To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

Oddie - Pią Wrz 02, 2011 15:33

co to za odmiana futerka? i jeden i drugi?
http://imageshack.us/g/402/zdjcie0461.jpg/

Karena - Pią Wrz 02, 2011 15:35

Oddie, mi sierść wygląda na standard
Off-Topic:
w czym ty je trzymasz :shock: ?

Oddie - Pią Wrz 02, 2011 15:57

to jest w sklepie zoologicznym:(
sa bardzo mile te szczuraski.. i nie wiem czy by ich nie wziąć..
poniewaz w okolicy nikt nie ma na sprzedaz z hodowli szczurkow, ani do zaadoptowania

błąd poprawiony-Lavi

Karena - Pią Wrz 02, 2011 19:36

Off-Topic:
Oddie, nie musisz brać z okolicy a branie szczurów z zoologa nigdy nie jest dobrym pomysłem ;/ w dziale oddam są szczurki do wzięcia

nimka - Pią Wrz 02, 2011 21:38

Off-Topic:
Oddie, czy ja tam na pierwszym zdjęciu nie widziałam kota w odbiciu? To żywy kot czy mi się przewidziało?

Majszczur - Pią Wrz 02, 2011 21:58

Proszę rozwiać moje wątpliwości co do odmiany barwnej i znaczeń mojej szczurzynki
Kupiona jako russian blue niest. blazed berkshire

na początku wyglądała tak

a teraz (w wieku ponad 2 mies.) wygląda tak

Nashi - Pią Wrz 02, 2011 22:14

Sama jestem ciekawa. Zachowuje się jak husky, ale myślałam, że odmiana może być tylko czarna. :drap:
Off-Topic:
Urodziwa pannica. :)

Asmena - Pią Wrz 02, 2011 22:20

Nashi, husky to znaczenie, nie kolor.
Nakota - Pią Wrz 02, 2011 22:21

Nashi napisał/a:
że odmiana może być tylko czarna.

Bzdura. Husky to znaczenie i może wystąpić z każdym rodzajem uszu/futra/koloru futra.

W związku z tym dla mnie malutka jest S, S, russian blue, nst. husky

Majszczur - Pią Wrz 02, 2011 22:37

No właśnie też mi się wydaje że mała jednak to husky.
A jak to się ma do oceny na wystawie. Jeśli w rodowodzie jest berkshire, a zwierz w rzeczywistości ma znaczenie typu husky to... co wówczas? Zaniża to ocenę czy delikwent jest jakoś osobno kategoryzowany?

Nakota - Pią Wrz 02, 2011 22:47

Majszczur, wystawa to "konkurs piękności", więc tam liczy się fenotyp szczura (tj. wygląd). Jeśli zgłosisz ją jako "blazed, berkshire" to oczywiście ocena zostanie obniżona lub pannica w ogóle nie dostanie punktów, bo znaczenie wpisane nie będzie odpowiadało temu, które jest w rzeczywistości. Natomiast jeżeli zgłosisz ją jako husky to sędziowie ocenią czy jej znaczenie jest poprawne i wszystko będzie w porządku. Także zależy to tak naprawdę od tego jak ją opiszesz w zgłoszeniu, aczkolwiek radziłabym wymienić również rodowód.
Bel - Pią Wrz 02, 2011 22:56

Majszczur, po prostu wpisz w zgłoszeniu na wystawę "do oceny" i po problemie. Nie obniży to punktacji a będzie oceniana wg. tego jaka w rzeczywistości jest ;)
btw. teraz to mi devila przypomina :rotfl:

Majszczur - Pią Wrz 02, 2011 23:17

OK, rozumiem, wielkie dzięki za wyjaśnienie :)
Nakota... nie wiedziałam, że można zgłosić do innej kategorii niż jest zapisane w rodowodzie. Nie wiedziałam również, że rodowód można "poprawić". Ale mam nadzieję, że poprawki nie będą konieczne (dokumentów jeszcze nie otrzymałam :| więc może jeszcze nic nie zostało wpisane). Wiem tylko, że miało być russian blue nst. blazed berkshire bo taki mam zapis w umowie.
Bel... zgłoszenie "do oceny" czyli tak jak się zgłasza szczuraki bez rodowodów, tak?

Off-Topic:
devil to z niej jest... wcielony :roll: pretenduje do stanowiska alfy, ale na razie dostaje bęcki, którymi kompletnie się nie zraża :P

Oli - Sob Wrz 03, 2011 00:49

buuu, a mnie z Zuri nikt nie pomoże? :(
Nashi - Sob Wrz 03, 2011 01:00

Nakota napisał/a:
Bzdura. Husky to znaczenie i może wystąpić z każdym rodzajem uszu/futra/koloru futra.
Dlatego od razu przyznałam się bez bicia, że się nie znam jakoś specjalnie na znaczeniach i barwach. Co więcej nie znam się na genetyce szczurów i nie wiedziałam, czy allel konkretnego znaczenia (husky) nie jest czasem sprzężony z barwą czarną. ;) Teraz już wiem.