Odżywianie - NIEPOLECANE karmy dla szczurów - temat ogólny
Devona - Śro Lut 10, 2010 12:22
Oli napisał/a: | Rat Nature VL | Z tą karmą jest u mnie taki problem, że jej nie jedzą wcale i nie skutkuje przetrzymanie, bo szczury wysypują ją z miski, sikają na nią, rozgniatają i mieszają ze ściółką . To samo z Rat Complete. Nie wiem, co im nie pasuje w tych karmach, bo VL dla wszystkich gryzoni, chomikowe czy świnkowe jedzą. Być może Rat Nature jest bardziej kaloryczna, raczej tego nie sprawdzę w najbliższym czasie, ale jeśli chodzi o Ucztę dla szczurów, to u mnie schodzi tak samo, jak Tima, przy czym Timę chyba bardziej lubią .
sachma - Śro Lut 10, 2010 12:43
Rat Nature VL jest najlepszą karmą jaką do tej pory karmiłam - niestety nie mogę nigdzie dostać worków 10-15-20kg.. bo nie opłaca mi się kupować worków 2.5kg bo to tydzień na moje stado.. więc kupuje Timme, schodzi jej trochę więcej, ale nie są to takie wielkie różnice, a i szczury ładne kupy mają no i timma się nie przejada - po 15kg RC VL szczury nie chciały już na to patrzeć, timme jedzą już 3 worek 15kg i nadal jedzą chętnie
Devona - Śro Lut 10, 2010 12:49
Sachma, jak jeszcze robiłam eksperymenty z Rat Nature, to w prawie każdym sklepie były dostępne worki 15-kilogramowe, a na pewno w zooplusie i planecie. sachma napisał/a: | szczury ładne kupy mają no i timma się nie przejada - po 15kg RC VL szczury nie chciały już na to patrzeć, timme jedzą już 3 worek 15kg i nadal jedzą chętnie | Też to zauważyłam. Nie dość, że karma się nie nudziła, to jeszcze nie było problemów z kupami, a wcześniej takie się zdarzały, szczególnie po Vitakrafcie.
Ja spróbowałam Uczty, bo przez jakiś czas była w takiej samej cenie, jak Tima i dopóki tyle kosztowała, to ją zamawiałam, później udało mi się u Oleczki kupić worek 20-kilogramowy Uczty, mam go już 1,5 miesiąca i dopiero teraz się kończy, ale Tima już w drodze .
sachma - Śro Lut 10, 2010 15:00
Devona, wiem, że były bo kupowałam - teraz nie ma nigdzie ani w animalii ani w zooplusie ani w planecie.. nie ma
Adeline - Pią Kwi 23, 2010 10:06
Vitapol to shit! Kupiłam 3litrowe wiadro karmy i teraz nie mam co z nim zrobić bo moje ogoniaste nie chciały tego tknąć
Sysa - Pią Kwi 23, 2010 10:07
Może da się to zasadzić na trawę albo ptakom rzucić?
Adeline - Śro Kwi 28, 2010 08:21
Dałam trochę sąsiadowi dla świnki morskiej. Nie ma tam mięsa więc nie powinno jej zaszkodzić. Z tego co mówił, też nie je wszystkiego tylko wybiera. Jak się wkurzę to wyrzucę obsrajmurom przez balkon Im może szkodzić albo nie. Mówcie co chcecie ale nienawidzę gołębi
bebe - Sob Maj 08, 2010 07:09
to ja dopiszę się do listy:
animals (za dużo podstawowego jedzenia w tym jest)
no i megan:za bardzo wszystko wybarwione jest,samica podczas karmienia młodych schudła mi na tej karmie,musiałam szybko zmienić na inną mieszankę tej firmy i na inną karmę
aneczka1-13 - Sob Maj 15, 2010 16:52
Ja na samym początku kupiłam Vitapol i mnóstwo tylko pszenicy,które mój szczurek w ogóle nie chciał jeść. no i oprócz tego schudł jeszcze na niej. Teraz karmię go XtraVitalem i jest okej bo tam nie ma aż tyle tej pszenicy.
Anomalia - Nie Maj 23, 2010 15:01
Tak, Vitapol zdecydowanie odpada!
Ostatnio chciałam wsypać karme do miski mojemu słodziakowi.
Otwieram paczkę - a tam mol, zajada się ziarnami! Z obrzydzeniem szybko całą paczkę wyrzuciłam do kosza.
Nie polecam!
Sombra - Sob Cze 19, 2010 15:42
--------------------------------------------------------------------------------
Uwaga na kolby Vitakraft !!! Zakupilam dzisiaj opakowanie kolb Vitakraf fitness otworzylam opakowanie a z niego wylecialo (stado zdażyłam naliczyc z 10 ) moli czy czegos a kolby cale w kokonach. Fuj !!!! Wyladowało w koszu . Nie polecam tej serii
Layla - Sob Cze 19, 2010 15:50
Nie polecam niczego Vitakraftu Szczurza karma ma paskudnie barwione zielone kulki, po których szczury miewają biegunki, karma jest pełna musli, za mało tam wartościowych składników.
Polaczka - Wto Lip 27, 2010 09:20
Nie polecam Uczty Szczura, mialam juz 2 opakowania.. I niestety, szczury mi na tej karmie WYCHUDLY . Malo skladnikow, duzo ziaren i troche 'wybieralam' bo bylo tego tak niewiele, ze i tak musialabym dokladac. W efekcie czego posiadam teraz pol wiaderka 'niczego' .. Teraz zakupie Time, bo ona ich przynajmniej ich nie posiada i nie mozna oszukac w skladzie, wymieszam z tym co zostalo, a zostalo mnostwo No, i moze na Selective tez sie pokusze.
Layla - Wto Lip 27, 2010 09:22
Moje to bardzo lubią
Polaczka - Wto Lip 27, 2010 09:46
Alez moje rowniez sie zajadaja.. Tylko ilosc ziaren jest x-krotnie wyzsza od reszty skladnikow. Szczury mi sie na tej karmie mecza. Jakbym na noc wsypala nie wybierajac, to bylyby nad ranem glodne Myslalam ze trefne opakowanie mi sie trafilo, ale w drugim to samo. W sumie juz na poczatku jak porownalam w domu Time do Uczty (zamawialam dla yss) to mnie uderzyla roznica.
A tak nawiasem mowiac, to ziarna nie obciazaja za mocno zoladka? Mysle, ze powinny byc dodatkiem, a nie przewaga w karmie Nie jest tak, ze one ziaren nie jedza/nie jadly - owszem, jakies luski zostawaly.. Ale jestem pewna, ze dieta prawidlowa nie byla. Ogonki powinny nabrac ladnego cialka, a sa bardzo drobne.. Miesiecy przybywa, a wagi nie Ja osobiscie sie zawiodlam, a wydalam sporo.
P.S
Tima i Selective - zamowione Po przetestowaniu zapewne trafia do drugiego dzialu
|
|
|