O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory
Cegriiz - Pon Wrz 19, 2011 17:02
wrona99 napisał/a: | kurcze.. Możecie mi wyjaśnić jak to będzie z moim Shadow'em. Wydaje się być czarny, ale jak się go gmera to widać że sierść nie jest jednolita, widać i siwe włoski ale i tak jakby przy skórze włosy były jaśniejsze. No i ma właśnie białe łapki, koniec ogona i białe serduszko na piersi. |
Wiesz co, mi też się wydawało, że Lilith jest czarna. Ale teraz po przyjrzeniu się jej wydaje mi się po prostu bardzo ciemno brązowa (chocolate?), przy skórze ma popielate a gdzieniegdzie włoski ma czarne.
Na zdjęciu brzucho Twojego Shadow'a wydaje się brązowe... Chyba, ze jestem daltonistką
Asmena - Pon Wrz 19, 2011 18:02
Dziewczyny, a macie rasowe szczury? Bo ja nie widziałam nierasowego, który byłby idealnie czarny
Niamey - Pon Wrz 19, 2011 18:41
większość czarnych szczurów rudzieje i ma białe włoski. Nie wierzę w genetycznego chocolata z przypadku
aneczka1-13 - Pon Wrz 19, 2011 19:37
a silvered black nie wchodzi w grę??
Niamey - Pon Wrz 19, 2011 20:28
silvered to szczur o równomiernych i stanowiącym co najmniej 50% "posrebrzeniu". Nie każdy szczur z białymi włosami to silvered, a zaryzykowałabym nawet tezę, że niewiele z nich to silveredy.
Cegriiz - Wto Wrz 20, 2011 12:47
Niamey napisał/a: | większość czarnych szczurów rudzieje i ma białe włoski. Nie wierzę w genetycznego chocolata z przypadku |
W wieku 6 tygodni by już rudziała, gdy ma jeszcze dziecięce futro? Nie zmienia futra, nie jest też rasowa. Czarna z pewnością też nie jest. Trzech osób pytałam, czy jest czarna, zgodnie powiedzieli, że nie ma mowy Jest jednolicie ubarwiona
Niamey - Wto Wrz 20, 2011 14:17
Cegriiz, nie widziałam Twojego szczura na żywo ani na zdjęciu, nie wiem nic o umaszczeniu rodziców/rodzeństwa, więc nie będę udawać wróżki Powiem Ci tylko, że moje (genetycznie) czarne szczury były nazywane przez postronne osoby najróżniejszymi kolorami i rzadko był to "czarny" Słabą czekoladę ciężko odróżnić od słabego czarnego, jeśli się nie zna przodków.
Ponadto wystarczy, że czarny szczur niesie jakieś recesywy i może to znaleźć odbicie na wyglądzie jego sierści.
Asmena - Wto Wrz 20, 2011 17:54
Cegriiz, moja Chibi jest black, a na oko też jest ciemnobrązowa Szczury nierasowe nie mają tak ładnego koloru. Porównaj sobie moją Chibi z czarnulkami np. Nakashy- jej szczurki to prawdziwe węgielki, ale są rasowe
Cegriiz - Wto Wrz 20, 2011 21:33
czyli mam czarnego berkshire 'a w kolorze brązowym Cudo Zresztą zobaczymy co z niej wyrośnie, bo na razie jest mała. Może się zdecyduje jaki kolor wybiera
Nakasha - Sob Wrz 24, 2011 09:59
Cegriiz, jeśli czarny szczur niesie recesywne geny innych kolorów, to może być ciemnobrązowy lub ciemnoszary. Tak naprawdę trudno o pięknego blacka, nawet wśród rasowych szczurów.
Cegriiz - Wto Wrz 27, 2011 11:22
Nakasha napisał/a: | Cegriiz, jeśli czarny szczur niesie recesywne geny innych kolorów, to może być ciemnobrązowy lub ciemnoszary. Tak naprawdę trudno o pięknego blacka, nawet wśród rasowych szczurów. |
Dzięki Teraz miała pierwsze linienie (6 tyg. ? O.0) i trochę kolor jej się zmienił. Jest bardziej czarno - szara niż brązowa.
olique - Śro Wrz 28, 2011 12:43
Mam do was pytanie. Nie wiem jak określić wygląd mojego szczurka: biały, główka i kawałek plecków (mniej więcej do łopatek) jaśniutko szara (srebrzysta?), bez pręgi, jedynie na pleckach ma trzy plamki w kolorze główki, a z kolei nosek rozjaśniony prawie do białego.
Dodam, że sierść jest bardzo jedwabista, a w oczkach, choć na początku wydają się czarne, widać głęboko kolor rubinowy.
Bazując na opisach i rysunkach tu dostępnych: http://szczuryiszczurki.b...1-30,index.html
wydaje mi się, że znaczenia to bareback, a oczka są dark ruby. Ale co z resztą? Kolorem sierści i jej rodzajem?
Kasik - Śro Wrz 28, 2011 14:21
A ja mam pytanie. Co ze szczurem, który ma białą łatkę na brzuchu i tylko na brzuchu? Bo ja już nie wiem, czytam i czytam, ale np. berkshire musi mieć białe łapki, a irish to trójkącik. To jak to będzie? To jest coś, jak na drugim obrazku berkshire http://www.spoiledratten.com/breedingrats6.html, ale wszędzie, gdzie jest opis znaczenia berkshire, napisane jest, że białe muszą być też łapki...
Asmena - Śro Wrz 28, 2011 20:14
Kasik, zawsze może być po prostu niestandardowy
Cegriiz - Sob Paź 01, 2011 23:09
olique, a może jakieś zdjęcie?
|
|
|