To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - NIEPOLECANE karmy dla szczurów - temat ogólny

Devona - Nie Lut 07, 2010 22:44

Clara napisał/a:
Megan bądź Tropfit
Wybór raczej średni, obie karmy są kiepskie jakościowo.
matrix360 - Pon Lut 08, 2010 01:07

Najlepsze to Versele Laga oraz Xtra Vital. Ja moim niczego innego nie daję. Zawsze kupuję dodatkowo na zapas, bo w zoologach to różnie bywa :/
Clara - Pon Lut 08, 2010 23:06

Devona napisał/a:
Wybór raczej średni, obie karmy są kiepskie jakościowo.

Też racja :| jednak tam gdzie mieszkam dużego wyboru co do karm dla szczurów nie ma :( Wolę poda im np Megan niż prymitywne żarcie z Tesco :wink:

Oli - Pon Lut 08, 2010 23:08

Clara, są jeszcze sklepy internetowe. ;) Ja mieszkam w Warszawie, a jedzenie zamawiam przez internet, bo nie dosyć, że taniej to i do domu dostarczają i wybór też większy.
Clara - Wto Lut 09, 2010 22:34

Ok :wink: Bardzo dziękuję za radę, zajrzę do sklepów internetowego.Postaram się poszukać coś o wiele lepszego. Tylko że nie bardzo orientuję się co najlepiej kupić :oops: Cena nie wchodzi w grę, a chce znaleźć pokarm, który będzie najbardziej wartościowy.
matrix360 - Śro Lut 10, 2010 07:03

Tak jak mówiłam - szukaj Versele Lagi i Xtra Vitalu - to są najlepsze ;)
cytryn007 - Śro Lut 10, 2010 10:03

Cytat:
w Meganie bardzo często jest pleśń, czego tak na oko nie widać, chyba że stoi dłużej i rozwinie się piękna zielona lub biała kołderka. To także jest niepolecana karma, nie dawaj jej szczurom.

Oli a skąd wiesz w takim razie, że ta pleśń tam jest? (to nie jest w złośliwym tonie) karmie ostatnio meganem bo wydawało mi się, że jest dość urozmaicony i ryż i ziarna ktore dziewuchy uwielbiaja, mialy wczesniej Veresele Laga i mocno wybiorczo podchodizly do jej skladu,a megan znika w całości niemal... dużo osób pisze ze niedobra, że chemia itp ale skad wy to wiecie?.... co dokładnie jest nie tak z nią bo ja np nie zauważyłam by była zepsuta, jest urozmaicona i szczurom smakuje, co w niej szkodzi szczurom? prosze tylko nie krzyczec na mnie...

Oli - Śro Lut 10, 2010 10:12

cytryn007 napisał/a:
Oli a skąd wiesz w takim razie, że ta pleśń tam jest?
bo są tam orzeszki ziemne to po pierwsze, a one w 99% są zainfekowane pleśnią (dlatego też należą do najbardziej uczulających ze wszystkich orzechów), cena Megana wskazuje na tanie źródła pochodzenia jej składników, a tym samym zapewne źle przechowywanych co też przyczynia się do zainfekowania pleśnią. A po trzecie już kilkanaście razy widziałam w sklepach Megan pokryty pleśnią (zarówno w hipermarketach jak i w "renomowanych" sklepach zoologicznych).

cytryn007 napisał/a:
karmie ostatnio meganem bo wydawało mi się, że jest dość urozmaicony i ryż i ziarna ktore dziewuchy uwielbiaja, mialy wczesniej Veresele Laga i mocno wybiorczo podchodizly do jej skladu,a megan znika w całości niemal...
to, że ma dużo w sobie, to nie znaczy, że jest dobra. No i pomyśl sobie w takich kategoriach - dzieci uwielbiają słodycze i na pewno jedzą je chętniej niż np. chleb z masłem, czy to oznacza, że należy je karmić słodyczami przede wszystkim?

cytryn007 napisał/a:
co dokładnie jest nie tak z nią bo ja np nie zauważyłam by była zepsuta, jest urozmaicona i szczurom smakuje, co w niej szkodzi szczurom?
o pleśni już napisałam, a w Meganie są jeszcze różne kolorowe cosie o barwach mocno jaskrawych, które nie wskazują na użycie naturalnych barwników. No i nie wiem jak widzisz to, że np. ryż nie jest wartościowy, jest zapychający, w Meganie są jakieś chlebki świętojańskie itp. rzeczy, które tak naprawdę mają się nijak do zbilansowanej diety szczurów. To tylko kilka przykładów, bo nie mam przed nosem pełnego składu Megana.
cytryn007 - Śro Lut 10, 2010 10:39

nie chce się kłocić ale....
-nie są chyba żle przechowywane (kupuje te w zamkniętych pojemnikach), a co do ceny to w pasażu kupywaliśmy za 9zł za 1l gdzie veresele laga 18zł za 800g, a litrze napewno nie ma więcej jak 500g (dmuchany ryz te chlebki ziarna leciutkie...) to ogólnie niewielka różnica w cenie

-czytałam już wcześniej o tych słodyczach właśnie i dlatego podsunełąm argument, że urozmaicona bo chyba nie wszytsko z tej karmy można uznać za 'szczurze słodyce' takie rzeczy jak np ziarna są we wszytskich karmach i na dodatek niemal dla wszystkich gryzoni ( a za ziarnami dziewuchy chyba najbardziej przepadaja)

-pytałam przed zakupem pracowników sklepu czym to barwione są te chrupki, że one tak intensywnie pomaranczowe i zielone są i zapewniał mnie, że tylko naturalnie i niczym szkodliwym dla szczurów. oczywiscie nie zakładam, że on jest guru tej sprawie, ale chcę wiedzieć skad forum wie, ze chemią to farbują?

sład megana:
marchew, ziemniaki, chleb świętojański, groch, pszenica, jęczmień, orzechy, słonecznik, kukurydza, ryż, ekstrudowane chrupki warzywno-zbożowe

analiza:
bialko 16%
włókno 12%
wapno 0.9%
tluszcze 5 %
popiol 6.7 %
fosfor 0.5%

nie traktuj tego jako podważanie Twojego zdania czy też ataku, po prostu chcę wiedzieć czy napewno powinnam zmienić karmę

EDIT

I JESZCZE JEDNO pomyślałam o zmaówieniu przez neta od razu większej ilości np
http://www.zooplus.pl/sho...farm/30834#more

lub: http://www.zooplus.pl/sho...tima/31175#more
ale np w obu są krwetki o których też nie czytałam najlepszych opini

czy te karmy są dobre czy niezbyt? bo mimo przejżenia całego tego tematu nie spotkałam się z krytyką ich

bo do versele laga nie wróce, szkoda mi pieniędzy na karme z któej wyjadaja mniej jak połowe, kupilam też taka skondensowaną co wygladała jak żwirek któy stosujemy też z veresle laga i nie ruszyły nawet mimo głodówki;/ a xtra vital jakoś niezbyt mi sie podoba.

Oli - Śro Lut 10, 2010 10:59

cytryn007 napisał/a:
nie są chyba żle przechowywane (kupuje te w zamkniętych pojemnikach)
ja nie pisałam o przechowywaniu w sklepie, ale zanim trafią do tego zamkniętego pojemnika.

cytryn007 napisał/a:
pytałam przed zakupem pracowników sklepu czym to barwione są te chrupki, że one tak intensywnie pomaranczowe i zielone są i zapewniał mnie, że tylko naturalnie i niczym szkodliwym dla szczurów
wiesz, pracownicy sklepów mówią też, że samotny szczur będzie szczęśliwy, że wszystkie rybki można trzymać razem, że welonce (złotej rybce) będzie dobrze w kuli bez dodatków, czy że gady nie potrzebują jakiejś specjalnej suplementacji, nie można też zapominać o fakcie sklepowym, że 5-6 tygodniowe szczury nie są w stanie zapłodnić. :]

cytryn007 napisał/a:
ale chcę wiedzieć skad forum wie, ze chemią to farbują?
gdyby to były naturalne barwniki to jak sama nazwa skazuje byłyby w naturalnych kolorach, a nie są. :wink: co byś osobiście wybrała: marchewkę w kolorze pomarańczowym takim stonowanym czy w oczojebnym? burak ciemnoróżowy, wręcz wpadający w fiolet czy w kolorach neonu?

cytryn007 napisał/a:
marchew
nie wiem gdzie tam jest ta marchew, jak wygląda, bo na pewno nie jak marchew

cytryn007 napisał/a:
ziemniaki
mało odżywcze, zapychające
cytryn007 napisał/a:
chleb świętojański
coś takiego nie występuje w naturalnej diecie i to wielu zwierząt, żaden z moich królików tego nie jadł, szczurom nie dawałam

cytryn007 napisał/a:
groch
wzdymający i niepolecany

cytryn007 napisał/a:
pszenica, jęczmień
na bank złej jakości, bo żeby cena byłą niska too muszą być jeszcze niższe koszty produkcji

cytryn007 napisał/a:
orzechy, słonecznik, kukurydza
wszystkie trzy składniki są tak naprawdę tuczące bardzo, orzechy dodatkowo mają pleśń w sobie

cytryn007 napisał/a:
ryż
dmuchany ryż jest zapychaczem

cytryn007 napisał/a:
ekstrudowane chrupki warzywno-zbożowe
to jest najlepsz h(k)it - ciekawe jakie to warzywa i zboża. :roll:

cytryn007 napisał/a:
nie traktuj tego jako podważanie Twojego zdania czy też ataku, po prostu chcę wiedzieć czy napewno powinnam zmienić karmę
odnoszę wrażenie, że nie chcesz wiedzieć dlaczego masz tym nie karmić, ale chcesz by ktoś tu napisał, że dobrze robisz karmiąc Meganem. Otóż nikt Ci tak nie napisze. Zrobisz jak zechcesz, ale ta karma nie jest dobrej jakości, niestety. Jak narazie się upierasz tylko.

cytryn007 napisał/a:
za 9zł za 1l gdzie veresele laga 18zł za 800g, a litrze napewno nie ma więcej jak 500g
kupiłaś kiedyś VL? jeśli nie to kup i zobacz jak jedynie optycznie wygląda karma, jak pachnie w porównaniu do Megana i skład też porównaj, ten procentowy.
cytryn007 - Śro Lut 10, 2010 11:13

Oli napisał/a:
odnoszę wrażenie, że nie chcesz wiedzieć dlaczego masz tym nie karmić, ale chcesz by ktoś tu napisał, że dobrze robisz karmiąc Meganem. Otóż nikt Ci tak nie napisze. Zrobisz jak zechcesz, ale ta karma nie jest dobrej jakości, niestety. Jak narazie się upierasz tylko.

masz racje -to tylko wrażenie. Nie upieram się tylko dopytuję ponieważ nie przyjmuję argumentów w stylu "tak jest bo ja tak mówie i już". Ty zawsze przyjmujesz wszystko bez szemrania bo ktoś tak mówi? ja lubie wiedzieć "dlaczego".
Oli napisał/a:
kupiłaś kiedyś VL? jeśli nie to kup i zobacz jak jedynie optycznie wygląda karma, jak pachnie w porównaniu do Megana i skład też porównaj, ten procentowy.

nie chce mi się powtarzać, przeczytaj dwa powyższe moje posty w obu pisałam, że kupowałam VL. ale chyba za bardzo się denerwujesz i nie doczytujesz :)

Oli - Śro Lut 10, 2010 11:18

cytryn007 napisał/a:
"tak jest bo ja tak mówie i już"
skoro nie jedna, a kilkanaście osób tak pisze, to musi coś w tym być. ;)

cytryn007 napisał/a:
ale chyba za bardzo się denerwujesz i nie doczytujesz :)
nie widziałaś jeszcze jak odpisuję jak się denerwuję :D jestem bardzo spokojna :) a to, że kupowałaś kiedyś to nie jest jednoznaczne z tym, że je w pełni oglądałaś, skład itp.

[ Dodano: Sro Lut 10, 2010 11:26 ]
porównaj sobie skład ;)

Białko surowe 17,5%
Tłuszcz surowy 9%
Popiół surowy 5%
Włókno surowe 7%
Wapń 0,60%
Fosfor 0,45%
Metionina 0,40%
Witamina A 12.000 IU/kg
Witamina D3 1.500 IU/kg
Witamina E 30 mg/kg
Miedź 9 mg/kg

szczególną uwagę zwróć na zawartość włókna i popiołu. Popiół to ta część karmy, która nie jest w ogółe przyswajana, a raczej ni ema żadnej wartości odżywczej. Włókno natomiast jest potrzebne do prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego i im zwierze bardziej roślinożerne tym więcej go potrzebuje (przypominam, że szczur jest wszystkożerny a nie roślinożerny) ,np. dużo włókna muszą zjadać świnki morskie, czy króliki.

Co do karm, które podałaś to osobiście Timy nie polecam, bo jest to dla mnie "pusta" karma. Szczury ją bardzo chętnie jedzą, ale moje pochłaniały jej ogromne ilości nie tyjąc przy tym, czyli analogicznie musiały więcej jej zjeść, by się nasycić. JR Farm to dobra firm, karmy ma dobre, ale akurat uczta z krabami jest kaloryczną karmą i ja ją kupuję jako uzupełnienie Rat Nature VL. Tak dla smaku można powiedzieć. Moje szczury jedzą też granulaty VL i since selective. Oczywiście nie wszystko naraz i nie każda klatka (stado mam jedno, ale podzielone na dwie klatki).

PALATINA - Śro Lut 10, 2010 11:56

siup.. (coby Cytryn doczytała Oli)
Devona - Śro Lut 10, 2010 12:13

Oli napisał/a:
Co do karm, które podałaś to osobiście Timy nie polecam, bo jest to dla mnie "pusta" karma. Szczury ją bardzo chętnie jedzą, ale moje pochłaniały jej ogromne ilości nie tyjąc przy tym, czyli analogicznie musiały więcej jej zjeść, by się nasycić.
Ja zaś Timę polecam, schodziło jej u mnie tyle samo, co Uczty dla szczurów JR Farm, a niekiedy Uczy schodziło więcej. Kupuję je na zmianę, kilka miesięcy była Uczta, teraz czekam na worek Timy.
Oli - Śro Lut 10, 2010 12:14

Devona napisał/a:
schodziło jej u mnie tyle samo, co Uczty dla szczurów JR Farm
zapomniałam dopisać, że ja miałam porównanie z Rat Nature VL.