Mioty urodzone - rok 2014 - Miot N2 SunRat's - rezerwacje str.5
cornflakegirl - Nie Paź 16, 2016 12:12
Papi, limomanka, quagmire, Pyl, dziewczyny bardzo dziękuję Wam za ciepłe słowa, niestety nie zasłużyłam na nie
Przyszły wyniki sekcji Nutelli, przyczyną jej śmierci były ropnie na płucach, spowodowane najprawdopodobniej mykoplazmozą. To była ewidentnie moja wina, nie zauważyłam, że z nią dzieje się coś niedobrego, kilka dni wcześniej zaczęłam jej podawać beta glukan, bo troszkę zaczęła chrumkać, miałyśmy iść po szkoleniu w Krakowie do weta, bo nie miałby jej kto ewentualnie podawać leków, gdy nie nie było. Człowiek głupi jest po prostu... Przykro mi bardzo, że zawiodłam prócz Nutelki i siebie także Henioka i Emilkę.
Cała sekcja poniżej:
ORZECZENIE
Badaniem sekcyjnym stwierdzono:
1) zaschniętą wydzielinę koloru brunatnego w okolicy otworów nosowych;
2) rozlane guzowate zmiany płuca prawego, zlokalizowane wokół oskrzela głównego oraz wieloogniskowo w obrębie płata doczaszkowego, środkowego i doogonowego; obecny ponadto obrzęk płuc, przekrwienie opadowe płuca prawego, drobne białe zmiany wieloogniskowe w obrębie płuca prawego; ogniskowo w obrębie płata prawego i lewego obecna ostra rozedma śródmiąższowa;
3) powiększenie węzła chłonnego śródpiersiowego;
4) ogniskową zmianę guzowatą w endometrium;
5) przekrwienie wątroby.
Badaniem histopatologicznym stwierdzono:
1) w nerkach: przekrwienie, częściową lizę nabłonka kanalikowego;
2) w mięśniu sercowym: przekrwienie;
3) w endometrium: powierzchnia endometrium objęta lizą, w głębi endometrium obecne duże ognisko neutrofili, często zdegenerowanych, oraz mniej licznych makrofagów, centrum ogniska ulega masywnej martwicy, na obrzeżu ogniska nacieku obecny rozplem tkanki łącznej włóknistej; w obrębie endometrium obecne ponadto rozlane nacieki neutrofili i mniej licznych makrofagów; (ropień endometrium, rozlane zapalenie ropne endometrium);
4) w węźle chłonnym śródpiersiowym: rozlane nagromadzenie makrofagów oraz przekrwienie;
5) w płucach: duże zlewające się ogniska nacieku makrofagów, którym towarzyszą nieliczne neutrofile, na obrzeżach ognisk nacieku komórek zapalnych obecne pęcherzyki płucne w różnym stopniu nacieczone neutrofilami, makrofagami, niekiedy z bogatobiałkowym płynem wysiękowym z obecnością włóknika; obecne ponadto przekrwienie, wieloogniskowa ostra rozedma pęcherzykowa, okołonaczyniowe i okołooskrzelikowe nacieki makrofagów i mniej licznych limfocytów, ogniskowy rozplem tkanki łącznej włóknistej, ogniskowe zapadanie się pęcherzyków płucnych – niedodma; (przewlekłe masywne wieloogniskowe do zlewającego się ziarniniakowo-ropne zapalenie płuc);
6) w wątrobie: przekrwienie, umiarkowanego stopnia rozplem tkanki łącznej włóknistej oraz niewielkiego stopnia naciek limfocytów i plazmocytów w przestrzeniach bramno-żółciowych, wieloogniskowy zanik hepatocytów, w niektórych hepatocytach; stwierdzono obecność kariomegalii, zwyrodnienie wodniczkowe i tłuszczowe hepatocytów pojedynczych lub niewielkich skupisk hepatocytów.
Na podstawie badania sekcyjnego i histopatologicznego stwierdzono, że bezpośrednią przyczyną śmierci szczurzycy była niewydolność układu oddechowego spowodowana masywnym ziarniniakowo-ropnym zapaleniem płuc. Stwierdzone zapalenie ma najprawdopodobniej etiologię bakteryjną. W diagnostyce różnicowej uwzględnić należy przede wszystkim zakażenie Mycoplasma pulmonis oraz Streptococcus pneumoniae.
Protokół sporządziła: dr n. wet. Iwona Otrocka-Domagała
Papi - Nie Paź 16, 2016 12:28
cornflakegirl, na mykoplazmoze nie masz wpływu. Nie ma co myśleć co by było gdyby...kochasz swoje szczury i dbasz o nie. Nie da się wszystkiego przewidzieć i nie wiadomo czy moglabys cokolwiek zmienić. Trzymaj się cieplutko i nie obwiniaj się
quagmire - Pon Paź 17, 2016 09:56
cornflakegirl, oczywiście, że zasłużyłaś. Nie ma opcji, żeby zawsze wszystko zauważyć, gdy szczury tak doskonale potrafią ukrywać choroby.
Nie zarzucaj sobie absolutnie nic, serio.
limomanka - Pon Paź 17, 2016 10:44
cornflakegirl, wydaje mi się, że nie masz rentgena w oczach.
Nie zarzucaj sobie, że nie zauważyłaś niczego, dobrze wiemy, jak szczury potrafią się czaić z dolegliwościami
Trzymaj się
cornflakegirl - Pon Paź 17, 2016 21:00
Papi, quagmire, limomanka, dziękuję Wam. Naprawdę, chociaż zostanie mi to w pamięci. Póki co nie chcę mieć więcej szczurów, została mi moja wieczna tymczaska, najwredniejsze stworzenie jakie w życiu miałam. Przynajmniej cieszy się teraz nowym lokum.
Chciałabym bardzo podziękować Heniokowi i Emilce za powierzenie mi tak cudownych szczurów.
quagmire - Wto Gru 27, 2016 12:10
Kto z N-dzieciaków jeszcze w tym roku obchodził Święta z Wami?
Pati112 - Sob Sty 28, 2017 16:03
Hej, dzisiaj niestety musieliśmy pożegnać się z Natanem, miał 2 lata i 10 miesięcy.
|
|
|