To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczur laboratoryjny

diunella - Śro Lis 30, 2011 23:54

mamy ds dla 27 labików i pare niepotwierdzonych. domki są wszystkie sprawdzone i na pewno nikomu nie wciskaliśmy labików. chcieć to móc. ja się już nie wypowiadam, bo skoro nikomu się to nie podoba, to po co wszystkich denerwować? każdy ma swoje zdanie, tylko trzeba umieć to zaakceptować, bo pisząc, że Klaudia narzuca innym swoje poglądy zachowywaliście się podobnie. spokojnie, to już mój ostatni post w tym wątku. ;)
i nie doszukujcie się w moim poście złośliwości, zdenerwowanie mi przeszło i po prostu nie mam ochoty tu pisać. jeżeli macie jakieś uwagi co do organizacji stowarzyszenia napiszcie na forum. ;) dobranoc!

mmarcioszka - Śro Lis 30, 2011 23:55

Devona napisał/a:
Czy ktoś zgłosił znęcanie się nad zwierzętami (np. poprzez wspominane wypuszczenie na wolność, próby niehumanitarnego uśmiercania) odpowiednim organom?

Pół roku temu zgłaszam osobiście sprawę pewnego laba(w którym szczury BYŁY WYPSZCZANE NA WOLNOŚC), ale został on częściowo zamknięty i konsekwencje wobec jego pracowników wyciągnięte, więc ja nie znam w tej chwili laba, w którym prawo co do usypiania i utylizacji zwierząt nie jest przestrzegane.

Asmena - Śro Lis 30, 2011 23:56

AniaCk napisał/a:
Do moich postów przyklejane były wytyki co do stowarzyszenia, chociaż ja o nim nie wspominałam.

To naucz się, że jeśli jesteś w stowarzyszeniu (jakimkolwiek) i przyznajesz się do tego publicznie, to ludzie zaczną Cię z nim kojarzyć. Proste. UCZ SIĘ NA CUDZYCH BŁĘDACH- to rada z dziada pradziada przekazywana każdemu dziecku, które nauczyło się kłamać. Ale rada ponadczasowa. Ucz się na błędach SPSu i pamiętaj, że już w tym momencie jesteś ambasadorką nowego stowarzyszenia- choćbyś tam tylko zajmowała się redagowaniem postów, czy czegokolwiek.

mmarcioszka napisał/a:
Nie Oli, nie mylisz się, ale nie utożsamiajmy stowarzyszenia z wypowiedziami jednej osoby, która pisze w swoim imieniu ;)

To samo, co wyżej. Chciałabym zauważyć, że ja osobiście, pisząc na tym forum w sprawach dotyczących szczurów- ZAWSZE piszę formułkę w stylu: 'oficjalne stanowisko SPSu jest takie a takie, NATOMIAST ja uważam tak i tak z takich a takich względów'. Jeśli nie chcecie, by stowarzyszenie było kojarzone z konkretnymi wypowiedziami, to nauczcie się tej formułki ;)

Oli - Śro Lis 30, 2011 23:56

Devona napisał/a:
Przepraszam, ale od momentu, w którym zadecydowała o podjęciu takiej działaności, już nie występuję w swoim imieniu.
dokładnie, to tak samo jak była jakiś czas temu afera odnośnie naszych modów i adminów - oni też wypowiadając się na forum powinni zważać na to co i jak piszą, bo pełnią takie, a nie inne stanowisko. i to samo tutaj. jesli pisałaby o samochodach czy pogodzie, to ok, ale wypowiada się w sprawie, w jakiej działa jako stowarzyszenie, czyli nie jest to prywatny pogląd, a przynajmniej nie powinien, tylko powinien reprezentować ogólne stanowisko stowarzyszenia ;)
Devona - Śro Lis 30, 2011 23:57

diunella napisał/a:
jeżeli macie jakieś uwagi co do organizacji stowarzyszenia napiszcie na forum
Proszę o wskazanie mi wątku (podanie nazwy lub linku, to drugie może być w pw), w którym są informacje na temat założeń stowarzyszenia i gdzie mogłabym zadawać pytania na ten temat.
mmarcioszka - Śro Lis 30, 2011 23:57

Devona napisał/a:
Przepraszam, ale od momentu, w którym zadecydowała o podjęciu takiej działaności, już nie występuję w swoim imieniu.

Owszem, występuje w swoim imieniu, bo Stowarzyszenia jestsze tak naprawdę nie ma ;)

Devona - Śro Lis 30, 2011 23:59

Mmarcioszka, dzięki za tę odpowiedź dotyczącą laboratoriów :) , czekam jednak na odzew innych osób, które pisały tutaj o tego typu wypadkach i jestem ciekawa, jakie podjęły kroki. Jeśli to nie jest odpowiednie miejsce na tę dyskusję, bardzo proszę o przekierowanie mnie do bardziej odpowiedniego.
mmarcioszka napisał/a:
Owszem, występuje w swoim imieniu, bo Stowarzyszenia jeszcze tak naprawdę nie ma ;)
A kto będzie decydował o regulaminie, założeniach i zakresie działalności tego stowarzyszenia, jak nie osoby je zakładające? No chyba, że osobiste preferencje nie będą miały na to wpływu. Gorzej, jeśli okaże się, że pod szyldem stowarzyszenia będą propagowane "idee własne", zupełnie nienaukowe i kompromitujące szerokie grono osób umiejętnie pomagających zwierzętom. Pod tym kątem interesują mnie wypowiedzi osób, które zamierzają to stowarzyszenie stworzyć.
Wampiwor - Czw Gru 01, 2011 00:01

mmarcioszka, hipokryci. Nie ma stowarzyszenia, więc mówi za siebie, ale jednak podpiera swoje słowa jakimś wyimaginowanym stworem i karmi swoje ego taką szczytną inicjatywą. Brawo. :)
mmarcioszka - Czw Gru 01, 2011 00:02

Devona napisał/a:
Proszę o wskazanie mi wątku (podanie nazwy lub linku, to drugie może być w pw), w którym są informacje na temat założeń stowarzyszenia i gdzie mogłabym zadawać pytania na ten temat.

Devona, podałam linka do forum gdzieś w swoim poście na stronie 13 (podaję jeszcze raz: http://szczuraski.aq.pl/forum ) ;)

Asmena - Czw Gru 01, 2011 00:06

mmarcioszka napisał/a:
Owszem, występuje w swoim imieniu, bo Stowarzyszenia jestsze tak naprawdę nie ma ;)

Tak, ale już jesteś niejako 'dopisana' do tego stowarzyszenia. Nawet nie świadomie, ale tak zazwyczaj działają ludzie- jeśli w coś się angażujesz, to swoimi poglądami automatycznie nadajesz wizerunek czemuś, co istnieje, lub zaczyna istnieć. To może wydać się nieważne, ale nie jest takie.

Devona - Czw Gru 01, 2011 00:07

Mmarcioszka, pytałam GDZIE na tym forum jest wątek dotyczący założeń stowarzyszenia oraz miejsce, w którym można na ten temat zadawać pytania. Jak pisałam, link do strony mam, ale takiej zawartości nie mogę tam znaleźć.
MadziaK - Czw Gru 01, 2011 00:13

Devona jest w części dostępnej tylko dla założycielskiej 15. To dopiero poczatek nic nie jest do końca ustalone statut stowarzyszenia jeszcze nie istnieje. To wszystko nie ruszy od jutra a wydaje mi się, że tak właśnie myślicie. Jak wszystko będzie ostatecznie ustalone napewno będzie dostępne do wiadomości wszystkich
Oli - Czw Gru 01, 2011 00:17

no to jak mamy się wypowiadac i pisac uwagi (sama bym chętnie napisała coś) jak jest niedostępne, a pisać będzie można już po fakcie?
Devona - Czw Gru 01, 2011 00:20

MadziaK napisał/a:
Devona jest w części dostępnej tylko dla założycielskiej 15. To dopiero poczatek nic nie jest do końca ustalone statut stowarzyszenia jeszcze nie istnieje.
Nie widzę związku pomiędzy statutem stowarzyszenia a utajnianiem informacji dotyczących założeń. Dlaczego nie można już teraz dowiedzieć się, jakie ma być jego zakres działań? Przecież nikt nie żąda formalnych dokumentów, interesuje mnie tylko dyskusja na ten temat. Z SPSem współpracowałam długo i intensywnie, mogłam nawet podpisywać umowy adopcyjne pod szyldem stowarzyszenia, ale jednak nigdy nie zdecydowałam się na formalne członkostwo właśnie przez te "tajemnice", faworyzowanie niektórych osób i utrudniony dostęp do informacji, a także tłumienie obiektywnie uzasadnionych inicjatyw, które nie były zgodne z poglądami kilku osób "na górze".
MadziaK napisał/a:
To wszystko nie ruszy od jutra a wydaje mi się, że tak właśnie myślicie.
Nie wiem, kto się zalicza do tej grupy, na pewno nie ja.
MadziaK napisał/a:
Jak wszystko będzie ostatecznie ustalone napewno będzie dostępne do wiadomości wszystkich
Podanie informacji po fakcie zabierze Wam możliwość konsultacji z innymi osobami, które od lat działają na rzecz zwierząt, a nie należą do założycielskiej piętnastki.
MadziaK - Czw Gru 01, 2011 00:22

Jak najbardziej wszystko możesz pisać Oli załóż temat o założeniach i po problemie. Całe forum jest do waszej dyspozycji a każda uwaga jest dla nas cenna. Zamknięta jest część dla wewnetrznych ustaleń załozycielskiej piętnastki.

[ Dodano: Czw Gru 01, 2011 00:28 ]
Devona napisał/a:
Podanie informacji po fakcie zabierze Wam możliwość konsultacji z innymi osobami, które od lat działają na rzecz zwierząt, a nie należą do założycielskiej piętnastki.

W pełni sie z toba zgadzam musimy to przedyskutować. Swoja droga zapraszam do pisania na forum dużo mozemy się dowiedziec od takich osób.