O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory
Kasik - Czw Lis 17, 2011 20:54
Przecież to standard. Tak samo wstrzykuje się rybom fluorescencyjne barwniki, żeby było "ładnie". Handel is handel, towar musi się sprzedać. Ale to działa wszędzie. Najbliższy nas przykład - żarcie. To samo - kupuje się barwione, bo wygląda "lepiej".
kefija - Czw Lis 17, 2011 21:15
Ładnie podsumowane...:/
L. - Czw Lis 17, 2011 23:35
dlatego moaj babcia mówi, że najlepsze jabłko to te które ma dziurkę po robaku
bo skoro robaczek takie nadgryzł to znaczy, że naturalne.
Sorgen - Wto Gru 06, 2011 12:08
Mam pytanie natury technicznej, jak gdzieś była odpowiedź to proszę nie bić bo nie znalazłam.
Jak stwierdzić czy szczur jest husky czy blazed? Nie mówię tu o szczurkach starszych bo to oczywiste że jaśnieją husky ale o oseskach. Czy po osesku idzie to jakoś poznać?
babyduck - Wto Gru 06, 2011 12:18
Sorgen, chyba tylko po rodowodzie, choć i tak zdarzają się niespodzianki.
Sorgen - Wto Gru 06, 2011 12:22
A czy w miocie mogą się zdarzyć młode husky i inne blazed? Jak wtedy ocenia odmianę hodowca?
L. - Wto Gru 06, 2011 13:40
Z tego co pamietam chyba blazedy mają kolor na genitaliach,a husky nie.
Ale to totalnie domowy sposób. Druga rzecz to po przodkach i prawdopodobieństwie.
Teoretycznie albo blazed albo husky osobiście nie pamiętam miotu gdzie byłoby i to i to.
Na pewno bardziej prawdopodobne są blazedy w miocie, gdzie blazedy wystepowały np. w 5 pokoleniu, a potem nic. Niż w miocie gdzie w dalej niż 5 pokoleniu były blazedy, ale pojawiły się też burmy (nawet tylko selfy, irish). Gdyż jak sie okazuje burma jest zdecydowanie bardziej związana z husky niż by sie wydawało ale to ze względu na genezę powstawania odmiany burmese.
babyduck - Wto Gru 06, 2011 15:28
L. napisał/a: | Z tego co pamietam chyba blazedy mają kolor na genitaliach,a husky nie. | Ktoś chyba obalił te teorię.
wuwuna - Wto Gru 06, 2011 18:37
L. napisał/a: | Gdyż jak sie okazuje burma jest zdecydowanie bardziej związana z husky niż by sie wydawało | Nie są związane nijak, po prostu burm u pseudo nie ma, burmy mają czysto selfowe linie i wszystkie mają rodowody(najczęściej). Stąd prościej o długoniosące się husky(bo to jakaś plaga) niż o blazedy, które zanikają.
btw. huskiego od blazeda da się odróżnić od 3 tyg. w połączeniu z rodowodem, ale przeważnie sam szczur wystarczy.
Majszczur - Wto Gru 06, 2011 19:32
L. napisał/a: | Z tego co pamietam chyba blazedy mają kolor na genitaliach,a husky nie.
Ale to totalnie domowy sposób. Druga rzecz to po przodkach i prawdopodobieństwie.
Teoretycznie albo blazed albo husky osobiście nie pamiętam miotu gdzie byłoby i to i to. | a miot Ó EM? moja Terenia i Twoja Poziomka są husky, natomiast Ólena - blazed ?
wuwuna - Wto Gru 06, 2011 19:34
Nie ma problemu by w miocie były husky i blazed. Różnie z tym bywa.
L. - Śro Gru 07, 2011 12:31
Majszczur, powiem szczerze, że nie wiem co z Óleną tzn. wiem co u niej, ale nie weryfikowałyśmy jej odmiany. A jak dostałam jej zdjęcia kilkanaście dni po przybyciu do nowego domu to jeszcze nie jasniała, aczkolwiek to też trochę indywidualne, sama miałam Iane która zaczeła mi huszczeć dopiero około 3 miesiąca. Aż z ciekawości zapytam.
Bo Poziomka to huszczeje aż miło.
Majszczur - Sob Gru 17, 2011 19:23
wuwuna napisał/a: | btw. huskiego od blazeda da się odróżnić od 3 tyg. w połączeniu z rodowodem, ale przeważnie sam szczur wystarczy. | wuwuna czy mogłabyś zdradzić jak? Plizz. W opcji ze wspomaganiem za pomocą rodowodu i w opcji samszczur
Kasiasss - Sob Gru 17, 2011 19:48
Ja mam parę pytań:
1. Jak nazywa się ten kolor oczu? Wydaje się że są czarne ale pod światło, albo pod kątem są jakby ciemnoczerwone.
2. Jak wygląda sierść satynowa? czym się różni od standardowej?
3. Co świadczy o tym że jakiś hooded jest niestandardowy?
Kasik - Nie Gru 18, 2011 14:33
Kasiasss napisał/a: | 1. Jak nazywa się ten kolor oczu? Wydaje się że są czarne ale pod światło, albo pod kątem są jakby ciemnoczerwone. |
Jeżeli mówisz o huskym, to husky mają oczy black ze źrenicą ruby A oczy całe ciemnoczerwone to ruby.
Kasiasss napisał/a: | 3. Co świadczy o tym że jakiś hooded jest niestandardowy? |
Hooded powinien mieć na grzbiecie pas równej szerokości, od szyi aż do ogona. Pas powinien być nieprzerwany, a biały kolor powinien być czysty. Więc wszelkie odstępstwa od tego będą niestandardowym znaczeniem (czyli chyba wszystkie kundelki)
|
|
|