To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Hamaki

1kamilla1 - Nie Maj 06, 2012 07:53

witajcie, szyje dla moich ogonów hamaczki z polaru. Dopóki Lajla była sama nie niszczyła ich i wystarczyło, że miałam dwa komplety na zmianę, gdy się zabrudziły.Odkąd pojawiła się Mucha dostaje szału, bo hamak wisi w klatce jeden dzień ;/ I to nie za sprawką Muchy, tylko Lajla zaczęła przegryzać pętelki te na rogach. Powiesiłam wczoraj wieczorem trzy nowiutkie hamaki, dzisiaj rano już każdy z nich ma jeden róg smętnie wiszący. Nie przeszkadzałoby mi to gdybym miała maszynę przy sobie, ale jestem na studiach i niestety nie mam do niej dostępu. Przyjeżdżam do domu co dwa tygodnie i pół dnia zajmuje mi naprawianie wszystkiego, w dodatku zawsze brakuje mi hamaków na te dwa tygodnie, choć mam ich dosyć sporo. Już bym była szczęśliwsza, gdyby robiły dziury, byleby hamak wisiał.

Da się szczura oduczyć przegryzania tych tasiemek? Czy wasze szczury też tak niszczą
hamaki?

właśnie przejrzałam trochę temat, i ktoś wie gdzie te całe nity można dostać? I tak je umieścić na materiale? chodzi mi o te kółeczka w tych hamakach http://www.flickr.com/pho...in/photostream/

Kasik - Nie Maj 06, 2012 08:47

1kamilla1, takie nity zapewne dostaniesz w pasmanterii, a na pewno w internecie ;) Ale nie wiem, czy bez specjalnej maszynki da się to zapiąć. Lepiej i chyba prościej szyć tak jak niektórzy robią - na plecionej taśmie, czy czymś takim sztywnym, jak najmniej wystające i do tego metalowe półkola: http://www.olgomex.pl/ima...%20metalowe.jpg Albo oddać gdzieś, gdzie takie nity zakładają.
Ever - Nie Maj 06, 2012 10:03

1kamilla1, Moje gryzą zależnie od tego jaki mają humor. Raz powisi cały komplet bez uszkodzeń, aż do prania, a za innym razem kilka pętelek jest przegryzionych. Zauważyłam, że im bardziej zmyślne hamaki robię, im więcej czasu je szyję, tym bardziej lubią je niszczyć. :roll: Tylko w jednym z hamaków mam karabińczyki. Pytałam w kilku pasmanteriach o różne zapięcia, ale nie było. :evil:
smeg - Nie Maj 06, 2012 10:03

Ja kupuję u Nietoperka hamaki z zaczepami takimi jak tutaj:

I wieszamy je w taki sposób, od zewnątrz klatki:

Trzeba się przy tym trochę namęczyć, dlatego wiesza je mój chłopak :P Ale w znacznym stopniu minimalizuje to obgryzanie zaczepów.

mmarcioszka - Nie Maj 06, 2012 22:06

Do nitów są specjalne pistolety w najgorszej cenie znajdziesz gdzies w internecie(np. takie do robię dziurek w pasku z kompletem nitow, ktore pozniej możesz dokupić w pasmanterii) ;) Ja jednak poleca karabinczyki na grubym, krótkim polarze ;)
1kamilla1 - Nie Maj 06, 2012 22:22

dziękuję za tak wiele odpowiedzi, zaopatrzę się najprawdopodobniej w te metalowe półkólka ;P choć nity najładniej wyglądają..
Asaurus - Pon Maj 07, 2012 17:40

1kamilla1, zajrzyj w pierwszy post tego tematu, przekonałem serwer aby jednak wyświetlał zdjęcia.
1kamilla1 - Pon Maj 07, 2012 19:02

dziękuję.
Ja właśnie tak http://i73.photobucket.co...eofPICT9338.jpg zrobiłam teraz hamaki, trochę poniszczyłam robiąc dziury, ale byle się trzymają dłużej niż jeden dzień.
Choć moje szczury właśnie w taki sposób też niszczą teraz te rogi ;/ mam nadzieję, że nie dogryzą tego do końca http://i73.photobucket.co...eofPICT9344.jpg

Pyl - Nie Sty 06, 2013 02:55

Czy ktoś z Was pierze polary w 90 stopniach? Bardzo się niszczą?
Anonymous - Nie Sty 06, 2013 11:30

Pyl, ja zawsze prałam, ale temperatura nigdy nie zdąrzyła czegokolwiek zniszczyć, bo szczury ją wyprzedzały.
Polarowy koc z Ikei moim zdaniem wytrzymuje naprawdę wiele.

Kasik - Nie Sty 06, 2013 12:21

Tru. Ja co prawda wyprałam tylko ze dwa razy, bo zawsze piorę w 60st., ale nie zauważyłam, by cokolwiek się z polarem działo w takiej temperaturze.
Ogoniasta - Nie Sty 06, 2013 13:25

Pyl napisał/a:
Czy ktoś z Was pierze polary w 90 stopniach? Bardzo się niszczą?

Ja piorę zawsze w 90 wszystko szczurze. Nic się nie zniszczyło od tego :)

Pyl - Nie Sty 06, 2013 13:38

Dzięki dziewczyny, jestem spokojniejsza :serducho:
Zawsze prałam w 60 stopniach, parę razy w 75, 90 się bałam. A mam piękne Nietoperrrrowe polarki, bardziej było by szkoda niż ikeowego koca :P

Nikaa - Pon Sty 28, 2013 19:30

Jeśli gdzieś tutaj już takie pytanie kiedyś padło, to z góry przepraszam (ale niestety nie jestem w stanie przeszukać 23 stron :roll: )
W każdym razie moje pytanko jest takie: Czy można używać ręczników jako hamaków ? Tzn. chodzi mi o ten materiał z którego są zrobione takie najzwyklejsze ręczniki... Mam kilka takich malutkich ręczników do rąk, które rozmiarem i kolorem bardzo by mi pasowały na hamaczki, ale zastanawia mnie "struktura" takiego materiału. Mam wrażenie, że szczurki mogły by sobie coś zrobić z pazurkami, bo tam są takie jakby pętelki (mam nadzieję, że wiecie o czym mówię, bo coś chyba niejasno piszę :roll: ) Czy są jakieś "przeciwwskazania" do używania ręczników w szczurzych mieszkankach ?

Naciol - Pon Sty 28, 2013 19:33

Nikaa, pewnie, że możesz używać, nawet jak zahaczą pazurkiem o te pętelki to nic im się nie stanie, ręcznik ucierpi, a nie ogony :)