Odżywianie - Szczur je za mało lub jest wybredny - porady
Devona - Pon Mar 05, 2012 20:12
crayou napisał/a: | Co do Animalsa to wiem - dostałem w spadku więc nie wybrzydzałem. Za to szczury wybrzydzają | W tej kwestii to im się nie dziwię, bo akurat Animals to chyba najmniej przyjemnie prezentująca się i pachnąca karma na naszym rynku. crayou napisał/a: | Z ziemniaczkami to trochę mnie zasmuciłaś, bo Edd&Eddy wciągają je nosami Na razie dostały je ze 4-5 razy ale trzeba będzie ograniczyć. | Trzeba uważać na wszystkie warzywa i owoce bogate w skrobię (np. banay) lub tłuste (np. awokado), także orzechy i pestki. Szczura łatwo utuczyć, a trudniej później odchudzić. crayou napisał/a: | Jutro rozejrzę się za lepszą karmą a dziś przysmaków nie będzie - niech zjedzą to co mają, jak sugerowano wyżej. Tylko, że nockę mam z głowy, bo będą hałasować gryząc farbę z prętów klatki... | Jak nauczysz szczury jedzenia na co dzień suchej karmy, to wszelkie dodatki będą przyjmowane z wielkim entuzjazmem i wtedy łatwo przekonać ogonki do jedzenia surowych/gotowanych warzyw i owoców, które są najbardziej wartościowym przysmakiem. Można też podawać zdrowe produkty zbożowe (zapewniam Cię, że przy odpowiednim "dozowaniu" przysmaków sucha kasza gryczana ugotowana bez soli może urosnąć do rangi kawioru ).
smeg - Pon Mar 05, 2012 20:16
crayou napisał/a: | EDIT: karmę kupujecie w zoologu czy wysyłkowo? |
Wysyłkowo, bo jest większy wybór i karmy są tańsze Forumowicze z większych miast zbierają się w grupowe zamówienia, żeby np. zamówić taniej wielki worek karmy albo oszczędzić na kosztach przesyłki.
crayou - Pon Mar 05, 2012 20:28
Tima np. na Allegro to prawie 300zł za 30kg - no tyle to mi nie potrzeba
O banany się nie boję, bo ich zwyczajnie nie lubią. Jabłka jako tako ujdą. No i świeży ogórek też jest przyjmowany z wielkim entuzjazmem.
Tak wygląda moja karma na wagę:
A tyle zostaje:
...więc coś tam zjadają.
Ale jutro poszukam w zoologach Timy lub innych luxpaszy
Kluska - Pon Mar 05, 2012 20:30
Ja ostatnio zamówiłam 20kg Versele Laga Zero Classic (99zł) - wszystko zjadają głąby małe Bardziej się opłaca niż kupowanie 2,5kg Uczty dla Szczura co 3 tygodnie za 30zł.
mmarcioszka - Pon Mar 05, 2012 20:31
crayou, zajrzyj na zooplus.pl albo swiatkarm.pl
smeg - Pon Mar 05, 2012 20:37
Akurat Timy nie ma w zoologu, jest tylko na zooplusie Pozostałe karmy raczej powinieneś znaleźć w większych sklepach - tylko że np. paczka 2,5 kg XtraVitalu jest u mnie w sieciowym zoologu 10 zł droższa, niż przez internet. W Twojej karmie na wagę widać trochę jaskrawych, sztucznie barwionych chrupek, co nie jest najlepszą oznaką; zastanawiają mnie też takie kulki - groch, ciecierzyca? Wyglądają na coś powodującego wzdęcia
Ja przy 10 szczurach chyba bym zbankrutowała na tych firmowych karmach z zoologa, więc kupuję przez internet te tańsze, ale nadal bardzo dobrej jakości http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=11557 - tutaj starałam się zebrać również ceny popularnych karm w przeliczeniu na kg.
crayou - Pon Mar 05, 2012 20:38
Najpierw mniejszymi ilościami przebadam jaka karma podejdzie moim draniom a potem zamówię Kamaza tego, co wybiorą.
PS.: Dzięki za adresy paszowe
Smeg - to nie groch. Raczej ciecierzyca.
Devona - Pon Mar 05, 2012 21:43
crayou napisał/a: | Tima np. na Allegro to prawie 300zł za 30kg - no tyle to mi nie potrzeba | Tak, jak dziewczyny już pisały, można kupić w zooplusie w mniejszych opakowaniach (np. 2.5 kg), zresztą ta na allegro też jest przez zooplus sprzedawana . Jeśli masz możliwość, to kup testowo w zoologicznym kilka małych opakowań i zobaczysz, która będzie najchętniej zjadana. W temacie, do którego link podała smeg, masz przegląd wszystkich porządnych mieszanek i granulatów.
crayou - Wto Mar 06, 2012 18:47
Ehhh... W okolicznych zoologach tylko Vitapol a Megan uchodzi za luxpaszę Jutro jeszcze znajomy popyta w zaprzyjaźnionym zoologu, co mogą wyrwać z hurtowni. Może po prostu nie biorą nic droższego, bo się nie sprzedawało i wszyscy zostali przy tanich markach.
Martini - Wto Mar 06, 2012 18:51
crayou, kupuj w sklepach internetowych:)
crayou - Wto Mar 13, 2012 05:48
Wczoraj przyszła paczka Versele-Laga Rat Nature. Przyjemnie pachnie zbożem - nie to co Vitapol i moje mieszanki na wagę. Nasypałem do michy: Edd swoim zwyczajem rzucił się na to dobro i sukcesywnie po ziarenku znosił swoją działkę na dół. Eddy podszedł i stanął wryty z miną "o kurde - ale micha", po czym zaczął chrupać po kolei jak leci. Rano miseczka puściuteńka
Dzięki za zaangażowanie w temat i pozdrawiam.
Kasik - Wto Mar 13, 2012 18:30
crayou, to fajnie, że szczurom smakuje No i że Ty sam dostrzegasz różnicę w jakości
crayou - Śro Mar 14, 2012 05:47
Oj wybredne gadziny... Już przebierają... Zostawiają wszystkie te kolorowe chrupki, których w Rat Nature jest nawet sporo. Rozpieściłem je chyba za bardzo No nic - walka trwa.
majlena - Śro Mar 14, 2012 06:08
crayou napisał/a: | Oj wybredne gadziny... Już przebierają... Zostawiają wszystkie te kolorowe chrupki, których w Rat Nature jest nawet sporo. Rozpieściłem je chyba za bardzo No nic - walka trwa. |
moje też dużo zostawiają z Rat Nature, głównie chrupki. co zrobić? zmienić karmę. VL complete też nie dojadają. w tyłkach im się poprzewracało, a szczury w Afryce głodują
Martini - Śro Mar 14, 2012 08:32
Ja zmienilam, nie tylko z powodu chrupek. Ale uważam, ze jak na te cenę i fakt, ze ta karma jest mieszanka, a nie granulatem, za duzo w niej kolorowych klocków.
|
|
|