Mioty urodzone - rok 2012 - Miot B2 SunRat's - rezerwacje str 7
Zizollo - Wto Sie 28, 2012 10:42
quagmire sterylna igła to nie problem kupię w aptece...szczurasa przytrzyma TŻ a co masz na myśli pisząc "otworzyć"to to chyba już wetka by musiała robić może panikuję za bardzo bo to pewnie też jest napuchnięte od wczoraj...ale nie mogę się skupić i myślę cały czas o tym a myślałam o kw.borowym jest odkażający i bakteriobójczy czy nie zrobić okładu jak wrócę mam w domu Borasol.
quagmire - Wto Sie 28, 2012 10:52
Zizollo, rivanolem lepiej - bezpieczniej dla zwierza. Otworzyć, bo tam, gdzie wetka zrobiła dziurkę, to pewnie już zarosło. Może dałoby radę kupić w aptece taki mały wenflon i wtedy mogłabyś mu przepłukać rivanolem pod ciśnieniem.
Ale tak naprawdę to najważniejsze, że dostał antybiotyk. A na jak długo i w jakiej dawce? Bo przyda się najmniej tydzień.
Zizollo - Wto Sie 28, 2012 12:12
quagmire dostał na 6dni 2tabletki 15mg i mam podawać co 24h 1/3tabletki.
ona mu wkuwała igłę i wtedy naciskała też mu się zebrało w tej igle...to kupię rivanol bo ona powiedziała że nie trzeba okładów ale wolę mu zrobić.
quagmire - Wto Sie 28, 2012 12:16
Najlepiej przepłukać - odkazi się po prostu
Zizollo - Śro Sie 29, 2012 07:56
hm...wczoraj przekłułam to Bolkowi co wcale nie było łatwo bo wiercił się i kręcił u TŻ ale udało się dwa razy przycisnęłam to i wyszło tak ze dwie krople żółtej ropy...ale nadal jest to kulką taką już mniej więcej 1cmx1cm znowu urosło(się tam zebrało od wyczyszczenia przez wetkę)i teraz nie wiem co za bardzo robić bo sama tego fachowo nie nakłuję żeby zeszło wszystko czy poczekać jeszcze dzień aż antybiotyk zacznie działać czy dzwonić do wetki i iść na oczyszczenie?tylko czytałam wczoraj o ropniach i tam pisze większość,że trzeba to naciąć,by dobrze oczyścić i wtedy płukać rivanolem,a u nas to było tylko nakłute igłą i nie wiem czy mam iść pouczać wetkę żeby to nacięła czy jak?proszę doradźcie
Pyl - Śro Sie 29, 2012 09:33
Zizollo, skoro wyszły ze dwie krople a całość ma ok 1 cm średnicy to być może nie wszystko udało się oczyścić. Jeśli od wczoraj znów urosło to bym się jednak przeszła do wetki na dokładniejsze oczyszczenie.
Między nakłuciem grubą igłą a nacięciem różnica nie jest taka wielka - jedno i drugie potrafi bardzo szybko zarosnąć, choć faktycznie nakłucie ciut łatwiej. Zazwyczaj gdy nie wiadomo co to jest to się nakłuwa, a gdy wiadomo już, że ropień to się nacina.
Skoro się odnawia to warto było by przemywać rywanolem od środka (tym plastikiem od wenflonu wciśniętym w dziurkę po nacięciu/nakłuciu). Nie jestem przekonana, czy Enroxil zwalczy ropień, na pewno pomaga i zabezpiecza, ale czy zwalczy to nie wiem.
quagmire - Śro Sie 29, 2012 10:18
A wetka może się pokusić nawet o przepłukanie wodą utlenioną.
Zizollo - Śro Sie 29, 2012 11:19
Pyl wiesz też mi się wydaje żeby to oczyścić i przemywać ale jak się nakłuję to nie ma jak tego tam wypłukać dlatego pomyślałam o nacięciu chyba że ona ma jakąś taką dużą igłą żeby nakłuć,wsadzić wenflon i przepłukać.Tylko ta wetka nie ma pewności czy to ropień bo ropnie tłumaczyła mi,że robi się na wierzchu skóry,a nie pod.Jestem w kropce zastanawiam się czy do innego weta nie iść skonsultować...bo to szpeci brzulek mojego Bolcia a ja się co raz bardziej zamartwiam
quagmire - Śro Sie 29, 2012 12:41
Zizollo, jak jest w środku ropa, to ropień (i chyba jak ma własną "torebkę").
Zizollo - Śro Sie 29, 2012 17:42
quagmire tak wiem i wetka tez już to wie...skontaktowałam się z nią telefonicznie powiedziała żebym poczekała do przyszłego tyg.bo antybiotyk zaczyna działać tak po 3dniach i na razie sama to przekuwała i oczyszczała grubszą igłą 9...już mam zakupioną i dziś znowu będę ogonka "męczyć"jak nie zejdzie do przyszłego tyg.to mam iść na wizytę i zrobi zabieg usunie ropień wraz z torebką.
quagmire - Śro Sie 29, 2012 17:49
Postaraj się w takim razie płukać riwanolem. Nie wiem, czy wenflon da się kupić, ja dostawałam zawsze od weta. Ale jeśli nie, to po prostu strzykawką, włóż dziubek i wlej sporo - nad umywalką, żeby wszystkiego nie zapaprać.
Pyl - Śro Sie 29, 2012 18:34
Można kupić w aptece, nawet różne rozmiary. Do przemywania dobry jest jakiś średni.
Zizollo - Pon Wrz 03, 2012 20:18
już 7dzień od podawania antybiotyku...ogólnie się zmniejszyła kulka i podzieliła na trzy nie wiem tak przypuszczam że te dwie nowe to jakieś "zrosty,narośla"po nakłuwaniu brzuszka czy to możliwe?po wizycie nakłuwałam Bolkowy brzul dwa razy,za pierwszym poleciały dwie krople ropy za drugim(na drugi dzień) sama krew...jak myślicie czemu się zrobiły trzy kulki mniejsze?pójdę z nim na wizytę i może wetka to przebiję bo ze mną Bolo nie chciał już później współpracować a ja z obawy żeby go nie okaleczyć nie męczyłam go.
Zizollo - Pią Wrz 14, 2012 10:27
Bolo już po usunięciu ropnia 11.09.miał zabieg więcej bieżących inf. tutaj http://forum.szczury.biz/...der=asc&start=0
Zizollo - Pią Paź 26, 2012 12:47
a co tu taka cisza?
co słychać u rodzeństwa?
|
|
|