O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory
aneczka1-13 - Pią Paź 21, 2011 20:25
I mam pytanie czy geny devil i dwarf są dominujące czy recensywne??
quagmire - Pią Paź 21, 2011 20:32
dwarf jest na pewno recesywny.
Nie mam pojęcia, jak się niesie devil i jak toto genetycznie wygląda
kefija - Wto Lis 15, 2011 14:57
spotkaliście się kiedyś ze szczurem czarnym-podpalanym?? bo mam w pamięci takiego widzianego kiedyś w sklepie...ale było to dawno i zaczęłam wątpić czy dobrze pamiętam..
wuwuna - Wto Lis 15, 2011 14:59
kefija napisał/a: | spotkaliście się kiedyś ze szczurem czarnym-podpalanym?? | w sklepie to pewnie najpewniej chory szczur, który zbrązowiał.. Bardzo często się tak dzieje.
Jeśli mówimy o podpalaniu takim jak u myszy to nie ma. Ale w tonacji szczura to są ogólnie. Typu czarny szczur-jasnoszary brzuch. Brązowy szczur-jasno popielaty brzuch.
L. - Wto Lis 15, 2011 15:01
kefija, nie ma takich szczurów na pewno.
na pewno widziałaś myszkę :) to nazywa sie black tan
kefija - Wto Lis 15, 2011 15:04
a szkoda...ładny byłby...i do psa by mi pasował
pszczoła - Wto Lis 15, 2011 15:08
A co z czarnym szczurem któremu dupka zrudziała/zbrązowiała? Już nie jestem ładnym "wystawowym" blackiem?
Pyl - Wto Lis 15, 2011 15:11
Off-Topic: | wuwuna napisał/a: | w sklepie to pewnie najpewniej chory szczur, który zbrązowiał.. Bardzo często się tak dzieje. |
wuwuna, to mnie zagięłaś... Tak mi przyszło do głowy - u koni występuje jaśnienie futra powiązane z brakami minerałów w organizmie. Czy ktoś wie czy u szczurów też jest to wpływ minerałów? Czy ktoś z studentów weterynarii może orientuje się jakie braki mogą powodować zmiany w ubarwieniu? |
L. - Wto Lis 15, 2011 15:16
Pyl, u szczurów tj. u samic przebarwienia powstają głównie hormonalnie - przynajmniej ja to zauważyłam u swoich i u żywym_t.
zazwyczaj jak samica jest:
- w okresie rui podczas wielokrotnego krycia
- albo w ciąży zaczyna mi rudzieć,
po odchowie młodych futro zaczyna wracać do normalności.
wuwuna - Wto Lis 15, 2011 15:18
Pyl napisał/a: | u koni występuje jaśnienie futra powiązane z brakami minerałów w organizmie. | To taka sama zależność.
Często zabiedzone szczury odratowywane, źle karmione białe są żółte, czarne, niebieskie brązowieją. (jako przykład, bo na innych kolorach może to być mniej widoczne po prostu)
Pyl - Wto Lis 15, 2011 15:50
Dzięki dziewczyny
A wiemy jakie minerały (a raczej braki jakich minerałów) odpowiadają za przebarwienia?
/Edit
wunia, przecież ja tym razem wcale nie marudzę o szczurzych kolorach
Azi - Śro Lis 16, 2011 15:17
kefija, ja sie spotkałam. Nawet z czyms ładniejszym! Czarny kaptur, który zamiast białego miał rudo-kasztanowe. No po prostu przesliczne i cały miocik taki...
Bylo to jakieś 6 lat temu na giełdzie zoologicznej przy Dworcu Świebodzkim we Wrocławiu. Szczury były zwyczajnie zafarbowane, bo standardowe nie szły
nezu - Śro Lis 16, 2011 20:06
Ja parę lat temu widziałam w sklepie TLENIONE czarne kaptury...
Tak, pociapane wodą utlenioną, tak że placami traciły czarny kolor, który rudział.
Mało tego, z podobnym przypadkiem spotkałam się też u zabranego z bazarku KOCIAKA....
kefija - Śro Lis 16, 2011 20:08
To jest możliwe, żeby ktoś dla zysku 7-8 zł sprzedawał zafarbowane szczurki?!?! Ja pamiętam, że to napewno nie były myszy. To był cały miot czarnych, podpalanych na rudo młodych szczurków - większych od myszy.
[ Dodano: Sro Lis 16, 2011 20:12 ]
Jeśli rzeczywiście ludzie są skłonni robić takie rzeczy to TO JEST CHORE!
Asmena - Śro Lis 16, 2011 20:33
kefija napisał/a: | To jest możliwe, żeby ktoś dla zysku 7-8 zł sprzedawał zafarbowane szczurki?!?! |
Jasne. I owszem, to jest chore.
|
|
|