To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - NIEPOLECANE karmy dla szczurów - temat ogólny

poisongirlll - Wto Sty 05, 2010 04:42

A co sądzicie o Vitacraft menu? Mam je po raz pierwszy. Wcześniej kupowałam tylko i wyłącznie sprawdzony pokarm na wagę w pobliskim zoologicznym. Poprzednie szczurki go uwielbiały, potrafiły pozostawić czystą miseczkę w ciągu paru minut :wink: . Dwa nowe ogonki na razie nie mają zastrzeżeń do Vitacraft menu. Zobaczymy co będzie później.
Shelly - Śro Sty 06, 2010 19:03

Nie miałam ;/ /.

Ja stanowczo odradzam pokarm i przysmaki Dako-Art :
jest w tym mnóstwo chemii, poza tym mało urozmaicony skład.

Podobne zdanie mam o firmie Megan oraz Koliber i Animals-podpadają
one pod kategorię tanich karm z supermarketów.

Anouk - Pią Sty 08, 2010 15:03

Mam pytanie... No, bo przesyłka ze szczurzym żarełkiem się nieco spóźnia, a karma się skończyła. W mojej czarnej dziurze dostanę jedynie szczurzy vitapol lub vitakraft chomiczy/świnkowy/króliczy. Co będzie najmniejszym złem?
grzee_ - Pią Sty 08, 2010 15:06

dzisja rodzice kupili młodej wiaderko Megana "owocowy przysmak gryzonia- mieszanka paszowa uzupełniająca" jaka jest Wasza opinia na temat tego ... przysmaku?
quagmire - Pią Sty 08, 2010 15:31

Anouk napisał/a:
W mojej czarnej dziurze dostanę jedynie szczurzy vitapol lub vitakraft chomiczy/świnkowy/króliczy. Co będzie najmniejszym złem?

Ja bym kupiła Vitakraft - pewnie chomiczy z tego bym wybrała.

Alexis - Pią Sty 08, 2010 15:32

grzee_, raz mi się zdarzyło to kupić. na wszelki wypadek wyjęłam wszystkie orzechy ziemne. poza tym szału nie było, tragedii też nie. przynajmniej mam poręczne wiaderko :]
ale tak czy siak, lepiej żebys kupiła inną, polecaną karmę

grzee_ - Pią Sty 08, 2010 15:39

no akurat rodzice nic nie wiedzieli i takową mieszankę kupili :roll: kurcze, u mnie w zoologach same badziewia... nie ma co pomarzyć o jedzonku na wagę :|
Alexis - Pią Sty 08, 2010 15:48

grzee_, możesz zamówić przez internet, np. w planecie zoo albo animalii ;)
asik8705 - Pią Sty 08, 2010 15:50

A co z tymi orzeszkami ziemnymi nie tak ze zostały wyjete??
quagmire - Pią Sty 08, 2010 15:53

Hoduje się na nich grube szczury :wink:
asik8705 - Pią Sty 08, 2010 15:58

ale od czasu do czasu jakis nie zaszkodzi?? Ja kupuje karmy luzem mieszanki owocowo warzywne a bialko uzupelniam mieskiem
quagmire - Pią Sty 08, 2010 16:05

Nie, nie zaszkodzi :)
Warto je traktować bardziej jako przysmak lub nagrodę.

Oli - Pią Sty 08, 2010 19:09

quagmire napisał/a:
Nie, nie zaszkodzi :)
Warto je traktować bardziej jako przysmak lub nagrodę.
Może zaszkodzić jak najbardziej. Orzechy ziemne (fistaszki inaczej) są wśród orzechów najczęściej skażonymi pleśnią orzechami, a ta oprócz alergii może wywołać zatrucie, nawet śmiertelne w skutkach ( u ludzi, a co dopiero u szczurów). WAŻNE jest, by orzeszki ziemne pochodziły z dobrego i sprawdzonego źródła, czyli nie np. za bazaru, bo te na ogół są skażone, wystarczy je źle przechowywać ( wilgotne pomieszczenie, zła wentylacja).
asik8705 - Wto Sty 12, 2010 13:43

Co sadzicie o karmie Xtra Vital????
matrix360 - Wto Sty 12, 2010 15:06

Mój grubasek (mam 4 szczury) w porównaniu do 3 młodych uwielbia Xtra Vital. Inne je tylko w ostateczności (np. jak ta się skończy).

Nie podoba mi się w niej tylko to, że na samym końcu gromadzą się wszystkie drobne ziarenka..:/