To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?

Blacky - Wto Gru 21, 2010 13:19

Moje zwierzaki piją jedynie niegazowaną wodę mineralną. Szczerze mówiac nie wiedziałam, ze mozna dawać im też soczki czy herbate. Myslałam, ze raczej trzeba stronić od cukru. Ale skoro Wasze pija i mają sie dobrze, to i ja mogę z rzadka swoim nieco smaków dodać :)
Niamey - Wto Gru 21, 2010 13:24

Blacky, herbata nie zawiera cukru ;) tak samo jest wiele soków bez dodatku cukru
Madzial98 - Śro Gru 22, 2010 19:10

Ja zawsze daję szczurkom niegazowaną wodę mineralną. Myślę, że najlepiej jest ją dawać, ale oczywiście szczurki się ucieszą jeśli czasami damy im trochę herbaty lub soku bez cukru. :mrgreen:
Oli - Czw Gru 23, 2010 00:20

Madzial98, nie dawaj wody mineralnej, a źródlaną. Należy zwracać na to uwagę, gdyś woda mineralna jest sztucznie mineralizowana, co wcale zdrowe nie jest.
gusiek1 - Pią Gru 24, 2010 06:51

Nasze dziewczyny pują zwykłą wodę, ale pewnie sprawdzimy czy coś jeszcze im zasmakuje.
Mihoshi - Nie Gru 26, 2010 20:47

Przeleciałam przez temat i jestem szczerze zdziwiona O_o. Naprawdę nie myślałam, że można w ogóle dawać szczurkom do picia napoje typu Pysio i Kubuś... Zawsze kojarzyły mi się z bardzo dużą zawartością cukru i chemii różnego rodzaju (ta, wiem, że na butelce jest napisane "100% naturalne"... jakoś nie chce mi się wierzyć ;).

Swoim ogonom serwuje głównie wodę z 5l baniaków (tą, co ostatnio kupiłam, jest źródlana :), w ostateczności przegotowaną (czasami z dodatkiem vibovitu). Woda w kranach w Krakowie jest paskudnie twarda (skóra na mojej twarzy coś o tym wie :/) i po prostu niesmaczna, sama nie pije, szczurom nie daje ;).

Co do ostrych komentarzy wcześniej na temat urozmaicania ogonom picia: tak generalnie rzecz biorąc, to po co ludzie piją herbatę i kawę, colę itp? Przecież jest im całkowicie do życia nie potrzebna, mogliby samą wodę. A jednak piją, bo jest smaczne, bo urozmaicają, bo kawa czasami pozwala przeżyć senny dzień w pracy :D

Anonymous - Nie Gru 26, 2010 23:43

Mihoshi napisał/a:
Zawsze kojarzyły mi się z bardzo dużą zawartością cukru i chemii różnego rodzaju (ta, wiem, że na butelce jest napisane "100% naturalne"... jakoś nie chce mi się wierzyć ;) .
i masz rację, ja bym nie poleciła takich napojów, jak i wszystkich serków danio, jogurtów itp. Zawsze mnie zastanawia po co... zwierzę to nie człowiek.
Layla - Pon Gru 27, 2010 10:56

Viss napisał/a:
jak i wszystkich serków danio, jogurtów itp
Właśnie, wreszcie ktoś z frakcji "anty-danio" ;)
Niamey - Pon Gru 27, 2010 11:39

Off-Topic:
sama nie jadam danio więc też nie daję, czasem dostają smakiję, bo ma naprawdę porządny skład i dziecku też bym podała
uważam że jest sens podawania soków, żeby urozmaicić ogonom życie - jak miksuję banany, to im trochę odleję, jak mam jakiś bezcukrowy/organiczny soczek to też im trochę podam - po prostu zauważyłam jak błyskawicznie jest opróżniane poidło z vibovitem :) herbaty im nie daję bo to raczej nie dla szczurów (a może jakąś owocową im parzyć?), czasem wypijają mi z kubka i zjadają liście, ale to akurat jest bardzo dobra herbata zielona bez dodatków, więc nie powinna zaszkodzić.
gratis - Pon Gru 27, 2010 12:19

Niamey, moje ubóstwiają dziecięce soczki typu bobovity (kiedyś miałam jabłko z melisą). Teraz mamy dziecięcą bobovitę, ale w granulkach - typowo ziołową.
Herbatę zieloną też mają swoją. Kupowaną "specjalnie pod nich" - bez teiny, najdelikatniejsza, wg pani z herbaciarni nadająca się dla małych dzieci (swoją drogą była zachwycono-zdziwiona tym, że szczury lubią zieloną herbatę).

Ich koktajle to owoce zmiksowane z kocim mlekiem. Często tego nie dostają, przeważnie z okazji czyjejś pół-rocznicy, roku itd. :P

A o wodzie źródlanej/mineralnej nawet nie wiedziałam... Ou, naprawimy błąd.
Bo o przegotowanej kranówce nawet nie chce mi się mówic. Mimo gotowania kamenia w niej jest masakrycznie dużo. Taki bonus od Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. ;)

omry - Pon Gru 27, 2010 12:47

Moje piją wszystko :mrgreen:
Asica21 - Pon Gru 27, 2010 19:49

Moje maluchy piją właśnie przegotowaną wodę jak nie mam mineralnej w domu a obecnie Miśka jest trochę przeziębiona więc mają w poidełkach vibowit waniliowy...a i herbatą z mojego kubka też nie pogardzą :)
Blacky - Pon Gru 27, 2010 20:40

Niamey, moja herbatka obowiązkowo ocukrzona, a chciałam uraczyc je tym, co i ja połykam. Aczkolwiek postanowiłam, ze jednak pozostana przy wodzie. Ewentualnie czasem nieco soku marchwiowego do zlizania z paluchów dostana, ale na pewno nie często. Bo faktycznie, po co wlewać w ogonki to, czego nie potrzebują.
mikanek - Pon Sty 24, 2011 22:09

Moje pyśki tylko wodę (czasem z dodatkiem witamin) i od wielkiego dzwonu kubusia/pysia bo uwielbiają. Żadne herbatki nie posmakowały, ziółka również :wink:
kami-chan - Nie Lut 20, 2011 16:47

Ja mieszkam na wsi i moje szczurki pija prosto z kranu ( Praktycznie zero chemii a w mieście jest strasznie chlorowana :P ). Poza tym soczki warzywne i Vibovit :) Bardzo rzadko mleko możne z kilka razy piły :P :P