Rozmnażanie - Jak się przygotować na ciążę i poród samicy?
Ewa - Czw Sty 03, 2008 00:34
Je i załatwia się normalnie. Zaniepokoiłam się jak stanęła i brzuszek miała taki kulisty- pełny , ale miękki. Nie zmienia się ten stan czy zje czy nie. Jest okrągła non stop.
Pozostaje mi czekać, czy wet może to sprawdzić?
Chyba wcześniej niż 4 tygodnie to maluchów w sklepie nie "wystawiają", więc niestety mała może mieć 7-9 tygodni.
falka - Czw Sty 03, 2008 00:36
Ewa, wet powinien wyczuć fasolki.
sachma - Czw Sty 03, 2008 00:44
Ewa, czesto szczury trafiaja do zoologa o wiele za szybko..
niestety, ale nie kazdy wet wyczuje kluski... pozostaje tylko dobrze ja karmic i czekac - nawet jesli nie jest w ciazy dieta bialkowa i z duza iloscia warzyw i owocow na pewno sie jej przyda.
rozwaz mozliwosc uspienia calego miotu - ciaza jest wielkim wysilkiem dla samicy, ale to nic w porownaniu do wykarmienia miotu..
Ewa - Czw Sty 03, 2008 01:10
mała jest zdecydowanie maleńka. Pozostaje mi odmawiać zdrowaśki....
zasadzkas - Pią Sty 04, 2008 23:19
Ewa, moja Lusia ma taki brzuchol, jakby była w ciąży, taki jej urok. Życzę Ci, żeby to był taki urok Twojej
Ewa - Sob Sty 05, 2008 00:27
Jutro idę do dr Jałonicjiej, w niej nadzieja. Póki nie mam pewności nie mogę łączyć maleńkiej z chłopakami. Basieńka jest chudziutka oprócz tego brzusia, a je , gdzie tam - żre jak moi dwaj ogoniaści dlatego mam już coraz mniej nadziei.
Jutro po wizycie napiszę , czy zostanę babcią.
AngelsDream - Sob Sty 05, 2008 00:45
Ewa, mam nadzieję, że jednak nie...
Kolejne maleństwo w ciąży...
Ewa - Sob Sty 05, 2008 20:31
Na 99% nie zostanę babcią. Hura!!! Zaraz połączę chłopaków z maleńka. Zakładam całkowity brak problemów w myśl pozytywnego myślenia.
Anonymous - Sob Sty 05, 2008 20:39
Ewa napisał/a: | Na 99% nie zostanę babcią. Hura!!! Zaraz połączę chłopaków z maleńka. Zakładam całkowity brak problemów w myśl pozytywnego myślenia. | kastrowani? Bo dziwnie to wygląda...
Dory - Nie Sty 06, 2008 09:17
Ewo, nie łączyłabym samców z samicą przed porodem...
Ninek - Nie Sty 06, 2008 10:33
Z tego co wiem, samce są kastrowane ale obawa było czy nie zostały zbyt szybko dołączone do samicy. Ewa napisała, że na 99% samiczka nie jest w ciąży...
Ewa - Nie Sty 06, 2008 23:34
Tak panowie są dorośli i kastrowani. Mała nie jest w ciąży, głownie dlatego, ze to, co wydawało mi się podejrzane wg wetki nie było podejrzane. Wot taka uroda takich maleństw, jak ktoś tu już napisał. Zostaje 1%, ale myślę, ze Basieńka mnie wnukami nie obdaruje, na szczęście.
Z tego, co wiem to dorosłe ogony traktują maluchy szczurze ...jak maluchy i dlatego zależało mi na szybkim łączeniu. Niestety interwencyjny Fredzio miał całkowicie odmienne zdanie na ten temat.
paulina - Pią Sty 18, 2008 22:00 Temat postu: Jak rozpoznać ciąże? Mam problem, czy może mi ktoś podać objawy ciąży ogonka, prosze.
Od tygodnia mam w domu Julę w klatce z nią mieszka Julka, dwie samiczki i wydaje mi się że Jula jest w ciąży, ale nie jestem pewna, ona ma dopiero około 2 i pół miesiąca! Ale wydaje mi się że mogła zajść w ciąże zanim się u mnie znalazła. Czy jest to możliwe? I co mam w takiej sytuacji zrobić? Zmienić jej jakoś pokarm, coś z klatką? Mam prośbę czy mogła bym prosić o dokładne informacje na temat objawów ciąży oraz porady co mam w takiej sytuacji zrobić.
Jula ma taką jakby małą piłeczkę pod brzuszkiem.
Bardzo proszę o pomoc!
AngelsDream - Pią Sty 18, 2008 22:07
paulina, jest to możliwe, jeśli wcześniej mieszkała z samcami.
Jeśli faktycznie jest w ciąży, a nie po prostu przytyła, to będzie miała taką charakterystyczną oponkę na brzuszku. Pod koniec powiększone sutki lub lekko obrzmiały srom. Może się także zrobić bardziej agresywna lub strachliwa, a także budować gniazdo.
Na pewno nie powinna rodzić w klatce, gdzie mieszka inna samica. Lepiej, żeby porodówka była niska i szeroka, a jednocześnie miała małe odstępy między prętami.
A przede wszystkim warto przemyśleć czy masz warunki na odchowywanie kilkunastu młodych. Ostatnio już była taka sytuacja na forum i się wcale ciekawie nie skończyło, a wręcz przeciwnie.
Dlatego warto schować sentymenty i przemyśleć sterylkę aborcyjną lub uśpienie jeszcze ślepych osesków po urodzeniu.
Reszta informacji jest na forum.
paulina - Pią Sty 18, 2008 22:23
Dziękuję za odpowiedź. I gdzie ma m szukać tej reszty informacji czy mogłabym dostać jakiś link? Czy ona może rodzić w innej klatce czy musi w tej w której jest na codzień? Teraz mieszka z Julką i kiedy należy je oddzielić?
|
|
|