To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Higiena klatki

mmarcioszka - Wto Mar 26, 2013 22:21

U mnie niewiele dawał niestety, teraz używam tego http://m.zooplus.pl/shop/...uctGroupId=6805 i jest lepiej ;)
limomanka - Wto Mar 26, 2013 22:27

Dziewczyny, a jak z wydajnością tych preparatów?
mmarcioszka - Wto Mar 26, 2013 22:38

limomanka, ja myję tym wolierę, wszystkie półki i resztę wyposażenia co najmniej dwa razy w tygodniu i starcza mi butelka na ponad 2 miesiące.
nimka - Śro Mar 27, 2013 00:32

mmarcioszka napisał/a:
limomanka, ja myję tym wolierę, wszystkie półki i resztę wyposażenia co najmniej dwa razy w tygodniu i starcza mi butelka na ponad 2 miesiące.

a w jaki sposób? czyli: czy od razu (niemyte wcześniej - takie zasikane i zakupkane ;) ) spryskujesz tym preparatem i przykładowo papierowym ręcznikiem zbierasz? Czy najpierw myjesz np. mokrą szmatką (lub w ogóle w wannie) a dopiero na koniec przecierasz tym preparatem i zostawiasz niezmyty?

można ten płyn* zostawić w formie "niedoschniętej" na półkach/koszykach/sputniku w klatce czy szczury się potrują od nadmiaru preparatu?

*ten i inne tego rodzaju, np. ten który ja kupiłam.

mmarcioszka - Śro Mar 27, 2013 00:37

Najpierw przecieram mokrą szmatką(jak półki są czyste, to tylko papierowym ręcznikiem), później spryskuję i przecieram papierowym ręcznikiem. Raczej nie wyobrażam sobie tym psikać na zasikane półki i jeszcze nie wycierać :P
Ten preparat stosuję typowo do odświeżenia klatki w tygodniu.

wojsza - Śro Mar 27, 2013 22:29

mmarcioszka napisał/a:
U mnie niewiele dawał niestety, teraz używam tego http://m.zooplus.pl/shop/...uctGroupId=6805 i jest lepiej ;)

Sami używamy i preparat całkiem daje rade :)

LawinaPL - Śro Kwi 24, 2013 17:14

Ja klateczki im jesczie nie myłam tylko podłoże płynem do naczyń Ludwik xD Tak to klateczkę nową mają bo mam Remusia i klatkę 5 dni ^^ Emil'a dopiero 3 dni , ale jest coraz lepiej i maluszki rozwijają się razem ^^

Klatke umyje ,ale może za tydzień może dwa ^^ Jest czysta a maluchy siusiają tylko na ściółkę :aniolek2:

angelus - Śro Sie 21, 2013 22:13

jancia, Ogromnie dziękuję :)
Od kiedy zainwestowałam w myjkę parową sprzątanie idzie o wiele szybciej.
Wcześniej przy mniejszej klatce miałam problem z koszykami półkami i prętami bo mimo, że starałam się ścierać siuśki jak tylko się pojawiły, to zawsze coś przyschło i było odmaczanie i skrobanie. Myjka radzi sobie z tym błyskawicznie. Porządnie oparowuję tak, że ocieka wodą i zaraz wycieram do sucha. Siuśki pod wpływem temperatury trochę zalatują, ale potem mam piękną i pachnącą klatkę :)
Kupek nawet przy dwóch pannach jest faktycznie milion, ale było by ich tyle bez względu na wielkość klatki. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona i mogę się trochę pomęczyć ze sprzątaniem, jak widzę, że dziewczyny mają radochę z biegania, skakania i spania gdzie tylko sobie zamarzą :)

[ Komentarz dodany przez: smeg: Pią Sie 23, 2013 14:13 ]
Dyskusja przeniesiona z tematu Nasze klatki.

jancia - Śro Sie 21, 2013 22:22

angelus, a możesz mi polecić jakąś myjkę na pw? Ja Tommiego szybko obmywam w wannie, ale wiadomo, że to nie ta temperatura jak w myjce. A Twoje panny robią w kuwetki czy bobki trzaskają i w kuwetę i w półki?
angelus - Śro Sie 21, 2013 22:45

jancia, Zaraz sprawdzę jakiej mam firmy i ci podeślę.
Do kuwetki takiej narożnej nigdy nie nauczyły się robić, mimo, że chyba dwa miesiące z tym walczyłam.
Na szczęście robią tylko na podłogę klatki, najwięcej w rogu, ale ogólnie po całym dnie są rozsypane, na półkach czy hamakach, raz chyba znalazłam jeden pojedynczy bobek i na tym koniec :)

cornflakegirl - Czw Sie 22, 2013 07:50

angelus, ja bym też bardzo prosiła i link lub firmę tej myjki :D :D
limomanka - Czw Sie 22, 2013 13:43

cornflakegirl, jancia, też mam myjkę parową. Najbardziej popularna i najtańsza na Allegro jest ta firmy Clatronic - polecam, bo ma wymienne końcówki i używam jej do sprzątania w domu w ogóle, choć kupowałam głównie ze względu na klatkę :)
angelus - Czw Sie 22, 2013 17:07

Off-Topic:
limomanka, czyli dokładnie taka jak moja :)

cornflakegirl - Czw Sie 22, 2013 18:21

A jeszcze tak spytam jak ten wężyk? Wytrzymały jest? Ile już Wam służy?
limomanka - Czw Sie 22, 2013 18:25

Off-Topic:
Mam swoją od kwietnia - używam bardzo często. Wężyk wydaje się być ok - jest z wytrzymałego plastiku. Myjki można używać też bez wężyka, nakładając końcówkę bezpośrednio na myjkę.