Klatki i wyposażenie - Higiena klatki
samar - Nie Maj 25, 2008 20:34
TarI, jesli nie masz nic przeciwko to chyba zgapie ten pomysl jak bede urzadzala nowa klatke niebawem...
a tak jeszcze zapytam - nie jest tak, ze jak sciagasz te podkladki do mycia to okazuje sie, ze jakims sposobem szczurasy zrobily balagan tez POD nimi i wychodzi ze wlasciwie musisz myc i poleczki i te podkladki...?
Anonymous - Nie Maj 25, 2008 20:43
Ja mialam kiedys plekse na polkach i niestety mocz dostawal sie pod nia i mialam dwa razy wiecej roboty.
Dodatkowo miedzy pleksa a polka bylo cieplo, za sprawa szczurow tez wilgotno, co powodowalo przy kazdorazowym podniesieniu pleksi buchanie smrodkiem.
No i latwo legna sie tam rozne zarazki.
Chyba, ze ktos ma ochote codziennie wycierac
Anonymous - Nie Maj 25, 2008 21:00
TarI, twoje są śliczne, ale ja od dawna używam takich "ludzkich". Na wybiegu pod wspólną miskę idealne i jedna czasem do klatki jeśli wymaga tego sytuacja.
Polecam również, łatwo i szybko się myje.
TarI - Nie Maj 25, 2008 21:40
No więc tak nie dopuszczam do tego aby mocz tam sie dostawał tzn tak dwa razy dziennie przecieram papierem toaletowym a pozatym pod spod sypie w miejscu gzdie kupają i siusiają żwirek silikonowy koci w idealny sposób osusza mocz jest rewelacja polecam
falka - Nie Maj 25, 2008 21:58
idaa napisał/a: | Jeśli szczurasy lubią gryźć, to czy to im nie zaszkodzi w przypadku połknięcia? | Szczurki rzeczy niejadalnych nie połykają tj. jeśli coś gryzą dla zabawy to specjalna fałda między ząbkami zapobiega połknięciu i siekane "coś" wypada na zewnątrz pyszczka.
Anonymous - Nie Maj 25, 2008 22:17
Cytat: | Szczurki rzeczy niejadalnych nie połykają | dokładnie. Poza tym takie tacki i podkładki powinny być zrobione z materiału dopuszczonego do produkcji związanej z żywnością. Dlatego ja wybrałam specjalnie dla ludzi i z atestem czy czymś tam.
idaa - Pon Maj 26, 2008 16:25
Off-Topic: | Nie wiedziałam o tej fałdzie. Będę spokojniejsza Mam szczurasy dopiero miesiąc i wszystkiego muszę się nauczyć |
Ale pomysł podoba mi się i chyba go wykorzystam.
TarI - Pon Maj 26, 2008 21:16
to sie ciesze ze ktoś skorzysta z pomysłu i czekam na relacje jak sie sprawdza
samar - Pon Maj 26, 2008 21:47
TarI, a w ikei sa w tej chwili dostepne te podkladki ktore Ty masz? czy kupowalas je wczesniej (ile za nie dalas?)...? bo ja szukalam na ich stronce i znalazlam jedynie te podkladki z najnowszej letniej kolekcji...nie dosc ze sa niezbyt duze to nie sa tez az takie super tanie, jakbym chciala kupic ich kilka i wszystkie zdewastowac (znaczy sie podocinac )...
i taki maly offtopic:
wiem, ze od tego jest inny temat, ale poniewaz pochwalilas sie, ze uzywasz zwirku silikonowego to chcialam podpytac czy faktycznie mniej smierdzi z klatki jak go stosujesz?
bo ja uzywam takiego do kuwety kota i jest kolosalna roznica.
TarI - Wto Maj 27, 2008 16:03
Kupiłam w niedziele i były po 9.99 za duza psia i 7.99 za kocia mniejsza
Natalia - Pon Cze 23, 2008 14:40
Szczerze? Ja mam taki koszyk o niższych ściankach(plastikowy) i jest okropnie. Dziołchy mają tam miskę z jedzonkiem i poidełko. Po DNIU wszędzie walają się resztki jedzenia, wymieszane z wodą i sikami (tak, tak, schodzą z rury i nie chce im się schodzić na sam dół, tak więc lepiej jest usiąść w kącie koszyka i nasiusiać......). Już wolę pięterka.
strup - Pon Cze 23, 2008 18:59
Ja mam koszyk z dziurkami, jak tam nasikają to zleci, albo w szmatki wsiąknie. ; D
Natalia, To nie ma być wygodnie Ci tylko szczurom. ; P
yoshi - Pon Cze 23, 2008 20:43
a ja mam pieterka z drewienka i o cuda, nic mi sie z nimi nie dzieje ale nie dla tego ze moi panowie to czysciochy pierwsza klasa, o nie, co to, to nie, napewno Lecz dlatego ze z zamilowaniem leja pod siebie czyli obsikane wszystkie hamaki, domki, i inne miejsca gdzie spia
Natalia - Wto Cze 24, 2008 08:46
strup, a też chodzi o to, że im w rezultacie stamtąd śmierdzi i zatapiają nóżki w to bajoro, a to chyba niezbyt przyjemne dla nich jest, nie?
A resztę pięterek mam z paneli(całkiem, całkiem) i z takiej plastikowej, węższej tacki i stwierdzam - najlepsze są z takich tacek . I szczury zadowolone, i ja.
Ale już offtopujemy i przydałoby się zakończyć tą dyskusję .
Layla - Wto Cze 24, 2008 08:50
strup napisał/a: | To nie ma być wygodnie Ci tylko szczurom. |
A ja uważam, że ma być wygodnie i szczurom, i mi. Moja wygoda w sprzątaniu klatki jest takim samym priorytetem jak wygoda szczurów.
|
|
|