O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Oddie - Pią Wrz 02, 2011 15:33
co to za odmiana futerka? i jeden i drugi?
http://imageshack.us/g/402/zdjcie0461.jpg/
Karena - Pią Wrz 02, 2011 15:35
Oddie, mi sierść wygląda na standard
Off-Topic: | w czym ty je trzymasz ? |
Oddie - Pią Wrz 02, 2011 15:57
to jest w sklepie zoologicznym:(
sa bardzo mile te szczuraski.. i nie wiem czy by ich nie wziąć..
poniewaz w okolicy nikt nie ma na sprzedaz z hodowli szczurkow, ani do zaadoptowania
błąd poprawiony-Lavi
Karena - Pią Wrz 02, 2011 19:36
Off-Topic: | Oddie, nie musisz brać z okolicy a branie szczurów z zoologa nigdy nie jest dobrym pomysłem w dziale oddam są szczurki do wzięcia |
nimka - Pią Wrz 02, 2011 21:38
Off-Topic: | Oddie, czy ja tam na pierwszym zdjęciu nie widziałam kota w odbiciu? To żywy kot czy mi się przewidziało? |
Majszczur - Pią Wrz 02, 2011 21:58
Proszę rozwiać moje wątpliwości co do odmiany barwnej i znaczeń mojej szczurzynki
Kupiona jako russian blue niest. blazed berkshire
na początku wyglądała tak
a teraz (w wieku ponad 2 mies.) wygląda tak
Nashi - Pią Wrz 02, 2011 22:14
Sama jestem ciekawa. Zachowuje się jak husky, ale myślałam, że odmiana może być tylko czarna. Off-Topic: | Urodziwa pannica. |
Asmena - Pią Wrz 02, 2011 22:20
Nashi, husky to znaczenie, nie kolor.
Nakota - Pią Wrz 02, 2011 22:21
Nashi napisał/a: | że odmiana może być tylko czarna. |
Bzdura. Husky to znaczenie i może wystąpić z każdym rodzajem uszu/futra/koloru futra.
W związku z tym dla mnie malutka jest S, S, russian blue, nst. husky
Majszczur - Pią Wrz 02, 2011 22:37
No właśnie też mi się wydaje że mała jednak to husky.
A jak to się ma do oceny na wystawie. Jeśli w rodowodzie jest berkshire, a zwierz w rzeczywistości ma znaczenie typu husky to... co wówczas? Zaniża to ocenę czy delikwent jest jakoś osobno kategoryzowany?
Nakota - Pią Wrz 02, 2011 22:47
Majszczur, wystawa to "konkurs piękności", więc tam liczy się fenotyp szczura (tj. wygląd). Jeśli zgłosisz ją jako "blazed, berkshire" to oczywiście ocena zostanie obniżona lub pannica w ogóle nie dostanie punktów, bo znaczenie wpisane nie będzie odpowiadało temu, które jest w rzeczywistości. Natomiast jeżeli zgłosisz ją jako husky to sędziowie ocenią czy jej znaczenie jest poprawne i wszystko będzie w porządku. Także zależy to tak naprawdę od tego jak ją opiszesz w zgłoszeniu, aczkolwiek radziłabym wymienić również rodowód.
Bel - Pią Wrz 02, 2011 22:56
Majszczur, po prostu wpisz w zgłoszeniu na wystawę "do oceny" i po problemie. Nie obniży to punktacji a będzie oceniana wg. tego jaka w rzeczywistości jest
btw. teraz to mi devila przypomina
Majszczur - Pią Wrz 02, 2011 23:17
OK, rozumiem, wielkie dzięki za wyjaśnienie
Nakota... nie wiedziałam, że można zgłosić do innej kategorii niż jest zapisane w rodowodzie. Nie wiedziałam również, że rodowód można "poprawić". Ale mam nadzieję, że poprawki nie będą konieczne (dokumentów jeszcze nie otrzymałam więc może jeszcze nic nie zostało wpisane). Wiem tylko, że miało być russian blue nst. blazed berkshire bo taki mam zapis w umowie.
Bel... zgłoszenie "do oceny" czyli tak jak się zgłasza szczuraki bez rodowodów, tak?
Off-Topic: | devil to z niej jest... wcielony pretenduje do stanowiska alfy, ale na razie dostaje bęcki, którymi kompletnie się nie zraża |
Oli - Sob Wrz 03, 2011 00:49
buuu, a mnie z Zuri nikt nie pomoże?
Nashi - Sob Wrz 03, 2011 01:00
Nakota napisał/a: | Bzdura. Husky to znaczenie i może wystąpić z każdym rodzajem uszu/futra/koloru futra. | Dlatego od razu przyznałam się bez bicia, że się nie znam jakoś specjalnie na znaczeniach i barwach. Co więcej nie znam się na genetyce szczurów i nie wiedziałam, czy allel konkretnego znaczenia (husky) nie jest czasem sprzężony z barwą czarną. Teraz już wiem.
|
|
|