Odżywianie - NIEPOLECANE karmy dla szczurów - temat ogólny
poisongirlll - Wto Sty 05, 2010 04:42
A co sądzicie o Vitacraft menu? Mam je po raz pierwszy. Wcześniej kupowałam tylko i wyłącznie sprawdzony pokarm na wagę w pobliskim zoologicznym. Poprzednie szczurki go uwielbiały, potrafiły pozostawić czystą miseczkę w ciągu paru minut . Dwa nowe ogonki na razie nie mają zastrzeżeń do Vitacraft menu. Zobaczymy co będzie później.
Shelly - Śro Sty 06, 2010 19:03
Nie miałam /.
Ja stanowczo odradzam pokarm i przysmaki Dako-Art :
jest w tym mnóstwo chemii, poza tym mało urozmaicony skład.
Podobne zdanie mam o firmie Megan oraz Koliber i Animals-podpadają
one pod kategorię tanich karm z supermarketów.
Anouk - Pią Sty 08, 2010 15:03
Mam pytanie... No, bo przesyłka ze szczurzym żarełkiem się nieco spóźnia, a karma się skończyła. W mojej czarnej dziurze dostanę jedynie szczurzy vitapol lub vitakraft chomiczy/świnkowy/króliczy. Co będzie najmniejszym złem?
grzee_ - Pią Sty 08, 2010 15:06
dzisja rodzice kupili młodej wiaderko Megana "owocowy przysmak gryzonia- mieszanka paszowa uzupełniająca" jaka jest Wasza opinia na temat tego ... przysmaku?
quagmire - Pią Sty 08, 2010 15:31
Anouk napisał/a: | W mojej czarnej dziurze dostanę jedynie szczurzy vitapol lub vitakraft chomiczy/świnkowy/króliczy. Co będzie najmniejszym złem? |
Ja bym kupiła Vitakraft - pewnie chomiczy z tego bym wybrała.
Alexis - Pią Sty 08, 2010 15:32
grzee_, raz mi się zdarzyło to kupić. na wszelki wypadek wyjęłam wszystkie orzechy ziemne. poza tym szału nie było, tragedii też nie. przynajmniej mam poręczne wiaderko
ale tak czy siak, lepiej żebys kupiła inną, polecaną karmę
grzee_ - Pią Sty 08, 2010 15:39
no akurat rodzice nic nie wiedzieli i takową mieszankę kupili kurcze, u mnie w zoologach same badziewia... nie ma co pomarzyć o jedzonku na wagę
Alexis - Pią Sty 08, 2010 15:48
grzee_, możesz zamówić przez internet, np. w planecie zoo albo animalii
asik8705 - Pią Sty 08, 2010 15:50
A co z tymi orzeszkami ziemnymi nie tak ze zostały wyjete??
quagmire - Pią Sty 08, 2010 15:53
Hoduje się na nich grube szczury
asik8705 - Pią Sty 08, 2010 15:58
ale od czasu do czasu jakis nie zaszkodzi?? Ja kupuje karmy luzem mieszanki owocowo warzywne a bialko uzupelniam mieskiem
quagmire - Pią Sty 08, 2010 16:05
Nie, nie zaszkodzi
Warto je traktować bardziej jako przysmak lub nagrodę.
Oli - Pią Sty 08, 2010 19:09
quagmire napisał/a: | Nie, nie zaszkodzi
Warto je traktować bardziej jako przysmak lub nagrodę. | Może zaszkodzić jak najbardziej. Orzechy ziemne (fistaszki inaczej) są wśród orzechów najczęściej skażonymi pleśnią orzechami, a ta oprócz alergii może wywołać zatrucie, nawet śmiertelne w skutkach ( u ludzi, a co dopiero u szczurów). WAŻNE jest, by orzeszki ziemne pochodziły z dobrego i sprawdzonego źródła, czyli nie np. za bazaru, bo te na ogół są skażone, wystarczy je źle przechowywać ( wilgotne pomieszczenie, zła wentylacja).
asik8705 - Wto Sty 12, 2010 13:43
Co sadzicie o karmie Xtra Vital????
matrix360 - Wto Sty 12, 2010 15:06
Mój grubasek (mam 4 szczury) w porównaniu do 3 młodych uwielbia Xtra Vital. Inne je tylko w ostateczności (np. jak ta się skończy).
Nie podoba mi się w niej tylko to, że na samym końcu gromadzą się wszystkie drobne ziarenka..:/
|
|
|