20:08

Dokładnie, trzeba po prostu obserwować. Bo jak sie zaczepi i spierdzieli z hamaka, to może sobie krzywde zrobić.
Ta moja sierota nawet o polar potrafi sie zaczepiać, wyjątkowy talent ma.
A wszystko przez to, że nie chce sie jej obgryzać pazurków, więc ma dłuższe niż szczur dbający o to. Obcinam jej sama, ale to nie to samo co profesjonalne obgryzanie :P

Nikaa - Pon Sty 28, 2013 20:08

To będę musiała się przekonać... ciekawe tylko kiedy :roll:
Ale dziękuję bardzo za odpowiedzi :mrgreen:

Varinia - Pią Mar 01, 2013 21:11

Moje Szczurosławy to wolą hamaki i wiszące domki z dziurą niż domek z drewienka, do którego wkładam sianko... Nie wiem, dlaczego tak bardzo upodobały sobie wiszenie z głową w dół i przymulanie! Sądzę, że jest to i dla nich wygoda i dla mnie radość, ponieważ mogę patrzeć na ich słodkie minki :serducho: Nie miałam jak dotąd problemów ze spadającym szczurkiem z hamaka, ale skoro Wasze milusińskie to spotkało, to będę uważała na swoje.
mmarcioszka - Pią Mar 01, 2013 22:27

Varinia, ciesz się, bo zasikany domek z drewna może zabić zapachem :P
Asaurus - Pią Mar 01, 2013 23:56

Ekhmm, to temat o hamakach, ten o domkach jest tutaj. ;)
(scaliłam wspomniane posty do tematu o domkach - limomanka)

Co do spadania szczurów z hamaków, to rzeczywiście szczury niedbające o pazury mogą się zaczepić i potknąć, ale to nie kwestia samych hamaków, bo nieraz widziałem szczura zahaczającego pazurem o drewno czy gładki plastik. Przed obrażeniami od upadku, możemy zabezpieczyć ogony odpowiednim umeblowaniem klatki. Nie powinno być miejsc gdzie szczur wewnątrz klatki mógłby spaść z wysokości większej niż około 45cm. Jeżeli mamy wysoką klatkę, to hamaki i półki należy powiesić na przemian, tak aby szczur schodząc czy spadając z jednego poziomu trafiał bezpośrednio na kolejny poniżej a nie spadał przez całą wysokość klatki.

Varinia, to normalne zachowanie, pewnie hamaki masz powieszone w górnej części klatki a domek w dolnej. Szczury instynktownie wolą siedzieć wyżej, bo tam jest mniejsza szansa na zalanie wodą (kanały), brud itp (nieczystości spadają na dół) oraz drapieżniki ( z góry jest lepsza pozycja obronna, to są uwarunkowania, które przez setki czy tysiące lat ukształtowały dzisiejszego szczura. Takie dziedzictwo kanalarzy :]

Varinia - Sob Mar 02, 2013 00:00

Rozumiem, że temat jest o hamaczkach. Po prostu chodziło mi tylko o porównanie. Nic więcej. Wybaczcie. Zresztą szczurki uwielbiają patrzeć na świat z góry. Mają szersze pole widzenia, leżąc na hamaku, który jest zawieszony w górnej części klatki. Mam nadzieje, że żaden, jak do tej pory mi nie spadł, tak i teraz się to nie stanie!
Asaurus - Sob Mar 02, 2013 11:35

Varinia, spokojnie jeszcze za taki offtop mieszczący się w tematyce działu to tutaj nie strzelamy. :]

Co do spadania to bardzo ważny jest wiek, wielu starszym szczurom przysiadają łapki i nie mają takiej chwytności jak młodziki.

Edyta820917 - Wto Maj 21, 2013 16:01

a co powiecie o takich hamaczkach fretkowych ale dla szczurków :P

łóżeczko wiszące: http://animalia.pl/produk...se-campbed.html
jaskinia: http://animalia.pl/produk...-materialu.html
budka (nie mylic z :wódka :mrgreen: ) http://animalia.pl/produk...5x25x25-cm.html

:dupa:

Pyl - Wto Maj 21, 2013 16:08

Edyta820917, że są drogie w stosunku do tego co można kupić na forum. Tutaj masz cały dział o hamaczkach.
mmarcioszka - Wto Maj 21, 2013 19:54

Edyta820917, hamaki szyje wiele użytkowniczek na forum, często taniej, a kolor i dokładny wymiar możesz sobie wybrać. Zajrzyj do działuHAMACZKI ;)
Edyta820917 - Wto Maj 21, 2013 21:02

właśnie czytam forum od 3 dni non toper niedługo będe miec bryle jak cała klatka szczurki :lol: :lol: :lol: nomalnie mnie łoczy tak bolą że nie widze szczurci mojej teraz :roll: niedługo chyba sie poloze bo co za duzo to nawet swinie nie chca :doh:
bede paczec na te hamaczki :lol: kto co oferuje i sie wtrynżole do kolejki :P

LawinaPL - Pią Maj 24, 2013 21:32
Temat postu: Hamaki
Witam !

Zauważyłam że wiele ludzi ma w klatkach hamaczki dla szczurków .. w sumie wszyscy..

Ja sama nie mam ale mam skarpete taka polarowa na ktorej i tak nie spią prawie nigdy

Więc czy są potrzebne koniecznie?