Klatki i wyposażenie - Półki
L. - Śro Gru 07, 2011 17:01
Mnie plexi nie kręci ;p tj. podoba mi się faktura tego jaka jest w ferplascie i kolor i mocowanie i wszystko. Leniwie podsumowujac po co sie wysilac skoro mozna miec gotowe.
Wiec pytam, gdzie takie gotowe kupić ?
Nietoperrr.. ?
Naciol - Śro Gru 07, 2011 17:12
L., te półki są w komplecie z klatką
www.zooplus.pl/shop/gryzo...lka/inne/140662
BooBoo - Wto Gru 13, 2011 19:27
na pręty położona mata bambusowa raz na jakis czas dobrze wypłukać i nie ma problemu z zapachem a poza tym nie jest to duży wydatek 2zł 40 na 30cm sprawdza się dobrze
Karmell - Śro Gru 21, 2011 12:42
Co myślicie o półeczkach z plexi? Bo muszę wymienić te drewniane (chyba, że da się je jakoś uratować, w co wątpię) i nie wiem czy te by się dobrze sprawowały. Zrobiłoby się w nich pare dziurek, żeby te siuśki skapywały, ale nie wiem czy potem to doczyszczę.
Kasik - Śro Gru 21, 2011 12:49
Ja mam ze spienionego pcw i sprawują się świetnie. Kupiłam ze ścinków, pan mi dociął na miejscu. Są białe, więc obawiałam się, że ich nie doczyszczę, ale po roku wyglądają prawie jak nowe. Wystarczy codziennie przetrzeć mokrą szmatką. Jedynie w dziurkach na bokach widoczne są lekkie zabarwienia, ale nic nie śmierdzi. Polecam, bo to tańsze niż plexi. I łatwiejsze do cięcia, plexi lubi się łamać (o ile musisz sama ciąć, lub płacić za cały materiał, który się zużyje). Z tym, że bardziej giętkie niż plexi, więc musi mieć min. 10mm grubości, zależnie od wielkości półki. Dziurek nie mam i jakoś sobie nie wyobrażam Ewentualnie można wydrążyć "rynienki".
Karena - Śro Gru 21, 2011 17:08
ja mam też z grubej 'szyby' do drzwi łazienkowych podocinane. od roku mi już służą.
greenfreak - Nie Sty 01, 2012 17:14
Kasik, a czy coś takiego nadawałoby się na kuwetę? Chodzi mi o wytrzymałość przede wszystkim, bo domyślam się, że z kształtem to trzeba by było mocno kombinować
Kasik - Wto Sty 03, 2012 19:03
greenfreak, no nie wiem. To w sumie jest miękkie, nie wiem, jak duża miałaby być kuweta, ale wtedy 10mm mogłoby by być za cienkie, bo po prostu by się gięło i deformowało. No i zależy, czy klatka stałaby na tym, czy kuweta byłaby włożona w klatkę. Jeżeli to by miało być jako "pojemnik" stojący w klatce, to w sumie może i by się nadało.
greenfreak - Wto Sty 03, 2012 22:31
Kasik, głównie chodzi mi o coś takiego, żeby zrobić podziałki w klatce (podzielić na 3 części) i obudować to dookoła, żeby spełniało funkcję rozdzielenia i kuwety. Czy może jednak lepiej do tego pomyśleć o zwykłym pleksi?
Kasik - Śro Sty 04, 2012 00:44
greenfreak, plexi na pewno jest cięższe w obróbce (łatwo pęka przy cięciu), ale twardsze. Nie potrafię sobie tego wyobrazić, co masz na myśli, więc nie pomogę Ale myślę, że dało by radę coś tak pokombinować.
karraska - Śro Sty 04, 2012 09:44
Tak jak Karmell myślę o półkach z plexi. W marketach budowlanych są w podobnym rozmiarze, który mnie interesuje. Jednak musiałabym je odrobinę dociąć i chciałabym zrobić na brzegach dziurki (do wieszania hamaków). Klatkę mam dużą, więc półka musiałaby mieć ok 48cm długości. Tutaj pojawiają się moje pytania. Jaką grubość powinna mieć plexa? Jak wygląda jej obróbka?
Te kawałki, które widziałam mają ostre krawędzie. Jak je wygładzić?
Karena - Śro Sty 04, 2012 10:37
ja mam półki z plexi . docina się je normalnie a ostre krawędzie objechałam pilnikiem .
Mam dwie półki z takiej hmm szyby do okna łazienkowego(dociętej) i już od pół roku mi się dobrze tego używa. dobrze się myje, montuje, nie pęka itd. Grubość im większa tym lepsza tylko ważne jest to żeby ta 'szyba' uginała się lekko pod palcami jak weźmie się taką szybę w ręce (bo niektóre się nie uginają). wtedy na 100% nie pęknie podczas skakania,bójek i biegania szczura po klatce
Niamey - Śro Sty 04, 2012 14:11
Karena, a co to znaczy "docina się je normalnie", tzn. przy użyciu jakich narzędzi?
Karena - Śro Sty 04, 2012 17:05
Niamey, noża. Trzeba zrobić dosyć porządną rysę nożem wzdłuż linijki (żeby było równo) a następnie ułamać. Nie ma szans pęknąć 'byle jak' i się roztrzaskać.
otwory na drucik ogrodniczy (bo tak mam na stałe zawieszone do klatki) zrobione rozgrzanym spinaczem
szczurowata - Śro Sty 04, 2012 17:14
Ja również mam deseczki drewniane.
Poszukuje jakichś wytrzymałych plastikowych. Najpierw miałam druciane, ale martwiłam się o łapki, ze szczurki sobie zrobią krzywdę..
|
|
|