To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Orzechy - temat ogólny

mmmol - Pią Paź 18, 2013 11:07

Devona napisał/a:
orzechy są bardzo tuczące dla szczurów (zdrowy tłuszcz w nadmiarze też szkodzi) i dlatego powinny być przysmakiem podawanym w naprawdę małej ilości 'od święta'

spokojnie. To mi dobrze wiadomo. Choć wiem też że zdrowy tłuszczyk nie tuczy tak samo jak oleje czy tłuszcze zwierzęce ;)

AngelsDream - Pią Paź 18, 2013 11:17

mmmol napisał/a:
nie tuczy tak samo jak oleje czy tłuszcze zwierzęce

No, muszę. Warto pamiętać, że szczury mają inny metabolizm niż ludzie. Pewne składniki przyswajają w odmiennym tempie. Dlatego nie wszystko można na nie przekładać.

mmmol - Pią Paź 18, 2013 11:55

AngelsDream napisał/a:

No, muszę. Warto pamiętać, że szczury mają inny metabolizm niż ludzie. Pewne składniki przyswajają w odmiennym tempie. Dlatego nie wszystko można na nie przekładać.

wiele osób ma z tą kwestią problem a Wszyscy powinni o tym pamiętać!

sliwkowapanna - Pią Cze 27, 2014 14:41

Przeniesione z wątku nt. karm.

w rezultacie wzięłam http://jrfarm.com.pl/chru...4344004841.html jako przysmak, bo doszłam do tego samego wniosku :P

Devona - Pią Cze 27, 2014 17:14

sliwkowapanna, większość przysmaków to puste kalorie albo straszna drożyzna (zamiast tego przysmaku polecam kupować po prostu troszkę orzechów dla szczurów i własnoręcznie obierać, kilogram ziemnych w łupinkach kosztuje tyle, co ta paczka 200-gramowa ;) ).
sliwkowapanna - Pią Cze 27, 2014 19:05

chciałam kupić mieszankę za sensowną cenę, aby wypróbować jakie orzechy smachują moim ogonom najlepiej:) Również jestem zdania, że 'szczurze' orzechy to okropne zdzierstwo, bo za malutką paczuszkę można tam zapłacić tyle co za 5 razy więcej w hipermarkecie normalnie. Ale chciałam spróbować, bo raz im wzięłam migdały i coś jeszcze i nie jedzą tego, a ja migdałów nie lubię, a tanie nie są:P
Szczurówka - Pią Cze 27, 2014 19:18

a ja kupuje takie orzechy http://images.okazje.info...cks-orzechy.jpg i są bardzo tanie :P
sliwkowapanna - Sob Cze 28, 2014 07:49

dla mnie 4,99zł gdzie wszędzie za nie widzę to okropna drożyzna, bo właśnie o tym pisałam, że za tą samą cenę mam w hipermarkecie parę razy więcej..:)
hekatomba - Sob Cze 28, 2014 12:10

Off-Topic:
Na marginesie dodam, że w przypadku orzechów należy zachować szczególną ostrożność i wybierać te, co do których mamy pewność, że pochodzą z dobrego źródła i były właściwie przechowywane. Jeśli orzechy były przechowywane w miejscu, w którym panowała wilgoć, mogą rozwinąć się na nich (głównie na skorupkach) szkodliwe toksyny (aflatoksyny). Jeśli kupujemy orzechy w łupince, to obłuskane również należy odpowiednio przechowywać i chronić przed dostępem wilgoci (łatwo pleśnieją). Generalnie unikam podawania swoim szczurom orzechów, bowiem są dość tłuste. W okresie zimowym mam dostęp do orzechów włoskich, które podaję w łupince (nie częściej niż raz w tygodniu) - zabawy przy tym co nie miara :) Obłuskane z kolei przechowuję w płóciennej torebce w pobliżu źródła ciepła.

Devona - Sob Cze 28, 2014 13:37

Off-Topic:
sliwkowapanna, w marketach większość tego typu produktów jest na wagę, więc można kupić po garści i uwierz, że więcej niż 10 zł za taką mieszankę nie zapłacisz ;)

popieram hekatombę w kwestii ostrożności, ja też orzechy od zawsze podawałam od święta

sliwkowapanna - Sob Cze 28, 2014 15:47

ale nadal mnie Devona nie rozumiesz:P wiem, mówię, że wolę kupić te w hipermarkecie, bo te co pokazała Szczurówka to jest zdzierstwo kasy i tyle, bo te orzechy się niczym nie różnią żeby brali 10 razy więcej za nie, a tutaj za parę złotych mieszanka różnych orzechów, które będę mogła sobie zobaczyć jak szczurki lubią, bo biorąc sobie kiedyś garstkę orzechów jakiejś mieszanki jak jadłam owsianki to było ponad 5zł. Niby nic ten piątak, ale to tylko garstka, a jak bd wiedziała, że im smakują to mogę i te 20zł za sensowną dość ilość kupić, chyba się wtedy źle wyraziłam:)

dobra koniec offa;)

Szczurówka - Sob Cze 28, 2014 16:36

sliwkowapanna, ja te orzechy z Nestora kupuje za 2,80 zł :wink:
Devona - Sob Cze 28, 2014 17:58

Sliwkowapanna, przysmak, który kupiłaś, składa się w prawie 70% z orzechów ziemnych, które kosztują 10 zł za kilogram (!). Gdybyś w markecie kupiła odpowiadającą ilość produktów z tej mieszanki, nie zapłaciłabyś tyle, co za te JR Farmu i tylko tyle próbowałam przekazać ;) (tak a propos oszczędności :) ).