Odżywianie - Robaki/larwy w karmie - co robić?
Mangusta - Pią Lip 15, 2011 22:39
źródło jak źródło, ale oznacza to że karma jest stara i była trzymana w nieodpowiednich warunkach - dużej wilgotności i temperaturze. Może i robalami się najedzą, ale resztą karmy mogą się struć więc ja bym nie ryzykowała.
Ninek - Sob Sie 25, 2012 22:59
A co z karmą, która była dobra, ale u mnie sie mole zalęgły?
W karmie na 1000% nic wcześniej nie było, ale niestety dzisiaj znalazłam siateczke na ziarnach. Mole mam w domu od dłuższego czasu i nie potrafie ich wytępić, upodobały sobie mój pokój głównie
Tak czy siak 2 dni szczury muszą jeść tą karme z wkładką, ale fajnie by było, jakby mogły jednak dojeść ją do końca - z tego co widze to mole dopiero zaczęły zamieszkiwanie jej.
Przemrożenie pomoże?
Cegriiz - Nie Sie 26, 2012 21:40
Albo chwilowe przygrzanie w mikrofali/ piekarniku ?
Szczurówka - Czw Mar 21, 2013 09:38
Ja zawsze jak kupuje karmy to najpierw je sprawdzam przecedzając przez sitko
jak nic nie ma to przesypuje do plastikowego pojemnika i wtedy
w ogóle nie mam robali
mmarcioszka - Czw Mar 21, 2013 11:50
Szczurówka, w jaki sposób przecedzanie przez sitko karmy ma pomóc? Jak ją właściwie przecedzasz?
smeg - Czw Mar 21, 2013 11:54
Jeśli sitko ma na tyle duże oczka, żeby karma przez nie przechodziła, to robaki tym bardziej
Karena - Czw Mar 21, 2013 14:10
Off-Topic: | Chyba chodziło o to, że robale wylatują przez sitko a karma jest tak duża, że nie
Nie wiem. |
Pyl - Czw Mar 21, 2013 15:24
Karena napisał/a: | Chyba chodziło o to, że robale wylatują przez sitko a karma jest tak duża, że nie
Nie wiem. | Nawet jeśli to nie wyobrażam sobie karmić ogonów karmą "odsianą" z robali. Ja jednak preferuję kupowanie karm z wyższej półki i nie na wagę tylko pakowanych - problemy z robalami są wtedy marginalne.
Karena - Czw Mar 21, 2013 15:50
Pyl, To swoją drogą
quagmire - Czw Mar 21, 2013 15:56
A ja myślę, że Szczurówka po prostu sprawdza w ten sposób, czy w karmie są robale, a nie odsiewa je z niej.
Ale każdy interpretuje jak chce
Pyl - Czw Mar 21, 2013 16:18
quag, możesz mieć rację. Ale jakoś wyobraziłam sobie takie spadające z sitka robale i mi się zrobiło jakoś tak... niemiło
Szczurówka - Czw Mar 21, 2013 19:51
Albo biorę pare garść karmy do ręki i sprawdzam czy nic nie ma.
I tak z każdą garścią aż do skończenia karmy.
wojsza - Czw Mar 21, 2013 22:29
A jeśli robale ukrywają się w samej karmie np. w ziarnach ?
Kami - Nie Kwi 21, 2013 19:00
W obecnym mieszkaniu mamy nawracający problem z molami spożywczymi. Niedługo się przeprowadzamy, zamierzam nie przenosić żadnych produktów spożywczych, żeby nie ryzykować, ale szkoda mi wyrzucać szczurzą karmę. Trzymam szczelnie zamkniętą, nigdy nie znalazłam w niej robaków, mimo to chciałabym profilaktycznie przemrozić przed przeprowadzką. Ktoś wie jak długo powinnam ją trzymać w zamrażarce?
|
|
|