To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Higiena klatki

natkapatka - Pią Cze 08, 2012 10:09

Ja wczoraj uzyłam moich dwóch zapachów czyli zielonej herbaty z gruszka i owocowej pasji i mi się zapachy podobają. Na poczatku są intensywne i trzeba chwilkę odczekać, ale potem ładnie pachnie. Ja akurat sie wstrzeliłam z zapachy, które lubię. Podobał mi się też od Kasik ten zapach z liczi :) Fajny sposób na ładny zapach w pokoju zwłaszcza jak spodziewamy się gości ;)
Vitopar stosuję podobnie jak smeg.

dudzia - Pią Cze 08, 2012 23:05

Olejek ma skład: aqua, isopropyl alcohol, , ethyl alcohol, parfum.
Do użycia tylko na powierzchnie (nie w powietrze). Nie uczula, drażniący, łatwopalny. Nie wiem jak się mają te składniki co do zwierząt, ale odkąd w środę zmarła mi nagle w klatce Agatka, to mam milion scenariuszy przed oczami i tego preparatu nie użyję póki ktoś nie zapewni mnie o jego bezpieczeństwie. psikam zazwyczaj plastikowe puste kuwety i dokładnie wycieram ręcznikami papierowym, szczury nie wykazywały zainteresowania.

katasza - Czw Cze 14, 2012 14:33

kupilam dzisiaj ten olejek kala chanti o zapachu zielonej herbaty i vitopar. nigdy tego nie uzywalam, ale w wakacje jade z ogonami do mamy, a ona zawsze narzeka na smrod, mam nadzieje ze chociaz troche pomoze.
Aśśś - Czw Cze 14, 2012 18:26

Też dzisiaj kupiłam Vitopar fresh i olejki: owocowa pasja i zielona herbata z gruszką. Zobaczymy jak się spiszą :)
katasza - Pon Cze 18, 2012 11:13

przyszedl vitopar. moge po prostu nim popsikac polki i przetrzec czy trzeba to pozniej splukac?
Karena - Pon Cze 18, 2012 11:22

katasza, ja nie spłukuje ;) psikam i przecieram.
katasza - Pon Cze 18, 2012 14:47

dzieki.

Cos czuje ze nie obejde sie teraz bez vitoparu. Bylam w szoku jak psiknelam na osikana polke, ktora bylo czuc z 5 metrow, a po samym tylko psiknieciu zapach zniknal! Cos cudownego.
Tym olejkiem tez popsikalam,a le chyba rozrobie go z woda, bo dosc mocno czuc.

Aśśś - Wto Cze 19, 2012 11:21

Olejki już mam :)
Hmm... zielona herbata to zdecydowanie coś dla mnie :) lekki, bardzo przyjemny zapach :)
Natomiast owocowa pasja... po pierwszym użyciu dałam sobie spokój, bo jest zbyt słodka, dusząca wręcz. Może rozcieńczenie w wodzie coś pomoże?

Ajlonka - Wto Cze 19, 2012 12:34

Ja chyba najpierw wypróbuję Vitopar... mam pewnie obawy co do olejków... Olejki może i owszem, ale do pokoju, żeby ładnie pachniało... ale chyba nie odważę się spryskać im klatki...
jancia - Sob Cze 23, 2012 22:20

smeg napisał/a:
Vitopar nie nadaje ładnego zapachu, tylko neutralizuje nieprzyjemny. Spryskuję nim czasem wnętrze szuflady z gołego drewna, do której wchodzą szczury - dość dobrze zabija zapach odchodów. Przecieram nim też biurka w pokoju po wybiegu. W klatce raczej rzadko go używam, ewentualnie stosuję na szmatce do czyszczenia prętów, bo mojej klatki nie dam rady włożyć pod prysznic
ja psikam Vitoparem śmiało w kuwetę z żwirkiem. Parujące kupska w "pigwie" nie są najmilszym zapachem...szczególnie jak każdy walnie po 5 batonów co godzinę :lol: zauważyłam, że Vitopar jest dla mojego stada obojętny i mogę psiknąć na szczynki nawet jak chłopcy są w klatce :)

[ Dodano: Pon Lip 09, 2012 21:42 ]
zamówiłam takie cuś : http://www.nokaut.pl/scio...lesny-250g.html

czy ktoś z Was coś takiego sypał? Otworzyłam i zajeżdża tanim odświeżaczem leśnym do kibli i dość chemicznie.... taki komentarz producenta " Zastosowana kompozycja zapachowa pozostawia przyjemny aromat, nie wpływając na samopoczucie zwierząt. Produkt w pełnio biodegradowalny."...

Majszczur - Wto Lip 10, 2012 09:13

Ja zrezygnowałam z Vitoparu.
33-35zł za 500ml, które znikały w błyskawicznym tempie, skutecznie mnie zniechęciło, tym bardziej, że efekt nie był taki jakiego oczekiwałam.

Teraz mam zamiar przetestować Fresh Breeze (firmy Tropiclean) .
Dystrybutor karmy którą zamawiam dla psa ma ten preparat w ofercie. 55zł za 1 litr. Wkrótce dam znać czy warto. Chyba, że już ktoś próbował tylko przeoczyłam?

jancia - Wto Lip 10, 2012 20:34

Majszczur napisał/a:
33-35zł za 500ml, które znikały w błyskawicznym tempie
tak - to prawda...u mnie zdał test, ale finansowo wyszedłby mnie ok 60 zł za mies. Można by zamówić koncentrat- Taivas mówiła, że lepiej wychodzi....słyszałam jeszcze o "Urine Off" , że dobre :) Tymczasem polecam ten leśny neutralizator...w powietrzu nie śmierdzi kupą tylko leśnym kiblowym zapachem, ale zawsze lepiej ;)
Agniesha - Wto Lip 24, 2012 10:16

No to taki koncentrat gdzie możnaby kupić? Bo faktycznie bardziej się opłaca.

[ Dodano: Nie Sie 05, 2012 13:13 ]
Podbijam.
I dodatkowo wie ktoś gdzie w Szczecinie można kupić taki płyn? Bo w sumie zanim mi przyjdzie to potrwa, a ja bym dziś mogła go już polecieć kupić.

smeg - Pią Sie 31, 2012 10:15

Ostatnio wypróbowałam Savic Refresh'R z zooplusa: http://www.zooplus.pl/sho...z_kuwety/189885 . Wcześniej używałam Vitoparu i byłam bardzo zadowolona, a ten odświeżacz moim zdaniem jest chyba jeszcze lepszy :) Nie różni się dużo, też rozkłada brzydkie zapachy, ale do tego ma jeszcze swój przyjemny zapaszek i wydaje mi się, że lepiej dzięki temu odświeża. Jedynie, w przeciwieństwie do Vitoparu, nie psikam nim podczas obecności szczurów w klatce (a raczej kiedy łażą po aktualnie zmywanej półce, na drugim końcu klatki mogą sobie siedzieć :P ), bo w dużym stężeniu od razu po psiknięciu zapach nieco drażni. Po przetarciu szmatką jest już ok ;)
nimka - Wto Mar 26, 2013 19:58

Używał ktoś tego preparatu?

http://www.swiatkarm.pl/p...50ml,15810.html

Ja właśnie kupiłam (za 13 zł takie opakowanie, w promocji było, bo zbliżał się termin ważności).
Spryskałam już umyte powierzchnie plastikowe (półki, koszyki) klatek oraz podłogę wokół klatek, po czym wytarłam suchym papierem, nie wypłukując środka z powierzchni.

Pytanie: czy ten preparat u Was się sprawdzał w takim zastosowaniu?

Hamaczki mi nie śmierdzą po praniu ręcznym w płynie do prania, więc nie potrzeba dodatkowo ich czyścić.