To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?

Hanami - Sob Cze 11, 2011 12:59

noovaa napisał/a:
w trakcie gotowania kamień z wody się wytrąca i po przegotowaniu woda już taka twarda nie jest

noovaa napisał/a:
uważam ją za tak samo 'bezpieczną' co woda butelkowana

Ale moja woda z kranu nawet po przegotowaniu wytrąca dziwny, biały osad. Wygląda to tak jakbyś na dno szklanki dosypała odrobinę surowej kaszki manny.
Moja woda kranowa jest bardzo twarda, nawet po przegotowaniu. Jakby była wyłacznie z kamienia.
JA się nie upieram. Tu wymieniamy tylko swoje opinie i doświaczenia. Piszę jak jest u mnie.

A tak ogólnie :serducho: to nikt z nas nie chce świadomie skrzywdzić swojego zwierzątka, bez względu na rozmiar, gatunek rasę.
Ja dopiero z tych postów dowiedziałam się, że można kupić coś vitakraftu do picia.
Pomyślę o tym, bo przesadzać i przedobrzać też nie ma sensu. Jak do tej pory kilka pokoleń przeżyło mi na mineralnej, bądź na mineralnej z przegotowaną kranową 50:50 to po co zmieniać, gdy ogonki zdrowe i zadowolone?

[ Dodano: Sob Cze 11, 2011 14:10 ]
Ale ja tu piszę wyłącznie o swoich doświadczeniach. Moja woda z kranu nawet po przegotowaniu i odstawieniu do ustania wytrąca taki dziwny biały osad jakby ktoś do szklanki nasypał suchej kaszki manny. Dlatego wolę dawać im do picia tak jak to robię.

Chyba nikt z nas nie chce świadomie szkodzić swoim zwierzątkom bez względu na rozmiar, gatunek, rasę.
Ale przecież my tutaj tylko dzielimy się swoimi doświadczeniami. W moim "gospodarstwie" mój system się sprawdza i tyle.

A o owdzie wiem nie z reklam tylko z zestawienia wyników, gdy kilka lat temu Instytut Żywności i Żywienia bez uprzedzenia kupił w kilku miastach i kilkunastu sklepach butelkowaną wodę mineralną i źródlaną i przebadał laboratoryjnie. Nie każda woda mineralna była "bez grzechu". Ale najwięcej "podróbek" było w wodach źródlanych. Hm :?:

noovaa - Sob Cze 11, 2011 13:26

emm ... ja wiem .. i wcale nie próbuję się z Tobą kłócić :) ... piszę tylko co ja robię i dlaczego ;) .
Bezsenna - Sob Cze 11, 2011 20:46

Hanami napisał/a:
z tych postów dowiedziałam się, że można kupić coś vitakraftu do picia

To co my próbujemy z vitakraftu, to nager-trank. Za etykietką: "z czystej wody głębinowej - dla gryzoni. Skład: woda, glony morskie. Analiza: (mg/l) sód 40,0 mg, potas 3,5 mg, magnez 8,0 mg, wapń 72,0 mg. Barwione za pomocą substancji dodatkowych EG." (cokolwiek to znaczy).

W każdym razie dziewczyny piją chętnie :) .

Za 0,5l zapłaciłam, o ile dobrze pamiętam, ok. 11 zł

noovaa - Sob Cze 11, 2011 20:52

Cytat:
Za 0,5l zapłaciłam, o ile dobrze pamiętam, ok. 11 zł

11zł dziennie za wodę dla szczurów ... mąż by mnie z domu wyrzucił xD

Niamey - Sob Cze 11, 2011 20:56

te napoje sprawdzają się, jak się ma 2-3 szczury, bo przy większej ilości poszedł by na to majątek ;)
Bezsenna - Nie Cze 12, 2011 15:48

noovaa oj tam, oj tam, kwestia znalezienia odpowiedniego przelicznika na potrzeby dyskusji o kosztach. np. paczka fajek tyle średnio kosztuje (o ile pamiętam) :lol:

Przy 2 szczurach (3 w drodze, można powiedzieć :mrgreen: ) i rozlewania na 2 poidełka u mnie butelka schodzi drugi tydzień. Ale fakt- napój traktuję jako urozmaicenie.

noovaa - Nie Cze 12, 2011 18:20

Nie palę :P ...
Bezsenna - Pon Cze 13, 2011 20:52

noovaa tym lepiej ;) . ale jeśli Twój mąż tak albo ma jakieś inne drobne przyjemności.... ja tylko podpowiadam, jak argumentować w razie czego :mrgreen:
noovaa - Pon Cze 13, 2011 21:15

Bezsenna, należymy raczej do tych, co to oszczędzać muszą na wszystkim. Po za tym po co argumentować, skoro ja jakoś w te cuda nie wierzę ? :P
Bezsenna - Wto Cze 14, 2011 08:51

noovaa,
Zaraz nas pogonią z głównego, za dyskusję nie na temat ;) . Mam nadzieję, że nie odebrałaś źle tej wymiany postów…
Wiesz, ja sobie żartuję trochę z tymi napojami. Od czasu do czasu próbujemy nowych rzeczy, jeśli coś mi w oko wpadnie i teraz akurat było to picie. Dziewczynom smakuje, ale nie zamierzam przestawić na nie kluch całkowicie. Traktuję je raczej jak suplement.

A co do konieczności oszczędzania… mi niedługo dadzą na drugie Grecja ;P

Pozdrawiam,
B.

zuzalek10 - Czw Lis 10, 2011 18:46

mój szczur bazylka pije wode chyba że podpije mi z kubka herbate :)
Niamey - Czw Lis 10, 2011 18:49

zuzalek10, a koleżanka Bazylki też pije wodę czy coś innego?
Pućka - Pią Lis 11, 2011 18:47

Niamey, niezle zagrane :mrgreen: :mrgreen:
Milka - Śro Lis 16, 2011 18:45

moje piją wodę z kranu - przegotowaną :) raz na tydzień rozpuszczam im wibowit. od czasu do czasu piją soki rozcieńczone z wodą oraz owocowe herbatki, które sama uwielbiam :) chociaż raz jeden skubaniec mój upił mi kawy z mlekiem xD
Karena - Śro Lis 16, 2011 18:50

Milka, jakie soki?