Higiena i pielęgnacja - Higiena klatki
limomanka - Nie Lis 17, 2013 20:09
Bezsenna, tej podstawowej a czasem nawet bez końcówki. Między prętami sprawdza się u mnie taka ze szczotką.
majlena - Śro Lis 20, 2013 02:49
tak samo jak limomanka.
rozbryzg według mnie jest mały...
ps. widziałam ostatnio sąsiada, jak mył okna myjką parową. poczekałam chwilę i ujrzałam wiele niedociągnięć. tak to jest? ja jeszcze nią okien nie myłam. za to przy starym kaloryferze się sprawdza, ale to długotrwałe zajęcie.
smeg - Śro Lis 20, 2013 10:52
Rozbryzg jest duży, jeśli naleje się za dużo wody albo nie odczeka odpowiedniego czasu do wytworzenia pary.
limomanka - Śro Lis 20, 2013 11:19
Off-Topic: | majlena, myję okna myjką (końcówką ze ściągaczką), a potem przecieram ręcznikiem papierowym/bawełnianą ściereczką. Czyściej i znacznie szybciej, niż tradycyjnym sposobem. |
Noe - Śro Lut 19, 2014 10:14
Wlasnie uzylam Savic Refresh'R Household Cleaner Spray i musze Wam go polecic. Jestem w szoku - TO DZIALA! Mimo, ze 2 razy dziennie myje tarasy, co 2 dzien wybieram wszystkie kupki, przecieram prety co 2 dni i tez co 2 dni zmieniam "materialowe mebelki" to wg mnie bylo czyc moczem. BYLO! do wczoraj... Savic jest rewelacyjny. Naprawde neutralizuje zapach (o tym czy myje nie moge nic powiedziec bo u mnie nie bylo brudno, nie bylo plam moczu). Ma calkiem przyjemny zapach, ktory utrzymuje sie dlugo (wg mojego meza, ktory jest entyszczurny smierdzi na dentyste ). Zamowilam tez polecane tu olejki Kala Chanti (znowu dla mojego antyszczurnego, zeby nie czul sie jak u dentysty), jak uzyje dam znac.
[ Komentarz dodany przez: smeg: Sro Lut 19, 2014 11:28 ]
Poprawiłam interpunkcję. Nie nadużywaj wykrzykników i nie stawiaj spacji przed przecinkami i kropkami.
smeg - Pon Mar 24, 2014 09:17
megson91 napisał/a: | mmarcioszka, taki kwasek cytrynowy w proszku kupić? dzięki za radę ok zrobie tak jak mówicie i dam znać jak poszło kolo środy powinna być już u mnie |
Kontynuując dyskusję z tematu "Nasze klatki" - ja doczyszczam takie zakamienione rzeczy octem Kładę ręcznik papierowy i polewam obficie, dzięki ręcznikowi ocet nie spływa z zabrudzonego miejsca, tylko ładnie się przykleja i działa. Można zostawić na parę godzin, a później poszorować pod prysznicem szorstką gąbką albo szczotką. W razie potrzeby powtórzyć akcję z octem. Efekt pewnie podobny do kwasku cytrynowego, po prostu kamień najlepiej usuwa się jakimś kwasem
mikanek - Pon Mar 24, 2014 11:42
Potwierdzam cudowne działanie octu. Sprawdza się zwłaszcza w króliczej klatce, bo Closti lubi czasem "nie trafić" w kuwetę ze żwirem. Spód klatki zalewam gorącą wodą, leję octu i zostawiam na 30 minut, potem zmywam gabką i zacieki bardzo ładnie znikają. Jeśli chodzi o samą kuwetę na żwirek i osad, to również polecam co jakiś czas polać octem, mój zając już z 5 lat korzysta z tej samej kuwety, po octowaniu wygląda jak nówka sztuka.
U szczurów raz na jakiś czas moczę tak taras narożny, nie wiem czemu ale to najlepsze miejsce na sikanie
limomanka - Pon Mar 24, 2014 20:59
Dla nielubiących zapachu octu, podzielę się moim sposobem, bo również uwielbiam czyścić klatkę w ten sposób (zresztą stosuję go i do czyszczenia kamienia w łazience i do szyb/luster). Zalewam skórki pomarańczowe i kilka goździków octem, zostawiam na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewam sam płyn do spryskiwacza i używam z przyjemnością
Lidkamk - Pon Kwi 14, 2014 19:36
Dwa razy dziennie zmieniam swoim szczuraskom szmatki na których one śpią i w które siusiają. Szmatki piorę na 90 stopi w pralce. Ostatnio stwierdziłam że zużywam do tego zbyt dużo proszku i zastanawiam się nad praniem szczurzych pieluszek w indyjskich orzechach piorących. Czy ktoś z Was używał tego przy szczurach? Jest to bardzo ekologiczne ale boję się żeby nie zaszkodziło szczurkom, w końcu gryzą te szmatki. Proszek jest wypłukany dobrze a orzechy wkłada się do bębna , pienią się one podczas kontaktu z wodą również podczas płukania ubrań i boję się żeby to nie zaszkodziło moim grandziorom.
Karena - Pon Kwi 14, 2014 20:14
Lidkamk, To bardzo dobre rozwiązanie.
Dużo bezpieczniejsze od proszku. Sama jako alergik wolę orzechy piorące lub płatki mydlane.
Lidkamk - Pon Kwi 14, 2014 21:21
Skorzystałam z orzechów piorących i wszystkim je polecam, jestem mega zadowolona. Piorą, nie zostawiają żadnych zapachów, wydajne, niedrogie, nieszkodliwe dla środowiska no i oczywiście dla szczurków - mimo iż lubą sobie pogryść szmatki prane w nich.
moniken - Czw Maj 08, 2014 11:01
ja do odsmradzania używam preparatu w sprayu- mr Smell (kupiłam w sklepie zdrowyzwierzak w necie), albo w proszku (benek ma taki proszek do mieszania ze żwirkiem, to akurat kupiłam w zwykłym zoologu). Mam jeden do mycia klatki, drugi do pryskania- pryskam nim klatkę i żwirek przed wpuszczeniem szczurów po porządkach i naprawdę wydaje mi się że pomaga. A benka jak mam to mieszam ze żwirkiem, ale szczerze mówiąc dużo szybciej go zużywam. Te spraye to mam od pół roku przynajmniej, nie oszczędzam ich a jeszcze są. Tak samo jeśli szcury znajdą sobie kryjówkę w pokoju do zasikiwania to preparaty pomagają odsmrodzić. Pachnie to trochę jakby sosną ale w sumie nie wiadomo czym. Za to napewno lepiej niż mocz
Może komuś się ta informacja przyda, pozdrawiam!
Barakuda - Pon Maj 19, 2014 15:36
Lidkamk napisał/a: | Czyli nic im się nie stanie jak pogryzą szmatki, ktore nie są do końca wypłukane jak należy (bo przy płukaniu orzechy też się pienią) - nie rozchorują się? Super, jest to bardzo wydajne i zdrowsze dla środowiska i mam nadzieję, że rownież i dla nich. |
Od 3 lat piore ubrania w tych orzechach bo mam dziecko alerika. Z orzechami trzeba jedynie pamiętać, że przed wsadzeniem do pralki należy je umieścić w bawelnianym woreczku i bardzo mocno związać inaczej wszystko będziesz musiała skubac z kawałków lupin i plukac. Do plukania wlewam kilka kropli naturalnych olejkow etercznych w miejsce płynu do plukania i efekt jest niesamowity.
Katinka - Sob Maj 24, 2014 14:31
U mnie ocet, soda i wrzątek rządzą jeśli chodzi o odkażanie i mycie klatki. Natomiast w te upały zapach siuśków unosi się z lekka nawet jak po 4 razy dziennie wymieniam im ręczniki papierowe i dwa razy dziennie sprzątam kupki. Zastanawiam się nad kupnem jednego ze sprayów, które polecacie.
ney - Pon Maj 26, 2014 01:47
Też muszę pomyśleć nad jakimś sprayem Przy takiej temperaturze codzienne sprzątanie niewiele daje, klatka dalej odstrasza zapachem.
|
|
|