To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Ogonowy offtopic - Szczury w mediach

gratis - Nie Paź 05, 2008 11:58

W poradniku czytałam, to co oni tam napisali to jakieś absurdalne hasła. Karma vitapolu tylko pogorszyła sprawę.

Za to jeszcze kiedyś dorwałam "animals news" /darmowy miesięcznik, u nas w zoo-natura, w kakadu też mają/ to reportaż był baaardzo zadowalający, z drobnymi błędami, ale no cóż - taka cecha dziennikarzy. Napisany na podstawie nie wiem - postów, czy wywiadów z ludźmi z drugiego forum, łącznie z obiema "technikami" łączenia, prawdę o hodowlach i, że dobra karma i ściółka inna niż troty. Polecam ;)

Mangalarga - Nie Paź 05, 2008 13:22

Jakby kogoś interesował wspomniany przeze mnie artykuł, oto obiecane skany:

Przepraszam za jakość, ale skaner jest niedysponowany i musiałam skorzystać z aparatu.

Co do pisania do redakcji, może jak kilka osób napisze, to odniesie to jakiś skutek ;) Wiadomo, w kupie siła :P

Fea - Nie Paź 05, 2008 13:27

Kurde, ale bzdury, a już to "najpopularniejsze są szczury plamiste z czarnymi łatami" to w ogóle... Ja też napiszę.
Bema - Nie Paź 05, 2008 13:31

Nie zgodzę się również z wieloma rzeczami (jak większość forumowiczów pewnie), które napisali....A można jakiś adres mailowy do redakcji prosić?
sachma - Nie Paź 05, 2008 13:34

ale powiedzmy sobie szczerze - lepsze to niz mówienie ze szczur roznosi choroby.. no i to wspomnienie o kastracji i nie rozmnażaniu - mimo wszystko ten artykuł jest lepszy niz inne tego typu. nie sadze zeby wprowadzili jakies poprawki :P mozecie ich zaprosic na wystawe w Warszawie - beda mieli ladne foty i porzadne informacje ;)
Mangalarga - Nie Paź 05, 2008 13:42

No, parę słów sprostowania można wysłać. Widać, że trochę grzebali w poszukiwaniu informacji, ale za słabo. Również wątpię, żeby to przyniosło jakiś efekt, ale spróbować nie zaszkodzi ;)
Adres: poradnik@agora.pl

Bema - Nie Paź 05, 2008 13:47

Mangalarga, dzięki;
sachma napisał/a:
mimo wszystko ten artykuł jest lepszy niz inne tego typu.
jasne, ale jak napisała Mangalarga,
Mangalarga napisał/a:
parę słów sprostowania można wysłać.

nutaka - Nie Lis 16, 2008 16:01

Off-Topic:
Proponowałabym przeniesienie tego tematy do :"Szczury ogólnie", bo to temat o szczurach.

a tu jest odcinek "ZWIERZOWCA" w którym mowa jest o gryzoniach między innymi o szczurkach. Podobało mi się ze wspaniała o tym ze szczur musi zyc w stadzie :)

http://www.itvp.pl/video....479&video=16493

Anonymous - Nie Lis 16, 2008 16:23

Off-Topic:
nutaka napisał/a:
Proponowałabym przeniesienie tego tematy do :"Szczury ogólnie", bo to temat o szczurach.
słusznie, nie raz wprowadziło mnie to w błąd.

H. - Nie Lis 16, 2008 16:29

Off-Topic:
Wedle woli dziewoje ; )

Layla - Nie Lis 16, 2008 17:12

A ja czytałam w "Czterech łapach" wywiad z naszą L. :mrgreen:
Tatyka - Nie Lis 16, 2008 18:27

ja kiedyś czytałam w Twiście, dziewczyna miała dwa szczury ale był to raczej artykuł mający na celu przekonanie do szczurów. Poszukam, może znajde.

Cytat:
i dość często pojawia się u nich ślepota.

haha :lol: to mnie rozbawiło. co mają czerwone oczy do ślepoty.. ? :mrgreen:

wuwuna - Nie Lis 16, 2008 18:42

Tatyka napisał/a:
to mnie rozbawiło. co mają czerwone oczy do ślepoty.. ?
Szczury z czerwonymi oczami słabiej widzą. Czasem łapią ostrość poprzez kiwanie się.
Oli - Nie Lis 16, 2008 19:01

Tatyka, czerwone oczy oznaczają brak barwnika w nich (swego rodzaju albinizm), przez co receptory w oku nie są chronione przed promieniami UV i już we wczesnym "dzieciństwie" szczury takie tracą wzrok lub jest on na tyle słaby, że prawie nie widzą. Nie ma w tym nic śmiesznego. :]
Cietrzew - Nie Lis 16, 2008 19:12

Zaciekawił mnie artykuł z lokalnego Echa Dnia (bodajze oddzial kielecki). Zastanawiam się,czy nie napisać do redakcji bo znajduje się chyba w moim mieście, ale co to zmieni. I jak ludzie w zoologach, czy dzieci mają wiedzieć, by nie trzymać wspólnie rodzeństwa jednej płci, gdy gazeta wmawia im jakieś bzdury.

Biedni mieszkancy swietokrzyskiego beda obawiac sie epidemii dżumy : D