To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory

Cegriiz - Pon Wrz 19, 2011 17:02

wrona99 napisał/a:
kurcze.. Możecie mi wyjaśnić jak to będzie z moim Shadow'em. Wydaje się być czarny, ale jak się go gmera to widać że sierść nie jest jednolita, widać i siwe włoski ale i tak jakby przy skórze włosy były jaśniejsze. No i ma właśnie białe łapki, koniec ogona i białe serduszko na piersi.

Wiesz co, mi też się wydawało, że Lilith jest czarna. Ale teraz po przyjrzeniu się jej wydaje mi się po prostu bardzo ciemno brązowa (chocolate?), przy skórze ma popielate a gdzieniegdzie włoski ma czarne.
Na zdjęciu brzucho Twojego Shadow'a wydaje się brązowe... Chyba, ze jestem daltonistką :D

Asmena - Pon Wrz 19, 2011 18:02

Dziewczyny, a macie rasowe szczury? Bo ja nie widziałam nierasowego, który byłby idealnie czarny :P
Niamey - Pon Wrz 19, 2011 18:41

większość czarnych szczurów rudzieje i ma białe włoski. Nie wierzę w genetycznego chocolata z przypadku :)
aneczka1-13 - Pon Wrz 19, 2011 19:37

a silvered black nie wchodzi w grę??
Niamey - Pon Wrz 19, 2011 20:28

silvered to szczur o równomiernych i stanowiącym co najmniej 50% "posrebrzeniu". Nie każdy szczur z białymi włosami to silvered, a zaryzykowałabym nawet tezę, że niewiele z nich to silveredy.
Cegriiz - Wto Wrz 20, 2011 12:47

Niamey napisał/a:
większość czarnych szczurów rudzieje i ma białe włoski. Nie wierzę w genetycznego chocolata z przypadku :)

W wieku 6 tygodni by już rudziała, gdy ma jeszcze dziecięce futro? Nie zmienia futra, nie jest też rasowa. Czarna z pewnością też nie jest. Trzech osób pytałam, czy jest czarna, zgodnie powiedzieli, że nie ma mowy :P Jest jednolicie ubarwiona :)

Niamey - Wto Wrz 20, 2011 14:17

Cegriiz, nie widziałam Twojego szczura na żywo ani na zdjęciu, nie wiem nic o umaszczeniu rodziców/rodzeństwa, więc nie będę udawać wróżki :) Powiem Ci tylko, że moje (genetycznie) czarne szczury były nazywane przez postronne osoby najróżniejszymi kolorami i rzadko był to "czarny" :) Słabą czekoladę ciężko odróżnić od słabego czarnego, jeśli się nie zna przodków.
Ponadto wystarczy, że czarny szczur niesie jakieś recesywy i może to znaleźć odbicie na wyglądzie jego sierści.

Asmena - Wto Wrz 20, 2011 17:54

Cegriiz, moja Chibi jest black, a na oko też jest ciemnobrązowa ;) Szczury nierasowe nie mają tak ładnego koloru. Porównaj sobie moją Chibi z czarnulkami np. Nakashy- jej szczurki to prawdziwe węgielki, ale są rasowe ;)
Cegriiz - Wto Wrz 20, 2011 21:33

czyli mam czarnego berkshire 'a w kolorze brązowym :D Cudo :D Zresztą zobaczymy co z niej wyrośnie, bo na razie jest mała. Może się zdecyduje jaki kolor wybiera :P
Nakasha - Sob Wrz 24, 2011 09:59

Cegriiz, jeśli czarny szczur niesie recesywne geny innych kolorów, to może być ciemnobrązowy lub ciemnoszary. Tak naprawdę trudno o pięknego blacka, nawet wśród rasowych szczurów. ;)
Cegriiz - Wto Wrz 27, 2011 11:22

Nakasha napisał/a:
Cegriiz, jeśli czarny szczur niesie recesywne geny innych kolorów, to może być ciemnobrązowy lub ciemnoszary. Tak naprawdę trudno o pięknego blacka, nawet wśród rasowych szczurów. ;)

Dzięki :) Teraz miała pierwsze linienie (6 tyg. ? O.0) i trochę kolor jej się zmienił. Jest bardziej czarno - szara niż brązowa.

olique - Śro Wrz 28, 2011 12:43

Mam do was pytanie. Nie wiem jak określić wygląd mojego szczurka: biały, główka i kawałek plecków (mniej więcej do łopatek) jaśniutko szara (srebrzysta?), bez pręgi, jedynie na pleckach ma trzy plamki w kolorze główki, a z kolei nosek rozjaśniony prawie do białego.
Dodam, że sierść jest bardzo jedwabista, a w oczkach, choć na początku wydają się czarne, widać głęboko kolor rubinowy.

Bazując na opisach i rysunkach tu dostępnych: http://szczuryiszczurki.b...1-30,index.html
wydaje mi się, że znaczenia to bareback, a oczka są dark ruby. Ale co z resztą? Kolorem sierści i jej rodzajem?

Kasik - Śro Wrz 28, 2011 14:21

A ja mam pytanie. Co ze szczurem, który ma białą łatkę na brzuchu i tylko na brzuchu? Bo ja już nie wiem, czytam i czytam, ale np. berkshire musi mieć białe łapki, a irish to trójkącik. To jak to będzie? To jest coś, jak na drugim obrazku berkshire http://www.spoiledratten.com/breedingrats6.html, ale wszędzie, gdzie jest opis znaczenia berkshire, napisane jest, że białe muszą być też łapki... :drap:
Asmena - Śro Wrz 28, 2011 20:14

Kasik, zawsze może być po prostu niestandardowy ;)
Cegriiz - Sob Paź 01, 2011 23:09

olique, a może jakieś zdjęcie?