To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Półki

Ninek - Nie Kwi 08, 2012 14:26

Wystarczy odpowiednio zabezpieczyć pokój i nie będą właziły tam, gdzie im nie wolno. Swojego czasu nieźle to opatentowałam, ale zaraz po tym szczury dostały swój pokój i nie było więcej potrzebne.
AngelsDream - Nie Kwi 08, 2012 14:27

Pomogę linkiem: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=1441

W razie czego proszę tam kontynuować temat. :)

Kasik - Nie Kwi 08, 2012 14:27

smeg napisał/a:
A ciągłe zdejmowanie szczurów np. z łóżka współlokatorki kiedy mieszkałam w akademiku było tak męczące, że skracałam wybiegi do minimum - a szczury były wtedy 3, a nie 11.
Oj to prawda. W domu mam tak zabezpieczony pokój, że w zasadzie szczury nie za wiele mogą nabroić. Natomiast na stancji mam pełno miejsc, których nie mogę trwale zamknąć, oddzielić, i pilnowanie szczurów jest bardzo irytujące...

A co do półek - zgadzam się absolutnie, nie wyobrażam sobie czegoś, co przecieka. Nie dość, że zlatuje na dól, to jeszcze ciężko to wytrzeć. Ja jestem stanowczo na nie, zwłaszcza po półkach z prętów, gdzie mocz zastygał od spodu w kropelkach... ><

morowina - Wto Kwi 24, 2012 20:10

od jakiegoś czasu dodatkowe półki były dla mnie sporym problemem, ale wpadłam na przyjemny( ;) ) pomysł...
może ktoś ma już podobne półki, ja swoje zrobiłam z bombonierki po Ferrero Rocher ;)

może to drogie rozwiązanie (bo czekoladki kosztują ok 30 zł) ale jakże przyjemne i do tego uważam że bardzo estetyczne.

Zrobiłam im nawet test wytrzymałości i pod 2-kilowym ciężarkiem ledwie lekko się ugięły więc myślę że są ok dla ogonków...

Off-Topic:
Jedyny minus jaki zauważyłam - po takiej półce tyłek rośnie ;)

Karena - Wto Kwi 24, 2012 20:44

morowina, Proszę zmień załączniki na miniatury.
Ajlonka - Pią Maj 04, 2012 12:30

Ja dostałam dwie drewniane półki w gratisie do klatki... powiedziałam tacie, że trzeba to czymś zaimpregnować, polakierować czy coś... więc zabrał mi te półki i pomalował jakąś lakiero-bejcą... chciał dobrze ale teraz to strasznie śmierdzi lakierem i się klei... podobno długo schnie ale teraz nie wiem czy mogę to dać do klatki czy po prostu wyrzucić... jak myślicie?
Karena - Pią Maj 04, 2012 12:38

Ajlonka, Zapytaj czym polakierował i nie dawaj do klatki zanim nie wyschnie.
Ajlonka - Pią Maj 04, 2012 12:42

Znalazłam w garażu Nobiles "Nobilak lakierobejca" więc to raczej to. Półki schną już 3 dni.
Sirius - Pią Maj 04, 2012 16:10

A ja kupiłam jako półki płytę pleksi, pan w Castorami mi ją pociął na wymiar. Teraz czekam na tatę z wiertarką i będę wieszać. Ciekawa jestem jak się sprawdzą.
valhalla - Sob Maj 05, 2012 09:19

Ajlonka, lakierobejca się trochę lepi nawet po wyschnięciu. Trzeba by pociągnąć to jeszcze jakimś lakierem, żeby przestało (tylko należy uważać, żeby nie rozpuścił bejcy :lol: )

Nie jest to najlepszy pomysł na impregnację półek do klatki szczurów, niestety :(

Ajlonka - Sob Maj 05, 2012 09:59

valhalla, na razie wyszorowałam i się nie kleją;) ale może to w jakimś stopniu zaszkodzić maluchom??
1kamilla1 - Wto Maj 29, 2012 08:21

chciałabym dołożyć moim szczurkom półkę do klatki. Pomyślałam o przerobieniu w tym celu plastikowej deski do krojenia. Znalazłam dwie oferty, które mnie interesują w Ikei, ale osobiście nie mam dostępu do tego sklepu i tutaj pytanie czy ktoś te deski widział na żywo i która bardziej się nada?
http://allegro.pl/ikea-le...2312301987.html (ta większa)
http://allegro.pl/deska-d...2343082853.html

Wolałabym tą większą, bo są dwie no i wiadomo, duże. Boję się jednak czy nie są za cienkie?

Ninek - Wto Maj 29, 2012 10:09

W mojej nowej klatce są prętowe półki. Chce je zostawić, bo są naprawdę fajne (wymiary, sposób montażu, itp).
No ale to, że prętowe mnie tak troche irytuje. O ile szczurom to jakoś specjalnie nie przeszkadza, tak mi już owszem :P
Myślicie, że materiałowe pokrowce zdałyby egzamin? Niekoniecznie na każdej półce (jest ich 5), ale chociaż na dwóch czy trzech.

1kamilla1 - Wto Maj 29, 2012 12:25

moje szczury lubią obsikiwać półki.. hamaki nie tak bardzo. U mnie by się pewnie nie sprawdziły, bo musiałyby być wymieniane co 2 dni. Plastikową półkę przecieram raz dziennie i spokój.
Ninek - Wto Maj 29, 2012 12:57

I tak całe szmaciane wyposażenie będzie wymieniane co 2-3 dni. Moje leją do hamaków bez skrupułów, na półki troche mniej.
Plastiku na to na pewno nie dam, bo nie mam nic co by miało brzegi. A bez brzegów siki będą spływały.
No i 3 szczury w klatce dobrej na 8 i gęsto urządzonej będą mniej 'wyczuwalne' :P