To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory

Azi - Nie Paź 02, 2011 08:37

Kasik napisał/a:
ale wszędzie, gdzie jest opis znaczenia berkshire, napisane jest, że białe muszą być też łapki...
bo muszą. Wystawowo i standardowo. A to, ze wygląd się dokładnie ze standardem nie zgadza, to rzecz najnormalniejsza na świecie.

berkshire - duża plama na brzuchu
irish - mała plama na brzuchu
english irish - mała plama na brzuchu pomiędzy przednimi łapami

to tak z grubsza, to tego białe łapy. Twój szczur może mieć tylko białe paliczki. A jak to jasny szczur, to możesz nie zauważać białych łap.

np. odmiana blazed, to charakterystyczne znamię pomiędzy oczami, a zdarzają się przesunięte, ukryte blazedy, które mają tylko np. plamę na nosie (bozajże Haze Rat'sTroop)

o szczura z idealnym znaczeniem, jeszcze trudniej niż o takie z idealnym kolorem, uszami, czy nawet sierścią ;)

Kasik - Nie Paź 02, 2011 10:39

Azi, akurat nie mój szczur ;) ale agouti chyba był. Jeszcze jedno pytanie mam właśnie odnośnie tej wielkości plamy w irishu i berkshire. Na stronce z umaszczeniami i znaczeniami irish był malutką plamką, jak oglądałam szczurki berkshire, to jednak ta plama jest dość duża, aż na boczki prawie. A jak będzie ze szczurkiem np. takim? To jest jeszcze standardowa plamka, czy już "za mała" na berkshire? Jak to wygląda, jak by to należało opisać?
Cegriiz - Nie Paź 02, 2011 11:31

Wydaje mi się, że też był by to berkshire. Plama jest wąska ale na długość całego brzuszka. Na irish to chyba za dużo białego?
Azi - Nie Paź 02, 2011 14:33

Kasik, berkshire

Kasik napisał/a:
jak oglądałam szczurki berkshire, to jednak ta plama jest dość duża, aż na boczki prawie
berkshire nie może wychodzić an boki. jak wychodzi an boki, to jest to banded.

i jeszcze jedno.... pamietajcie, że naprawde nie jest świętością to, co jest napisane na stronach internetowych ;) szczególnie takich, które powstały np. 10 lat temu i nie byly aktualizowane ;)

Kasik - Nie Paź 02, 2011 14:40

Azi, dzięki. Z tymi boczkami chodziło mi o coś takiego, jak to pierwsze zdjęcie, czyli że cały brzuch biały. Wiem, że nie jest świętością, ale skądś wiedzę czerpać trzeba i jakoś ją weryfikować ;)
Żelek^^ Drucik - Nie Paź 16, 2011 16:18

Ja mam pytanie odnośnie mojego szczurka, jest taki kawowy nie idealnie biały jak albinosy,choć ma czerwone oczka. Jaka to odmiana? Bo tak się ciągle zastanawiam :)
wuwuna - Nie Paź 16, 2011 16:21

Żelek^^ Drucik, bez zdjęcia w dobrej tonacji ci nie powiemy. :)
Żelek^^ Drucik - Nie Paź 16, 2011 17:54

OK,muszę zrobić dobre zdjecie :)

[ Dodano: Pon Paź 17, 2011 10:59 ]
Ok, on jest taka kawa ,a między Rudym.
Może tego nie widać ale np przy nosku jest biały,a maske ma już taką rudawą. Brzusio biały.
Matko na tej jednej fotce tak to wyszło jakbym go dusiła ale tak nie było :)

Cegriiz - Pon Paź 17, 2011 11:01

Topaz? Silver fawn?
Żelek^^ Drucik - Pon Paź 17, 2011 13:08

Silver fawn tak sobie przejrzałam i jest podobny,
Mao - Wto Paź 18, 2011 19:50

A ja mam takie "niewiadomoco" :| Óshi z boku wygląda jak banded, ale na brzuszku ma znaczenie:

Rozrysowane, bo mój aparat nie uchwyci białego znaczenia na jasnym syjamie.
Jak była malutka, wyglądała tak:

Hodowca określił jako berkshire (choc rodowodu jeszcze nie mam), ale jednak to białe na boczkach mnie zastanawia.

aneczka1-13 - Czw Paź 20, 2011 20:29

Ponieważ temat w którym zadałam wcześniej pytanie był nieodpowiedni to ponawiam je tutaj. Czym jest odmiana manx??
Karena - Czw Paź 20, 2011 20:30

aneczka1-13, juz dostałaś odpowiedź przecież .
bez ogona

aneczka1-13 - Czw Paź 20, 2011 20:32

Ale to jest to samo co tailess tylko inna nazwa czy jeszcze co innego??
wuwuna - Czw Paź 20, 2011 20:33

aneczka1-13 napisał/a:
Ale to jest to samo co tailess tylko inna nazwa czy jeszcze co innego??
to samo.