To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory

rysia.13 - Nie Gru 18, 2011 15:09

Kasik napisał/a:
to husky mają oczy black ze źrenicą ruby

A mi powiedzieli na forum coś innego :P
Co prawda nie powiedziałam, że mój jest haszczakiem, a potem zapamnialam o tym wątku, ale to dostałam:
L. napisał/a:
rysia.13, oczy dark ruby to oczy całe w dark ruby kolorze :)
ale owszem ciemne szczury husky czy blazed mają czarne oczy z czerwonymi źrenicami, ale to są nadal oczy czarne :)

Kasik - Nie Gru 18, 2011 15:21

rysia.13, ale ja właśnie przecież to samo napisałam :)
rysia.13 - Nie Gru 18, 2011 15:35

To ja to źle zinterpretowałam :P
no, mi chodziło o to, że to mimo wzystko są oczy czarne, a nie czarne z źrenicą ruby :)

Cegriiz - Nie Gru 18, 2011 15:39

rysia.13 napisał/a:
że to mimo wzystko są oczy czarne, a nie czarne z źrenicą ruby :)

Są to oczy czarne ze źrenicą ruby, ale zaliczamy je do czarnych :P

rysia.13 - Nie Gru 18, 2011 16:05

No właśnie :P
Kasiasss - Nie Gru 18, 2011 20:07

Kasik napisał/a:
Jeżeli mówisz o huskym, to husky mają oczy black ze źrenicą ruby ;)

Tak to husky

Kasik napisał/a:
Hooded powinien mieć na grzbiecie pas równej szerokości, od szyi aż do ogona. Pas powinien być nieprzerwany, a biały kolor powinien być czysty. Więc wszelkie odstępstwa od tego będą niestandardowym znaczeniem (czyli chyba wszystkie kundelki) :P

Czyli mój jest raczej niestandardowy bo ma jeszcze trochę czarnego po bokach

Cegriiz - Nie Gru 18, 2011 21:56

Kasiasss napisał/a:
Czyli mój jest raczej niestandardowy

Nie raczej tylko na pewno :P

A co z moim długowłosym standardem? Ktoś pomoże :) ?

L. - Pon Gru 19, 2011 14:42

Cegriiz, no to LH, ale to odmiana wciąż z kłopotami.
może być LH standard jak i rex i velveteen.

jest jeszcze nowa odmiana długowłosa ale bardziej rex'owata i innej mutacji niż LH.
piękna, ale w chwili obecnej dostępna jest tylko w Nowej Zelandii. nikt na razie nie ma środków by tam pojechać. no i to zupełna świeżość (niestety też recesywna) nad którą NZ pracuje :)

proponuje więc na chwilę obecną - w zamian - poszukać fajnego double velveteen albo satin standard ;)

AngelsDream - Pią Gru 23, 2011 17:17

quagmire, podejrzewasz R-ki o satynowość? :]
quagmire - Pią Gru 23, 2011 17:28

AngelsDream, teraz już raczej nie. Myślę, że przy wibrysach u maluchów Emilka i Robert mieliby większe wątpliwości przy określaniu odmian - nie mieli nigdy satyn przecież ani nie podejrzewali, że mogą mieć.
Wunka co prawda powiedziała, że Rasputin to satyna, ale kwestia wąsów mi nie pasuje.
Poza tym Zeze wygląda raczej normalnie teraz :)

AngelsDream - Pią Gru 23, 2011 17:46

quagmire, spytałam, bo Raum ma naprawdę przedziwną sierść, wąsy też, ale w zasadzie mi to wszystko jedno. Najwyżej wyjdzie na jakiejś wystawie.
Majszczur - Wto Sty 17, 2012 21:58

Odnośnie R-ek SunRats też jestem niezmiernie ciekawa co z nich wyrosnie pod względem usierścenia, bo Ropucha rexem nie jest (słaby skręt sierści i ma proste wibrysy), ale sierść ma przedłużaną i lekko falistą.

Natomiast teraz bardzo nurtuje mnie pytanie o moją LittleStar.
Gwiazdeczka jest z adopcji, po matce double rex i ojcu nieznanym. Skończyła cztery tygodnie i zaczynają się jej kruszyć wibryski. Z całego miotu tylko ona i jej brat mają takie skrócone wąsiki, reszta maluchów to rexy ze sprężynkami na pysiu. Mała póki co nie łysieje i nie zanosi się żeby miała łysieć, więc raczej nie jest doublerexem. Skoro nie DR i nie HL (nie podejrzewam kundelka o posiadanie genu niosącego długosierstnośc) to co?
Poproszę speców o zerknięcie:

Gwiazdeczka wczoraj

dzisiaj już wszystkie wąsiki są krótkie.

a tu Braciszek mojej Gwiazdeczki :?:

nezu - Wto Sty 17, 2012 22:40

Jednak double rex, w tym wieku nie każdy double łysieje, moja Bonisia też miała połamane wibrysy i krótkie futro, łysieć zaczęła później a i to nie do końca, wyglądała jak lekko przełysiały rex ale była doublem.

Double tak samo jak fuzzy i każda inna odmiana mogą się różnić osobniczo.

Oli - Wto Sty 17, 2012 22:41

nezu napisał/a:
Jednak double rex, w tym wieku nie każdy double łysieje, moja Bonisia też miała połamane wibrysy i krótkie futro, łysieć zaczęła później a i to nie do końca, wyglądała jak lekko przełysiały rex ale była doublem.
ha! a nie mówiłam :P :D kolejny doubelek w moim stadzie :serducho:
Majszczur - Wto Sty 17, 2012 22:49

Wow :D Pierwszy DR (nie mylić z doktorem :wink: ) w moim stadzie :mrgreen: