Klatki i wyposażenie - Półki
Ninek - Nie Kwi 08, 2012 14:26
Wystarczy odpowiednio zabezpieczyć pokój i nie będą właziły tam, gdzie im nie wolno. Swojego czasu nieźle to opatentowałam, ale zaraz po tym szczury dostały swój pokój i nie było więcej potrzebne.
AngelsDream - Nie Kwi 08, 2012 14:27
Pomogę linkiem: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=1441
W razie czego proszę tam kontynuować temat.
Kasik - Nie Kwi 08, 2012 14:27
smeg napisał/a: | A ciągłe zdejmowanie szczurów np. z łóżka współlokatorki kiedy mieszkałam w akademiku było tak męczące, że skracałam wybiegi do minimum - a szczury były wtedy 3, a nie 11. | Oj to prawda. W domu mam tak zabezpieczony pokój, że w zasadzie szczury nie za wiele mogą nabroić. Natomiast na stancji mam pełno miejsc, których nie mogę trwale zamknąć, oddzielić, i pilnowanie szczurów jest bardzo irytujące...
A co do półek - zgadzam się absolutnie, nie wyobrażam sobie czegoś, co przecieka. Nie dość, że zlatuje na dól, to jeszcze ciężko to wytrzeć. Ja jestem stanowczo na nie, zwłaszcza po półkach z prętów, gdzie mocz zastygał od spodu w kropelkach...
morowina - Wto Kwi 24, 2012 20:10
od jakiegoś czasu dodatkowe półki były dla mnie sporym problemem, ale wpadłam na przyjemny( ) pomysł...
może ktoś ma już podobne półki, ja swoje zrobiłam z bombonierki po Ferrero Rocher
może to drogie rozwiązanie (bo czekoladki kosztują ok 30 zł) ale jakże przyjemne i do tego uważam że bardzo estetyczne.
Zrobiłam im nawet test wytrzymałości i pod 2-kilowym ciężarkiem ledwie lekko się ugięły więc myślę że są ok dla ogonków...
Off-Topic: | Jedyny minus jaki zauważyłam - po takiej półce tyłek rośnie |
Karena - Wto Kwi 24, 2012 20:44
morowina, Proszę zmień załączniki na miniatury.
Ajlonka - Pią Maj 04, 2012 12:30
Ja dostałam dwie drewniane półki w gratisie do klatki... powiedziałam tacie, że trzeba to czymś zaimpregnować, polakierować czy coś... więc zabrał mi te półki i pomalował jakąś lakiero-bejcą... chciał dobrze ale teraz to strasznie śmierdzi lakierem i się klei... podobno długo schnie ale teraz nie wiem czy mogę to dać do klatki czy po prostu wyrzucić... jak myślicie?
Karena - Pią Maj 04, 2012 12:38
Ajlonka, Zapytaj czym polakierował i nie dawaj do klatki zanim nie wyschnie.
Ajlonka - Pią Maj 04, 2012 12:42
Znalazłam w garażu Nobiles "Nobilak lakierobejca" więc to raczej to. Półki schną już 3 dni.
Sirius - Pią Maj 04, 2012 16:10
A ja kupiłam jako półki płytę pleksi, pan w Castorami mi ją pociął na wymiar. Teraz czekam na tatę z wiertarką i będę wieszać. Ciekawa jestem jak się sprawdzą.
valhalla - Sob Maj 05, 2012 09:19
Ajlonka, lakierobejca się trochę lepi nawet po wyschnięciu. Trzeba by pociągnąć to jeszcze jakimś lakierem, żeby przestało (tylko należy uważać, żeby nie rozpuścił bejcy )
Nie jest to najlepszy pomysł na impregnację półek do klatki szczurów, niestety
Ajlonka - Sob Maj 05, 2012 09:59
valhalla, na razie wyszorowałam i się nie kleją;) ale może to w jakimś stopniu zaszkodzić maluchom??
1kamilla1 - Wto Maj 29, 2012 08:21
chciałabym dołożyć moim szczurkom półkę do klatki. Pomyślałam o przerobieniu w tym celu plastikowej deski do krojenia. Znalazłam dwie oferty, które mnie interesują w Ikei, ale osobiście nie mam dostępu do tego sklepu i tutaj pytanie czy ktoś te deski widział na żywo i która bardziej się nada?
http://allegro.pl/ikea-le...2312301987.html (ta większa)
http://allegro.pl/deska-d...2343082853.html
Wolałabym tą większą, bo są dwie no i wiadomo, duże. Boję się jednak czy nie są za cienkie?
Ninek - Wto Maj 29, 2012 10:09
W mojej nowej klatce są prętowe półki. Chce je zostawić, bo są naprawdę fajne (wymiary, sposób montażu, itp).
No ale to, że prętowe mnie tak troche irytuje. O ile szczurom to jakoś specjalnie nie przeszkadza, tak mi już owszem
Myślicie, że materiałowe pokrowce zdałyby egzamin? Niekoniecznie na każdej półce (jest ich 5), ale chociaż na dwóch czy trzech.
1kamilla1 - Wto Maj 29, 2012 12:25
moje szczury lubią obsikiwać półki.. hamaki nie tak bardzo. U mnie by się pewnie nie sprawdziły, bo musiałyby być wymieniane co 2 dni. Plastikową półkę przecieram raz dziennie i spokój.
Ninek - Wto Maj 29, 2012 12:57
I tak całe szmaciane wyposażenie będzie wymieniane co 2-3 dni. Moje leją do hamaków bez skrupułów, na półki troche mniej.
Plastiku na to na pewno nie dam, bo nie mam nic co by miało brzegi. A bez brzegów siki będą spływały.
No i 3 szczury w klatce dobrej na 8 i gęsto urządzonej będą mniej 'wyczuwalne'
|
|
|