Higiena i pielęgnacja - Higiena klatki
natkapatka - Pią Cze 08, 2012 10:09
Ja wczoraj uzyłam moich dwóch zapachów czyli zielonej herbaty z gruszka i owocowej pasji i mi się zapachy podobają. Na poczatku są intensywne i trzeba chwilkę odczekać, ale potem ładnie pachnie. Ja akurat sie wstrzeliłam z zapachy, które lubię. Podobał mi się też od Kasik ten zapach z liczi Fajny sposób na ładny zapach w pokoju zwłaszcza jak spodziewamy się gości
Vitopar stosuję podobnie jak smeg.
dudzia - Pią Cze 08, 2012 23:05
Olejek ma skład: aqua, isopropyl alcohol, , ethyl alcohol, parfum.
Do użycia tylko na powierzchnie (nie w powietrze). Nie uczula, drażniący, łatwopalny. Nie wiem jak się mają te składniki co do zwierząt, ale odkąd w środę zmarła mi nagle w klatce Agatka, to mam milion scenariuszy przed oczami i tego preparatu nie użyję póki ktoś nie zapewni mnie o jego bezpieczeństwie. psikam zazwyczaj plastikowe puste kuwety i dokładnie wycieram ręcznikami papierowym, szczury nie wykazywały zainteresowania.
katasza - Czw Cze 14, 2012 14:33
kupilam dzisiaj ten olejek kala chanti o zapachu zielonej herbaty i vitopar. nigdy tego nie uzywalam, ale w wakacje jade z ogonami do mamy, a ona zawsze narzeka na smrod, mam nadzieje ze chociaz troche pomoze.
Aśśś - Czw Cze 14, 2012 18:26
Też dzisiaj kupiłam Vitopar fresh i olejki: owocowa pasja i zielona herbata z gruszką. Zobaczymy jak się spiszą
katasza - Pon Cze 18, 2012 11:13
przyszedl vitopar. moge po prostu nim popsikac polki i przetrzec czy trzeba to pozniej splukac?
Karena - Pon Cze 18, 2012 11:22
katasza, ja nie spłukuje psikam i przecieram.
katasza - Pon Cze 18, 2012 14:47
dzieki.
Cos czuje ze nie obejde sie teraz bez vitoparu. Bylam w szoku jak psiknelam na osikana polke, ktora bylo czuc z 5 metrow, a po samym tylko psiknieciu zapach zniknal! Cos cudownego.
Tym olejkiem tez popsikalam,a le chyba rozrobie go z woda, bo dosc mocno czuc.
Aśśś - Wto Cze 19, 2012 11:21
Olejki już mam
Hmm... zielona herbata to zdecydowanie coś dla mnie lekki, bardzo przyjemny zapach
Natomiast owocowa pasja... po pierwszym użyciu dałam sobie spokój, bo jest zbyt słodka, dusząca wręcz. Może rozcieńczenie w wodzie coś pomoże?
Ajlonka - Wto Cze 19, 2012 12:34
Ja chyba najpierw wypróbuję Vitopar... mam pewnie obawy co do olejków... Olejki może i owszem, ale do pokoju, żeby ładnie pachniało... ale chyba nie odważę się spryskać im klatki...
jancia - Sob Cze 23, 2012 22:20
smeg napisał/a: | Vitopar nie nadaje ładnego zapachu, tylko neutralizuje nieprzyjemny. Spryskuję nim czasem wnętrze szuflady z gołego drewna, do której wchodzą szczury - dość dobrze zabija zapach odchodów. Przecieram nim też biurka w pokoju po wybiegu. W klatce raczej rzadko go używam, ewentualnie stosuję na szmatce do czyszczenia prętów, bo mojej klatki nie dam rady włożyć pod prysznic | ja psikam Vitoparem śmiało w kuwetę z żwirkiem. Parujące kupska w "pigwie" nie są najmilszym zapachem...szczególnie jak każdy walnie po 5 batonów co godzinę zauważyłam, że Vitopar jest dla mojego stada obojętny i mogę psiknąć na szczynki nawet jak chłopcy są w klatce
[ Dodano: Pon Lip 09, 2012 21:42 ]
zamówiłam takie cuś : http://www.nokaut.pl/scio...lesny-250g.html
czy ktoś z Was coś takiego sypał? Otworzyłam i zajeżdża tanim odświeżaczem leśnym do kibli i dość chemicznie.... taki komentarz producenta " Zastosowana kompozycja zapachowa pozostawia przyjemny aromat, nie wpływając na samopoczucie zwierząt. Produkt w pełnio biodegradowalny."...
Majszczur - Wto Lip 10, 2012 09:13
Ja zrezygnowałam z Vitoparu.
33-35zł za 500ml, które znikały w błyskawicznym tempie, skutecznie mnie zniechęciło, tym bardziej, że efekt nie był taki jakiego oczekiwałam.
Teraz mam zamiar przetestować Fresh Breeze (firmy Tropiclean) .
Dystrybutor karmy którą zamawiam dla psa ma ten preparat w ofercie. 55zł za 1 litr. Wkrótce dam znać czy warto. Chyba, że już ktoś próbował tylko przeoczyłam?
jancia - Wto Lip 10, 2012 20:34
Majszczur napisał/a: | 33-35zł za 500ml, które znikały w błyskawicznym tempie | tak - to prawda...u mnie zdał test, ale finansowo wyszedłby mnie ok 60 zł za mies. Można by zamówić koncentrat- Taivas mówiła, że lepiej wychodzi....słyszałam jeszcze o "Urine Off" , że dobre Tymczasem polecam ten leśny neutralizator...w powietrzu nie śmierdzi kupą tylko leśnym kiblowym zapachem, ale zawsze lepiej
Agniesha - Wto Lip 24, 2012 10:16
No to taki koncentrat gdzie możnaby kupić? Bo faktycznie bardziej się opłaca.
[ Dodano: Nie Sie 05, 2012 13:13 ]
Podbijam.
I dodatkowo wie ktoś gdzie w Szczecinie można kupić taki płyn? Bo w sumie zanim mi przyjdzie to potrwa, a ja bym dziś mogła go już polecieć kupić.
smeg - Pią Sie 31, 2012 10:15
Ostatnio wypróbowałam Savic Refresh'R z zooplusa: http://www.zooplus.pl/sho...z_kuwety/189885 . Wcześniej używałam Vitoparu i byłam bardzo zadowolona, a ten odświeżacz moim zdaniem jest chyba jeszcze lepszy Nie różni się dużo, też rozkłada brzydkie zapachy, ale do tego ma jeszcze swój przyjemny zapaszek i wydaje mi się, że lepiej dzięki temu odświeża. Jedynie, w przeciwieństwie do Vitoparu, nie psikam nim podczas obecności szczurów w klatce (a raczej kiedy łażą po aktualnie zmywanej półce, na drugim końcu klatki mogą sobie siedzieć ), bo w dużym stężeniu od razu po psiknięciu zapach nieco drażni. Po przetarciu szmatką jest już ok
nimka - Wto Mar 26, 2013 19:58
Używał ktoś tego preparatu?
http://www.swiatkarm.pl/p...50ml,15810.html
Ja właśnie kupiłam (za 13 zł takie opakowanie, w promocji było, bo zbliżał się termin ważności).
Spryskałam już umyte powierzchnie plastikowe (półki, koszyki) klatek oraz podłogę wokół klatek, po czym wytarłam suchym papierem, nie wypłukując środka z powierzchni.
Pytanie: czy ten preparat u Was się sprawdzał w takim zastosowaniu?
Hamaczki mi nie śmierdzą po praniu ręcznym w płynie do prania, więc nie potrzeba dodatkowo ich czyścić.
|
|
|