To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Ogonowy offtopic - Szczury w mediach

Szura - Pon Lis 24, 2008 15:25

Lepszy taki, niż mordowanie. :roll:

Zawsze można przyłożyć się do zapobiegania poprzez zablokowanie dostępu dla dzikich gryzoni do domów. Kosztowne by to było, ale ważniejsze jest czyjeś życie niż kasa IMO.

Eruntale - Pon Lis 24, 2008 16:11

Lepszy, tak samo jak lepsze by bylo zrobienie pasnikow i ocieplanych domkow dla dzikusow, zeby do domow ludzkich nie wlazily, litosci.
W starych kamienicach ludzi nie stac czesto nawet na wymiane starych okien, a co tu mowic o 'zablokowaniu dostepu' dzikim gryzoniom - skoro im wystarczy najdrobniejsze pekniecie w murze, winorosl przy oknie...
Niezwykle mnie iryrtuje takie stwierdzenie 'zycie wazniejsze niz kasa'- ciekawa jestem ile osob przeszlo na fotosynteze i dobrze sie z tym ma, rozdawszy cale pieniadze na cala biede i ratowanie zycia szkodnikow :roll:

Szura - Pon Lis 24, 2008 16:25

A mnie irytuje, że zatrute szczury giną w niesamowitym cierpieniu lub przylepione, przerażone i wyczerpane giną z głodu.

Empatii trochę dla stworzeń z układem nerwowym, które czują.

Nikt nie jest idealny, ale to nie znaczy, żeby do pewnych ideałów nie dążyć, tym bardziej, jeśli przez nas cierpią inni.

Eruntale - Pon Lis 24, 2008 16:32

Idealy maja ta przykra pokrewnosc z utopiami ze nie dzialaja za dobrze w realnym swiecie.
Szczury dzikie sa szkodnikami. Szkodnikow sie nie dokarmia, nie dba o nie, szkodnikow sie pozbywa. Wszy tez czuja - z uprzejmosci dla ich ukladu nerwowego pozwolisz im sie na sobie zywic? Kleszcz tez musi papusiac- nadstawisz raczke dla boreliozy? Nikt nie mowi ze zabijanie szczura czy trucie go jest dobre. Nie jest. Ale momentami musi nastapic, tak ten swiat dziala- nie da wszystkich zwierzatek kochac, glaskac, tulic i calowac, to nie Disney.
Ponawiam pytanie, co chcialabys robic ze zlapanymi w zywolapke szczurami, gdize je wywozic, biorac pod uwage fakt ze sa to zwierzeta scisle przywiazane i lubiace towarzystwo czlowieka i w strone siedzib ludzkich ciagnace wrecz z magnetyczna sila?

Justka1 - Pon Lis 24, 2008 16:53

Szura napisał/a:
A mnie irytuje, że zatrute szczury giną w niesamowitym cierpieniu lub przylepione, przerażone i wyczerpane giną z głodu.

Empatii trochę dla stworzeń z układem nerwowym, które czują.

Nikt nie jest idealny, ale to nie znaczy, żeby do pewnych ideałów nie dążyć, tym bardziej, jeśli przez nas cierpią inni.

Zgadzam się z Szurą jak najbardziej.Jest prosty sposób by łapać szczury i je uśmiercać w sposób humanitarny...
Nic trudnego trochę pomyśleć,każdego złapanego szczura z żywołapkę na nie zatrute mięso po prostu przez kraty żywołapki uśpić tak jak w weterynarii się to robi,odpowiednimi środkami.
Szczury są bardzo inteligentne i żeby zabić wszystkie,trzeba odnalezć gniazdo,a co najgorsza wejść w nie i zabić osobniki.Szczury nie poruszają się całymi stadami,żeby można było je wytępić.
JAk widać ,na moim osiedlu,a raczej obok mojego są także szczury.
Mojej cioci syn niedawno został ugryziony przez jednego,bo szedł po swojego kota pod balkon.Wszedł na teren szczura,a ten po prostu ugryzł.W śmietnikach też są i naprawdę nie trudno je złapać i humanitarnie zabić.Trzeba tylko rozumu.

Tak wogóle polecam obejrzenie tego filmiku,o szczurach w Indiach ;) .
http://pl.youtube.com/wat...feature=related

Szura - Pon Lis 24, 2008 17:00

Eruntale napisał/a:
Idealy maja ta przykra pokrewnosc z utopiami ze nie dzialaja za dobrze w realnym swiecie.

Nie widzisz różnicy między ideałem a dążeniem do niego? Smutne.

Eruntale napisał/a:
Szczury dzikie sa szkodnikami.

Największymi szkodnikami to są ludzie. :roll:

Eruntale napisał/a:
Kleszcz tez musi papusiac- nadstawisz raczke dla boreliozy?

Znowu - jest różnica między obroną, a nieuzasadnionym nią morderstwem.

Eruntale napisał/a:
Ale momentami musi nastapic, tak ten swiat dziala

A nie musi.

Eruntale napisał/a:
Ponawiam pytanie, co chcialabys robic ze zlapanymi w zywolapke szczurami, gdize je wywozic, biorac pod uwage fakt ze sa to zwierzeta scisle przywiazane i lubiace towarzystwo czlowieka i w strone siedzib ludzkich ciagnace wrecz z magnetyczna sila?

Za miasto. A jeśli nie da się inaczej, to uśpić. Justka1 napisała chyba wystarczająco jasno. ;)

Eruntale - Pon Lis 24, 2008 17:16

Ja nie wierze w zaniechanie realizmu celem swoich idealow, takich czy innych. Nie wierze w dramatyczne pokrzykiwanie sloganami.
W pozbywaniu sie szkodnikow liczy sie efektywnosc metody i mozliwie tani koszt, bo liczba szkodnikow, w tym szczurow jest ogromna i ten odesetek ktory konczy w pulapkach czy jedzac trucizne tak czy siak jest mizerny. To raz. Dwa. Nie wierze ze dziki szczur ufnie wpelznie w zywolapke- sa to zwierzeta naprawde przebiegle- a juz na pewno nie uwierze ze inne szczury, ktore mogly to ogladac, czy choc wywachac- chetnie sie wczolgaja do metalowej klateczki.
Btw, 'za miastem' to mamy tak zwane wsie- gdzie szczury tepi sie w duzo bardziej okrutny i zdecydowany sposob.
I moze jeszcze ustalmy pewna rzecz:
Kod:
Szkodniki - nazwą tą określa się organizmy, których życiowa działalność przynosi straty dla gospodarki człowieka.

Natomiast przed samobojstwem z powodu ze mam karme taka, ze jestem czlowiekiem, na razie sie powstrzymam :>

Szura - Pon Lis 24, 2008 17:26

Eruntale napisał/a:
Nie wierze w dramatyczne pokrzykiwanie sloganami.

Dlatego nie pokrzykuję, tylko w miarę możliwości pomagam zwierzętom.

Eruntale napisał/a:
Natomiast przed samobojstwem z powodu ze mam karme taka, ze jestem czlowiekiem, na razie sie powstrzymam :>

Nie krępuj się. :D Ja tez się powstrzymam póki co. Za to się nie rozmnożę, i tak mamy przeludnienie.

Dla mnie ludzie jako gatunek są szkodnikami, którzy dewastują naszą planetę. Ale naprawdę, zbyt dużą wagę przykładamy do gatunku, a zbyt małą do jednostek. Gdybyśmy nie przejmowali się przetrwaniem gatunku, a lepiej zajęli się mieszkańcami Ziemi, to byłoby wspaniale. :)

Justka1 - Pon Lis 24, 2008 17:46

Eruntale napisał/a:

Btw, 'za miastem' to mamy tak zwane wsie- gdzie szczury tepi sie w duzo bardziej okrutny i zdecydowany sposob.

Tak,czasami ludzie uprawiają ratting z użyciem psów z grupy terrierów.To najskuteczniejsza metoda zwalczania szczurów na wsi jaką widziałam.Jednocześnie okrutna zarówno dla szczura jak i samego psa/ów.

Layla - Pon Lis 24, 2008 17:49

Przypominam, że to temat "Szczury w prasie" a nie o metodach tępienia gryzoni. Następne offtopy będą cięte.
Oli - Pon Lis 24, 2008 21:53

Szura napisał/a:
Albo truciznami, które nie powodują, że szczury umierają w wielkich cierpieniach.
Widać, że nie czytałaś tego artykułu i nie znasz się na dzikich szczurach. :] Trucizny, która nie działa z opóźnieniem (czyli takiej nie powodującej skrawienia wewnętrznego) nie zjedzą szczury. One wysyłają najniższego w hierarchii, by spróbował nowy pokarm - jeśli źle się od niego poczuje, czy zginie, żaden inny szczur tego nie tknie. :roll:

[ Dodano: Pon Lis 24, 2008 21:57 ]
Justka1 napisał/a:
naprawdę nie trudno je złapać i humanitarnie zabić.Trzeba tylko rozumu.
i kupę kasy. :]
Tatyka - Wto Lis 25, 2008 20:51

Szczerze to muszę się przyznać, ze ja wywaliłam dwa razy trutkę na szczury u koleżanki :P
falka - Śro Gru 17, 2008 09:21

Podpinam się do tematu, bo chciałam wam pokazać fragment książeczki "British Life" - a tam całe pół strony o szczurku :mrgreen:

Bema - Pon Lut 23, 2009 10:24
Temat postu: Ciekawostki o szczurach, ciekawostki z różnych półek ;)
Zakładam temat, licząc się z tym, że nie spotka się z zainteresowaniem i że są tematy podobne (szczury w prasie, telewizji etc.). Zamieszczajcie tu proszę ciekawe informacje o naszych milusińskich.

Wyczytałam w starym kalendarzu, że 25 % pożarów, których przyczyny są nieznane, powodują na świecie szczury :shock:

http://fakty.interia.pl/c...urow,1255021,18 Co można dostać w Bangladeszu za tępienie szczurów.

Anonymous - Pon Lut 23, 2009 11:48

Bema, jak sama zauwazyłaś taki temat juz jest, to co sama zamieściłaś mieści sie preciez w prasie. ;)