O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle
Layla - Pią Sty 06, 2012 22:29
Off-Topic: | Manta, laboRatoryjnych | Ktoś ma pewność, co z gryzoniami? pewność, nie dywagacje Mój facet pracuje w portalu, gdzie są też ogłoszenia i nie wie co zrobić, a miałby ochotę wywalać
Manta - Pią Sty 06, 2012 22:33
Layla, poprzeklejac wycinki z ustawy? Mam ja na kompie, akurat otwarta to moge przekleic co istotne. Jesli juz gryzonie nazwiemy tymi zwierzetami domowymi (do czego daze ) to co do nich to zabrania sie sprzedawania na gieldach, targowiskach i targach i to tyle co o tym jest.
Jak mowie - moge powklejac tekst ustawy.
Layla - Pią Sty 06, 2012 22:33
Manta, czytalam ustawę, ale nie wiem czy szczury podchodzą pod domowe wg urzędniczej klasyfikacji
Manta - Pią Sty 06, 2012 22:38
Jest to kwestia interpretacji i tak z pewnoscia tez kazdy urzad czy "organ" odpowie.
Jak widac, staram sie jak moge i kombinuje i po analizie ustaw nasze szczury i inne gryzonie mozna podpiac tylko i wylacznie pod domowe bo pod coz by innego?
babyduck - Pią Sty 06, 2012 22:41
Layla, proponuję D. napisać pytanie do biura prasowego MRiRW (bo chyba oni odpowiadają za te ustawę?).
nezu - Pią Sty 06, 2012 23:03
Nie zrozumcie mnie źle, ale dopóki szczur hodowlany nie zostanie wyszczególniony jako zwierzę domowe, ustawa go nie dotyczy.
Tak więc wywalać ogłoszeń nie wolno, dopóki ustawa nie zostanie doprecyzowana.
I tak, w świetle prawa nie istnieje coś takiego jak szczur - zwierzę domowe.
Istnieje tylko szczur - zwierzę laboratoryjne i szczur - szkodnik.
Powtarzam, w świetle prawa, nie w realnym świecie.
Świnki witnamskie są traktowane jako trzoda chlewna, mimo że wielu ludzi trzyma je w domach jako pupili. Tak na marginesie.
Niamey - Pią Sty 06, 2012 23:03
Myślę, że świnki morskie/szczury/myszy/króliki sprzedawane jako pupile podchodzą pod zwierzęta domowe, a te na karmę nie podchodzą
Mai-ah - Pią Sty 06, 2012 23:04
Tak, a jak ktoś wystawi takiego szczura na allegro to powinien określić czy sprzedaje go jako zwierzę domowe do domu czy jako zwierzę laboratoryjne do eksperymentów naukowych, o!
A kupujący powinien opisać do jakiego rodzaju eksperymentów będzie stosował zakupionego szczura, jeśli będzie twierdził, ze kupił jako zwierzę laboratoryjne.
nezu - Pią Sty 06, 2012 23:05
Nic nie powinien. Nie ma takiego obowiązku, bo powtórze po raz kolejny, nowa ustawa olała te zwierzęta. Nie sprecyzowała ich przeznaczenia i ich nie dotyczy.
Mai-ah - Pią Sty 06, 2012 23:06
No to lipa
Manta - Pią Sty 06, 2012 23:06
Mai-ah, juz napisalam, ze nie jest to zwierze labolatoryjne co udowodnilam wycinkami z ustaw
nezu, czemu? wg reguly zwierzat domowych mozna sie o to klocic. Choc ze szczurami moze byc kiepsko, w najlepszej sytuacji z gryzoni jest chyba chomik i swinka morska .
nezu - Pią Sty 06, 2012 23:08
Manta, ponieważ w ustawie NIE MA definicji zwierzęcia domowego.
<edit>
A właściwie obejmuje tylko psy i koty.
Manta - Pią Sty 06, 2012 23:10
nezu, a co ja wkleilam jak nie definicje zwierzecia domowego?
Niamey - Pią Sty 06, 2012 23:12
Ale podejrzewam, że skoro w ustawie jest użyte takie pojęcie, to albo jest ono zdefiniowane gdzie indziej, albo jest to podatne na interpretację.
Warto zerknąć na wikipedię: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zwierz%C4%99ta_domowe
Jest tam podana definicja z polskiego prawa: Cytat: | zwierzęta tradycyjnie przebywające wraz z człowiekiem w jego domu lub innym odpowiednim pomieszczeniu, utrzymywane przez człowieka w charakterze jego towarzysza | i szczur jak najbardziej ją spełnia, a tym samym pod ustawę podpada.
Nie podawania zamkniętego katalogu zwierząt domowych ma swoje zalety - nigdy nie wiadomo, co ludzie będą trzymać za kilka lat i pod tym względem bardziej sprawdza się taka definicja funkcjonalna.
nezu - Pią Sty 06, 2012 23:14
Słowem kluczowym jest tu słowo "tradycyjnie".
Szczury nie są tradycyjnie zwierzętami towarzyszącemu człowiekowi jako pupil. Tak samo świnie, konie, węże i pająki.
Dlatego wybacz, ale ta formułka nie jest ani dokładna, ani nie dotyczy wyżej przedstawionych zwierząt, w tym szczurów.
Niamey napisał/a: | i szczur jak najbardziej ją spełnia. |
Nie Niamey.
Nie spełnia.
Tradycja nie trwa od 10 lat, tylko przez dziesięcio i stulecia.
Zwierzętami towarzyszącymi człowiekowi w obejściu jako zwierzęta domowe i przyjaciele są koty i psy.
Szczury, świnki morskie czy świnki wietnamskie, a także ptaszniki, węże i ryby to fanaberia ostatnich lat. Nie tradycja.
<edit>
Dodam że chodzi tu o nasz kraj.
Bo przykładowo złote rybki to tradycyjni pupile w chińskich obejściach i domostwach. Świnki morskie zaś to trzoda w rodzinnym Peru.
Ale to nie Chiny czy Peru, tylko Polska.
I polskie ustawodastwo oraz tradycje.
|
|
|