Grupowe zamówienia z e-sklepów - E-sklepy dla zwierząt - co i jak?
Devona - Wto Cze 09, 2009 18:56
maris napisał/a: | Poszłam odebrać tylko z dowodem, bo nie dostałam awizo. | Ja dostałam awizo, że jedno z opakowań znajdujących się w paczce jest uszkodzone i muszę odebrać osobiście. Pocztę miałam za rogiem niemalże, ale nie przyniosłabym przecież 24-kilogramowej paczki do domu. Poprosiłam znajomą, u której wynajmołaliśmy pokój, żeby pojechała ze mną autem. Paczkę pocztowcy otworzyli po przekroczeniu granicy i dziwnym trafem okazało się, że jedno opakowanie jest uszkodzone, a zawartość wysypana. Na blankiecie, który był w skrzynce, źle napisali ilość opakowań i rodzaj produktów w paczce, bałam się odebrać, bo myślałam, że coś mi ukradli czy podmienili. Okazało się jednak, że po prostu źle policzyli (najwyraźniej nie opanowali obliczeń poniżej dziesięciu ) i niewłaściwie wywnioskowali po papierowym opakowaniu, że zawartość to ściółka (a w środku była karma). Odebrać musiałam w ciemno, bo inaczej moja paczka wróciłaby po prostu do Niemiec. Teoretycznie mogłam reklamować rozsypaną karmę w zooplusie, ale uszkodzona została malutka paczka jedzenia dla chomika, wysyłka do Niemiec kosztowałby mnie więcej niż ten pokarm . maris napisał/a: | Tzn. gdzie zadzwonić i podać numer? Do centrali polskiego GLS-a podając numer paczki? | Trzeba skontaktować się z firmą GLS w Twoim regionie, powinni podać Ci numer komórkowy obsługującego Twoją okolicę kuriera. Ja zadzwoniłam do niego i umówiłam się, że będzie się ze mną kontaktował przez przywiezieniem przesyłek (zamawiam regularnie w kilkutygodniowych odstępach czasu). Niekiedy facet przyjedzie bez zapowiedzi, np. ostatnio zostawił paczkę u sąsiadów, czym mnie rozwścieczył, ale zazwyczaj pamięta. Poza tym na stronie GLS po numerze paczki można sprawdzać status przesyłki. Jeżeli jest już w Twoim mieście, to będzie wyraźna informacja danego dnia rano, że zamierzają Ci ją dostarczyć i za pierwszym razem można starać się być w domu i dogadać się z kurierem bezpośrednio. To, czy dzwonią, zależy tylko od dobrej woli kuriera.
Oli - Wto Cze 09, 2009 19:04
Druga paczka przyszła o 18:30 kiedy mnie w domu nie było. Wiedziałam, że tak będzie i teraz 5kg karmy jakoś muszę do domu przytachać. Nie, dla mnie to było ostatnie zamówienie w zooplusie. Skoro nie jestem odosobnionym przypadkiem, to znaczy, że sklep nawala. Żałuję, że nie zamówiłam w animalii - tam niby drożej, ale przynajmniej na bank o określonej godzinie za koszt 5zł wszystko mi przywiozą do domu.
Devona - Wto Cze 09, 2009 19:22
Oli, ale ja nie powiadomiłam zooplusa o tym incydencie, pewnie inne osoby (oprócz maris, o której wiem, że zrobiła to na pewno) też nie. Działanie naszej poczty to nie jest ich wina.
Oli - Wto Cze 09, 2009 19:29
Devona, ale jeśli ja wybieram kuriera i płacę za niego więcej to nie spodziewam się, że paczkę mi przyniesie poczta polska. Ja po to biorę kuriera, by mi o określonej godzinie po konsultacji telefonicznej ze mną, przyniósł paczkę do domu, a nie bym po nią drałowała na pocztę.
Sklep powinien zadbać o wszystkie aspekty, także należyte dostarczenie paczki. Ja zamierzam to zgłosić. To tak jakby np. producent kiełbas mówił "co z tego, że przyprawy dostarczane mi do moich kiełbas są złej jakości, przecież ja robię dobre kiełbasy".
Devona - Wto Cze 09, 2009 19:38
Oli napisał/a: | Devona, ale jeśli ja wybieram kuriera i płacę za niego więcej to nie spodziewam się, że paczkę mi przyniesie poczta polska. Ja po to biorę kuriera, by mi o określonej godzinie po konsultacji telefonicznej ze mną, przyniósł paczkę do domu, a nie bym po nią drałowała na pocztę. | Przecież zooplus zleca na miejscu dostarczenie przesyłki firmie kurierskiej, a to, że firma ta jest własnością poczty, to przecież nie ich wina. Zreszta oni raczej nie mają tak fatalnych usług pocztowych, jak my, więc przypuszczalnie nie wiedzą, że dochodzi do takich sytuacji. Wcale nie płacisz tam więcej, bo przesyłka w zooplusie kosztuje 15 zł niezależnie od wybranej firmy i jest to jedna z najtańszych ofert, ponieważ masa zakupionych produtków może być dowolnie duża, zaś powyżej 100 zł przesyłka jest gratis. Poza tym może w innych miejscach w Polsce poczta działa lepiej niż u mnie, u Ciebie czy maris. Wina PP jest ewidentna, nieuczciwe jest obciążanie tym sklepu.
Oli - Wto Cze 09, 2009 19:41
Devona napisał/a: | Wcale nie płacisz tam więcej, bo przesyłka w zooplusie kosztuje 15 zł niezależnie od wybranej firmy i jest to jedna z najtańszych ofert, ponieważ masa zakupionych produtków może być dowolnie duża, zaś powyżej 100 zł przesyłka jest gratis. | No niestety, ale ja zapłaciłam 22zł mając zamówienie prawie za 300zł.
Devona - Wto Cze 09, 2009 19:49
Oli napisał/a: | No niestety, ale ja zapłaciłam 22zł mając zamówienie prawie za 300zł. | No co Ty mówisz?! Jeszcze nigdy nie zapłaciłam w zooplusie za przesyłkę, a miałam już wielopaczkowe zamówienia nawet za ponad 400 zł! Poniżej informacja skopiowana z ich strony Cytat: | # zamówienia od 99 zł - przesyłka gratis
# poniżej 99 zł - przesyłka 15 zł
# koszty dostawy niezależne od wagi i ilości paczek
# szybka dostawa GLS DHL w całej Polsce |
maris - Wto Cze 09, 2009 19:51
Devona napisał/a: |
maris napisał/a:
Tzn. gdzie zadzwonić i podać numer? Do centrali polskiego GLS-a podając numer paczki?
Trzeba skontaktować się z firmą GLS w Twoim regionie, powinni podać Ci numer komórkowy obsługującego Twoją okolicę kuriera. |
Devona, dzięki.
Oli napisał/a: | Ja zamierzam to zgłosić. |
Oli, zgłoś. W ciągu kilku godzin Ci odpiszą. Serwis kontaktowy mają na wysokim poziomie.
Oli - Wto Cze 09, 2009 19:51
Ja wiem jaka jest informacji i wiem za co płaciłam. Z resztą nieważne - ja nie polecam i takie moje prawo.
maris - Wto Cze 09, 2009 19:55
Oli, 22 zł? To naprawdę dziwne... Ja też (jak Devona) nigdy nie zapłaciłam nic za przesyłkę zamawiając powyżej 100zł.
Devona - Wto Cze 09, 2009 19:55
Oli napisał/a: | Z resztą nieważne - ja nie polecam i takie moje prawo. | Oczywiście, że takie jest Twoje prawo, ale może daj najpierw sklepowi szansę na reakcję, zanim napiszesz coś tak niepochlebnego?
Rozumiem, że nie chcesz napisać, czemu zapłaciłaś za przesyłkę?
Oli - Wto Cze 09, 2009 19:59
Devona napisał/a: | Rozumiem, że nie chcesz napisać, czemu zapłaciłaś za przesyłkę? | A skąd ja to mam niby wiedzieć?
Devona napisał/a: | ale może daj najpierw sklepowi szansę na reakcję, zanim napiszesz coś tak niepochlebnego? | Na jaką reakcję? Miał być kurier, była poczta polska, mam uszkodzoną klatkę i niekompletną, brak karmy i muszę ją sobie odebrać z poczty, która jest dwa przystanki autobusowe ode mnie tylko niestety bez autobusu, czyli mam przynajmniej 20min spacerku z paczką 5kg. Dla mnie to aż nad to.
Devona - Wto Cze 09, 2009 20:07
Oli napisał/a: | A skąd ja to mam niby wiedzieć? | Nie zapytałaś o to i zapłaciłaś? Oli napisał/a: | Na jaką reakcję? Miał być kurier, była poczta polska, mam uszkodzoną klatkę i niekompletną, brak karmy i muszę ją sobie odebrać z poczty, która jest dwa przystanki autobusowe ode mnie tylko niestety bez autobusu, czyli mam przynajmniej 20min spacerku z paczką 5kg. Dla mnie to aż nad to. | Przecież większość wymienionych zarzutów jest winą Poczty Polskiej i niemieckiego DHL, a nie sklepu. Powinnaś im to zgłosić i dać sklepowi szansę na rekompensatę. Taka krytyka jest w moim odczuciu niekonstruktywna. Czego brakowało w przesyłce?
Hanka_i_Medyk - Wto Cze 09, 2009 20:46
Nie da się ukryć, że wszystkie problemy wynikają z zasad działania niemieckiego DHL. Sklep nie ma tu nic do gadania.
Oli - Wto Cze 09, 2009 20:54
Ja nie przeczę, że winą sklepu jest wadliwe dostarczenie, ale winą sklepu jest robienie interesów z taką firmą i tym samym robienie klientów w konia. Mało tego, jeszcze mój czas marnują.
W paczce brakowało instrukcji montażu, może niezbyt "cenna" rzecz, ale jednak paczka niekompletna. I w ogóle nie byłą zapakowana odpowiednio - metalowe części klatki dzięki temu porysowały kuwetę, która na dodatek była brudna (miała piasek). Jak zamawiałam casitę 80 w animalii to zupełnie inaczej była klatka zapakowana, wyglądała na oryginalnie zapakowaną.
|
|
|